Lääkärit Ilman Rajoja

Lääkärit Ilman Rajoja rikkaille maille: älkää estäkö patenteista luopumista pandemian aikana

Jaa

Linda Konate: ”Mitä Suomi on tehnyt edistääkseen lääketieteellisten innovaatioden, kuten rokotteiden saatavuutta kaikkialla maailmassa? Kello tikittää ja lukemattomia ihmishenkiä on vaarassa."

Lapsi sai tuhkarokkorokotten syyskuussa 2020 MSF:n ja Malin terveysministeriön järjestämässä rokotekampanjassa, jossa rokotettiin 60 000 lasta tuhkarokkoa vastaan ja kartoitettiin kaikkien mahdolliset covid-19-oireet.
Lapsi sai tuhkarokkorokotten syyskuussa 2020 MSF:n ja Malin terveysministeriön järjestämässä rokotekampanjassa, jossa rokotettiin 60 000 lasta tuhkarokkoa vastaan ja kartoitettiin kaikkien mahdolliset covid-19-oireet.

Maailman kauppajärjestö WTO käsittelee torstaina 4.2. Etelä-Afrikan ja Intian ehdotusta COVID-19-tartuntataudin lääketieteellisten tuotteiden monopoleista luopumiseksi pandemian aikana.

Ehdotusta ajavat virallisesti Eswatini, Kenia, Mosambik, Pakistan, Mongolia, Venezuela, Bolivia ja Egypti ja sitä tukee 99 maata. Pieni ryhmä WTO:n varakkaita jäseniä, mukaan lukien EU, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Japani, Sveitsi ja Australia, vastustaa sitä edelleen.

Lääkärit Ilman Rajoja (MSF) kehottaa ehdotusta vastustavia varakkaita maita olemaan estämättä sitä. Poikkeukset immateriaalioikeuksiin voisivat pandemiassa pelastaa miljardeja ihmishenkiä. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä COVID-19-tapaukset lisääntyvät edelleen ympäri maailmaa. Hallitusten on nyt osoitettava johtajuutta ja tehtävä patenteista luopumisesta totta.

"Näemme valtavan eron pandemian voittajien ja häviäjien välillä. Valtioiden on etsittävä kiireesti ratkaisuja tämän epätasa-arvon lopettamiseksi”, sanoo MSF:n kansanterveysasiantuntija Sidney Wong. "Meillä on yksinkertainen viesti Etelä-Afrikan ja Intian ehdotusta vastustaville hallituksille: älkää estäkö sitä. Eri mailla ei ole tasapuolisia toimintaedellytyksiä. Vaikka et hyödy ehdotuksesta itse tai ole siitä samaa mieltä, älä estä muita maita hyötymästä patenttivapautuksesta suojellakseen omaa kansaansa. Pandemia ei ole ohi ennen kuin se on ohi kaikille."

Immateriaalioikeuksista vapauttamista koskevan ehdotuksen tarkoituksena on antaa maille mahdollisuus olla soveltamatta tai panematta täytäntöön patentteja ja muita yksinoikeuksia, jotka saattavat estää COVID-19-taudin lääketieteellisten tuotteiden kuten rokotteiden, testien ja lääkkeiden tuotantoa ja toimittamista, kunnes maailmanlaajuinen laumasuoja saavutetaan. Jos ehdotus hyväksytään, se lähettäisi potentiaalisille valmistajille tärkeän signaalin, että he voivat alkaa tuottaa tarvittavia COVID-19-lääketieteellisiä tuotteita pelkäämättä, että patentit tai muut monopolit estävät niitä.

"Uusien COVID-19-muunnosten myötä monet Afrikan maat kamppailevat nyt nopeasti leviävän taudin aallon ja ylikuormitetun terveydenhuoltojärjestelmän kanssa", sanoo tohtori Khosi Mavuso, MSF:n asiantuntija Etelä-Afrikasta. "Ilman universaalia, edullista ja tasapuolista lääketieteellisten työkalujen saatavuutta pandemia kestää kauemmin, mikä vaikuttaa paitsi COVID-19-tautia sairastaviin ihmisiin, myös terveydenhuoltojärjestelmien kykyyn rokottaa sekä antaa hoitoa ja lääkkeitä muihin sairauksiin, mikä lisää kuolemia ja kärsimyksiä. Monopoleista luopumisella pyritään asettamaan etusijalle ihmiselämä yksityisten voittojen sijaan, joten kehotamme maita toimimaan nopeasti ja tekemään patenttivapaudesta totta.”

Tarve varmistaa maailmanlaajuinen avoin pääsy ja oikeus tuottaa ja toimittaa COVID-19-terveysteknologiaa on tunnustettu laajalti pandemian alusta lähtien. Useat valtionpäämiehet ovat lausuneet, että COVID-19-tautiin kehitettyjä lääketieteellisiä tuotteita tulee kohdella maailmanlaajuisina julkishyödykkeinä. Käytännön toimia tämän edistämiseksi ei kuitenkaan ole nähty. Lääkeyhtiöt tekevät edelleen salaisia kahdenvälisiä kaupallisia lisenssi- ja ostosopimuksia, jotka heikentävät haavoittuvien ja laiminlyötyjen väestöryhmien pääsyä lääkkeisiin ja rokotteisiin matalan tulotason maissa.

Ehdotusta tukevat maat ovat viimeisen kolmen kuukauden aikana osoittaneet WTO:ssa käydyissä keskusteluissa toistuvasti, että immatteriaalioikeuksien esteet luovat jo haasteita. Maat eivät kykene luottamaan nykyisiin oikeudellisiin vaihtoehtoihin ja yritysten vapaaehtoisiin toimiin COVID-19-lääketieteellisten tuotteiden maailmanlaajuisen saatavuuden takaamiseksi. Ehdotusta vastustavat maat viivästyttävät kuitenkin edelleen mahdollisuutta päästä yhteisymmärrykseen ja viedä prosessia eteenpäin.

"Lääkeyritysten ainoa kiinnostus patenttijärjestelmään on aina ollut käyttää sitä liiketoimintastrategiana kilpailun estämiseksi, monopoliaseman ylläpitämiseksi ja hintojen pitämiseksi korkealla", sanoo asiantuntija Leena Menghaney MSF:stä. "Näin vaikeassa pandemiassa maiden, jotka ovat perinteisesti tukeneet lääkeyhtiöitä, on lopetettava liike-etujensa suojaaminen. Kehotamme ehdotusta vastustavia maita lopettamaan viivästystaktiikan käytön ja osoittamaan sen sijaan maailmanlaajuista solidaarisuutta.”

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toiminnanjohtaja Linda Konate puolestaan kysyy: ”Mitä Suomi on tehnyt edistääkseen lääketieteellisten innovaatioden, kuten rokotteiden saatavuutta kaikkialla maailmassa? Kello tikittää ja lukemattomia ihmishenkiä on vaarassa."

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lapsi sai tuhkarokkorokotten syyskuussa 2020 MSF:n ja Malin terveysministeriön järjestämässä rokotekampanjassa, jossa rokotettiin 60 000 lasta tuhkarokkoa vastaan ja kartoitettiin kaikkien mahdolliset covid-19-oireet.
Lapsi sai tuhkarokkorokotten syyskuussa 2020 MSF:n ja Malin terveysministeriön järjestämässä rokotekampanjassa, jossa rokotettiin 60 000 lasta tuhkarokkoa vastaan ja kartoitettiin kaikkien mahdolliset covid-19-oireet.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lääkärit Ilman Rajoja
Kumpulantie 5
00520 Helsinki

Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontiéres) on sairaanhoitoon erikoistunut, riippumaton humanitaarinen avustusjärjestö. Pelastamme ihmishenkiä ja autamme siellä, missä hätä on suurin. Hoidamme ihmisiä riippumatta heidän etnisestä, uskonnollisesta tai poliittisesta taustastaan. Vuoden jokaisena päivänä yli 40 000 työntekijäämme antaa humanitaarista apua ja hoitoa noin 70 maassa ympäri maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja

Terveyspalvelut hyökkäyksen kohteena Tigrayssa, Etiopiassa16.3.2021 11:26:21 EET | Tiedote

Etiopian Tigrayn alueella on ryöstetty, hajotettu ja tuhottu terveydenhuollon laitoksia tahallisissa ja laajamittaisissa terveydenhuoltoon kohdistuneissa hyökkäyksissä. Niistä 106 terveydenhuollon laitoksesta, joissa Lääkärit Ilman Rajoja (MSF) vieraili joulukuun puolenvälin ja maaliskuun alun välisenä aikana, lähes 70 prosenttia oli ryöstetty ja yli 30 prosenttia oli tuhottu. Vain 13 prosenttia toimi normaalisti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme