STT

Lähes puolessa STT:n uutisaiheista hyödynnetään tiedotteita

Jaa
STT:n uutistoimitus käyttää lehdistötiedotteita lähdemateriaalina keskimäärin lähes joka toisessa uutisaiheessa. Tämä selviää STT Viestintäpalveluiden tekemästä analyysistä, jossa tarkasteltiin lehdistötiedotteiden käyttöä STT:n uutistuotannossa huhti-toukokuussa.
Suomen Tietotoimiston toimitus Kampissa Helsingissä helmikuussa 2018
Suomen Tietotoimiston toimitus Kampissa Helsingissä helmikuussa 2018

Tarkastelun perusteella STT:n uutisaiheiden ja käytettyjen tiedotteiden suhde vaihteli viikkotasolla noin 36 prosentista 54 prosenttiin. Koko tarkkailuajan keskiarvo oli 45 prosenttia.

Analyysin tehneen STT Info -tiedotejakelupalvelun tuottajan Olli Vesalan mukaan luvut osoittavat, että tiedotteiden vaikutus uutisissa on tänä päivänä merkittävä.

”Prosentit eivät kerro siitä, mikä on ollut tiedotteen merkitys tai painoarvo kussakin aiheessa. Pikku-uutinen voi perustua kokonaan poliisin tiedotteeseen. Toisaalta taas isossa skuupissa, jonka eteen on tehty päiväkaupalla journalistista työtä, voi vilahtaa yksittäin kommentti, joka on poimittu tiedotteesta. Molemmissa on käytetty tiedotetta, mutta aivan eri tavalla”, Vesala huomauttaa.

STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen sanoo, että tiedotteet ovat uutistyössä yksi aivan keskeinen tiedonlähde. ”Olisi laiskaa uutistyötä tehdä uutisia pelkästään tiedotteiden perusteella. Aivan yhtä huonoa uutistyötä olisi jättää tiedotteet huomiotta, kun niissä kerrotaan yleisön kannalta tärkeitä ja kiinnostavia asioita”, hän toteaa. "Toimitus tietysti ratkaisee aina itse, miten se tiedotetta käyttää ja mitä muita tiedon lähteitä ehkä tarvitaan."

Analyysissä etsittiin havaintoja tiedotteiden käytöstä lähdemateriaalina kaikista kotimaan, kulttuurin, politiikan ja talouden osastojen uutisversioista aikavälillä 1.4.-27.5.2018. Eniten tiedotteita käytettiin talousjutuissa, kun taas kulttuuri- ja politiikkaosaston uutisissa tiedotteita hyödynnettiin harvemmin.

STT:n tehtävä on pitää yllä jatkuvaa uutisvirtaa asiakkaille, ja se näkyy myös lähteiden käytössä. Ahkerimmin uutistoimitus hyödynsi poliisin tiedotteita. Lisäksi muun muassa Liikenneviraston ja Tilastokeskuksen tiedotteista otettiin usein materiaalia lyhyisiin uutisjuttuihin.

Analyysissä tarkasteltiin uutisaiheita eikä kaikkia uutisjuttuja. STT:n tuotannon erikoisuus on siinä, että yhdestä aiheesta (eli yhdestä vuorokauden aikana kehittyvästä uutiskokonaisuudesta) voidaan kirjoittaa useita eri versioita, jotka voivat olla keskenään hyvin samankaltaisia tai täysin erilaisia. Näiden laskeminen ei olisi ollut analyysin kannalta mielekästä.

Aihetta on aiemmin Suomessa tutkinut ainakin Laura Juntunen vuonna 2011. Hänen tutkimuksensa mukaan valikoidun suomalaismedian jutuista 36 prosentissa on havaittavissa merkkejä PR-materiaalista. Näistä kolme neljäsosaa oli tiedotteita.

Lisää tietoa tiedoteanalyysista löytyy STT Viestintäpalvelujen blogista: https://blogi.viestintapalvelut.fi/analyysi-osoittaa-perinteinen-tiedote-on-elintarkea-uutistoimitukselle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja analyysistä ja tiedottamisesta: Olli Vesala, tuottaja, STT Info, 044 300 91 51, olli.vesala@stt.fi

Lisätietoja toimituksen toiminnasta ja journalismista: Minna Holopainen, uutispäätoimittaja, STT, 040 568 08 97, minna.holopainen@stt.fi

Kuvat

Suomen Tietotoimiston toimitus Kampissa Helsingissä helmikuussa 2018
Suomen Tietotoimiston toimitus Kampissa Helsingissä helmikuussa 2018
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

STT
STT
Porkkalankatu 20 A
00180 Helsinki

09 695 811https://stt.fi

STT (Oy Suomen Tietotoimisto - Finska Notisbyrån Ab) on media- ja viestintätalo, joka koostuu kolmesta liiketoimintalinjasta: mediapalveluista, viestintäpalveluista sekä kuvamyynnistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STT

Tekoäly tietotoimistossa: STT ei tingi uutisten aitoudesta22.6.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Suomen Tietotoimisto (STT) on linjannut tekoälyn käyttöä eri palveluissaan. Periaatteena on, että yleisön pitää voida kaikissa tilanteissa luottaa tietotoimiston tuottamaan ja välittämään tekstiin ja kuvaan. Siksi tekoäly ei STT:ssä tee tiedonhankintaa, vaan uutiset ja uutiskuvat ovat aina aitoja. Sen sijaan tekoälyä ja automaatiota hyödynnetään muilla tavoin työn tehostamiseksi. Aitouden lisäksi toinen tärkeä periaate on läpinäkyvyys. Tavoitteena on, että yleisö tietää, jos tekoälyä on hyödynnetty esimerkiksi STT Info -tiedotepalvelun välittämien tiedotteiden tai Lehtikuvan kuvakaupan tarjonnassa olevien kuvituskuvien tuottamisessa. STT seuraa aktiivisesti uusien työkalujen kehitystä ja ottaa sovelluksia käyttöönsä, kun voi olla varma, että niiden tuottamat sisällöt vastaavat tietotoimiston laatuvaatimuksia. STT on monipuolinen media- ja viestintätalo, jolla on kolme keskeistä liiketoiminta-alaa. Mediapalvelut palvelee uutismediaa ja muita asiakkaita, jotka julkaisevat STT:n uutis- ja

STT vahvistaa uutistyötä, kolmanneksi toimituspäälliköksi Janne Huuskonen15.11.2022 10:28:33 EET | Tiedote

Suomen Tietotoimistoon on nimitetty kolmas toimituspäällikkö, vastuualueenaan journalistinen laatu ja kehitys. Uudessa tehtävässä aloittaa 1. elokuuta 2023 Janne Huuskonen, jolla on pitkä kokemus STT:stä aiemmalta työuraltaan. Viime vuodet Huuskonen on työskennellyt teknologiayrityksessä markkinointi- ja viestintäjohtajana sekä sen ohessa kirjoittanut ja toimittanut kirjoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye