Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Lähes joka kolmas suomalainen ei voisi erota taloudellisten syiden takia

Jaa

Lähes joka kolmas suomalainen arvioi, ettei voisi erota taloudellisten syiden takia, selviää Danske Bankin teettämästä kyselytutkimuksesta. Naiset ovat perheissä miehiä useammin taloudellisesti heikommassa asemassa. Vain harva on sopinut etukäteen, kuinka jakaa omaisuus kumppanin kanssa eroamistilanteessa.

30 prosenttia suomalaisista sanoo, ettei voisi erota puolisostaan taloudellisten syiden takia. 13 prosenttia ei osannut sanoa, olisiko ero taloudellisesti mahdollinen. Tämä selviää Danske Bankin teettämästä Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksesta. 
 
Ero aiheuttaa usein ylimääräisiä kustannuksia, esimerkiksi päällekkäisiä asumiskuluja. Erotilanteessa voi myös tulla esiin ikäviä taloudellisia yllätyksiä, esimerkiksi jos puoliso on ottanut toisen tietämättä velkaaErosta selviäminen taloudellisesti voikin aiheuttaa ongelmia, jos siihen ei ole varautunut etukäteen. 
 
Kyselyyn vastanneista aviopareista vain 16 prosenttia on tehnyt avioehdon ja 18 prosenttia pareista on muulla tavalla sopinut kumppaninsa kanssa omaisuuden jaosta erotilanteessa. 

Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto muistuttaa, että avioliitto on taloudellinen ja juridinen sopimus ja että omaisuuden jaosta kannattaa keskustella jo ennen kuin mahdollisesti ollaan erotilanteessa. 
 
”Ilman avioehtoa molempien puolisoiden nimissä oleva omaisuus lasketaan liiton päättyessä yhteen ja puolitetaan tasan molemmille. Avioehto on tapa jakaa omaisuus avioliiton päättyessä juuri sillä tavalla, joka tuntuu siinä parisuhteessa reilulta ja oikeudenmukaiselta, Kivipelto sanoo.  
 
Myös avoliitossa kannattaa tehdä sopimuseron varalta eli avoehto, koska tietyissä tilanteissa myös avoliittoon liittyy määräyksiä omaisuuden erottelusta. Avoliittolaki päätee liittoihin, jotka on kestänyt yli viisi vuotta tai puolisoilla on yhteinen lapsi tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.  
 
Lapsiperheissä naiset heikommassa asemassa 
 
Naiset ovat perheissä, erityisesti lapsiperheissä taloudellisesti heikommassa asemassa. Lähes joka kolmas lapsiperheissä elävistä suomalaisnaisista kokee olevansa puolisoaan taloudellisesti heikommassa asemassa, kun taas miehistä näin kokee vain joka kahdeksas.Taloudellisesti heikommassa asemassa olevat tuntevat kyselytutkimuksen mukaan huonommin perheen kokonaistulot sekä kotitalouden lainojen ja säästöjen tarkat määrät. 
 
Kivipelto muistuttaakin, että oma ja perheen taloudellinen tilanne kannattaa tuntea, ja mahdollisen eron hetkellä on hyvä olla edes vähän säästöjä. Jos kaikki omaisuus on kiinni asunnossa, rahat ovat käytettävissä vasta asunnon myynnin jälkeen.  

Raha ei automaattisesti tuo onnea, mutta se tarjoaa taloudellista mielenrauhaa ja taloudellista itsenäisyyttä sekä mahdollisuuden tehdä päätöksiä elämän yllättävissä tilanteissa. 
 
Tietoa tutkimuksesta: 

Danske Bankin Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksen päätavoitteena oli selvittää naisten ja miesten taloudellisen tasa-arvon toteutumista. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1518 yli 18 vuotiasta suomalaista ja tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 13.4.-18.4.2022 välisenä aikana. Kyselytutkimuksen toteutti Danske Bankille YouGov Finland. 

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin sijoitusnäkemys: Osakemarkkinoilla syytä olla yhä varovainen – hyviä mahdollisuuksia joukkovelkakirjoissa1.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote

Danske Bankin tuore sijoitusnäkemys suosittelee edelleen varovaista suhtautumista osakemarkkinoihin ja näkee hyviä mahdollisuuksia joukkovelkakirjoissa. Sekä osakkeissa että joukkovelkakirjoissa Danske Bank kehottaa pitämään etäisyyttä markkinoiden riskialtteimpiin osiin. Suositus jatkaa ylipainotusta yhdysvaltalaisiin osakkeisiin, alipainotusta eurooppalaisiin sekä neutraalia painotusta kehittyviin markkinoihin ja Japaniin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme