Oulun yliopisto

Lääketieteellisten alojen valintakoe etenee toiseen vaiheeseen

Jaa

Lääketieteellisten alojen valtakunnallisessa opiskelijavalinnassa on valittu valintakokeen toiseen vaiheeseen pääsevät hakijat. Aloihin sisältyvät lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen hakukohteet. Yhteisvalinnassa ovat mukana kaikki lääketieteellisten alojen koulutusta antavat yliopistot: Helsinki, Itä-Suomi, Oulu, Tampere ja Turku.

Valintakokeen perusteella täytettäviä opiskelupaikkoja on 242, ja toiseen vaiheeseen otetaan tähän nähden kaksinkertainen määrä hakijoita, 484. Toiseen vaiheeseen hyväksytyille hakijoille on ilmoitettu sähköpostitse. Kaikki ensimmäisen vaiheen valintakokeeseen osallistuneet voivat tarkistaa tuloksensa lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan verkkosivulta yhteishaun hakemusnumeronsa perusteella.

Valintakokeen ensimmäinen vaihe järjestettiin sähköisenä etäkokeena 19.5., ja siihen osallistui lähes 7400 hakijaa. Lääketieteellisten alojen opiskelupaikoista 75 prosenttia on tänä vuonna täytetty ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella, ja nämä valitut ovat saaneet tiedon valinnastaan jo 15.5.

Ensimmäisen vaiheen etäkokeesta on herännyt julkista keskustelua, kuten useilla muillakin aloilla Suomessa tänä keväänä. Koronavirustilanteen tuomien rajoitusten vuoksi yliopistot tekivät valintaperusteisiin muutoksia ja siirtyivät uusiin valintajärjestelyihin nopeasti, mikä puolestaan asetti haasteita ensimmäisen vaiheen valintakokeen laatimiselle.

Lääketieteellisten alojen ensimmäisen vaiheen kokeen tuloksista on kuitenkin nähtävissä, että koe on hyvin erotteleva ja pistemäärät jakautuvat hakijoiden kesken monivalintakuulustelulle tyypillisellä tavalla. Koe on myös osoittautunut vaativaksi, koska kokeen paraskin suorittaja on saanut vain 88 prosenttia maksimipistemäärästä. Tämä osoittaa aikapaineen tuomat lisähaasteet kokeen suorittamiseen. Valintatoimikunta katsoo, että mahdollisella ulkoisten lähteiden käytöllä ei ole ollut saavutettavissa sellaista hyötyä muihin hakijoihin nähden, joka ratkaisisi pääsyn toiseen vaiheeseen.

”Valittujen noin 500 hakijan kärki on selkeä, ja asiat on täytynyt todella osata. Valintakokeen toinen vaihe järjestetään läsnäoloa vaativana kokeena, jossa osaaminen varmistuu”, sanoo valintatoimikunnan puheenjohtaja, professori Jukka Pelkonen.

Valintakokeen toinen vaihe järjestetään keskiviikkona 10.6. Hakija osallistuu kokeeseen siinä kaupungissa, jossa hänen ensisijainen yhteisvalinnan hakukohteensa on. Yhteisvalinnan tulokset valmistuvat viimeistään 15.7.

Lisätietoja:

Lääketieteellisten alojen valtakunnallisen valintatoimikunnan puheenjohtaja, professori Jukka Pelkonen, jukka.pelkonen@uef.fi ja 050 338 4736

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksen tuloksena syntyi uusi malli terveyspelien kehittämiseen22.9.2020 08:39:08 EESTTiedote

Terveydenhuollon palveluihin tarvitaan uusia digitaalisia työkaluja tukemaan asiakkaita. Terveyspelit voivat tarjota tähän kustannustehokkaita ja asiakasta motivoivia menetelmiä. Tavoitteena terveyteen ja hyvinvointiin liittyvillä hyötypeleillä on innostaa pelaajaa parantamaan omaa psykologista, fyysistä tai sosiaalista hyvinvointiaan. Itsemittaaminen on tutkitusti tehokasta. Terveyspelien kehitysprosessi vaatii monialaista yhteistyötä pelinkehittäjien ja muiden alojen ammattilaisten kesken.

Uusi ultranopea NMR-menetelmä molekyylien vaihdon tutkimiseen18.9.2020 10:15:00 EESTTiedote

Molekyylien vaihto erilaisten fysikaalisten tai kemiallisten ympäristöjen välillä on erittäin merkittävässä roolissa monissa tärkeissä prosesseissa, kuten hengityksessä, proteiinien laskostumisessa, kemiallisissa reaktioissa ja katalyysissä. Oulun yliopiston NMR-spektroskopian tutkimusyksikkö on kehittänyt ultranopean NMR-menetelmän, jolla molekyylien vaihdon havaitsemista voidaan nopeuttaa jopa 10 000-kertaisesti. Menetelmää hyödynnetään ilmastonmuutoksen tutkimuksessa ilmakehän aerosolien koostumuksen ymmärtämiseen yhteistyössä Oulun yliopiston Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikön kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme