HUS

Lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista osuu sivustakatsojalle

Jaa

Ilotulitteet aiheuttavat vuosittain silmävammoja sivullisille, myös lapsille. Ilotulitteita ostettaessa on muistettava hankkia suojalasit koko juhlaväelle, joka seuraa ilotulitusta ulkona.

Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitetta sytytettäessä vuodesta 2011 alkaen. Vaikka suojalasien yleistynyt käyttö on vähentänyt ilotulitteiden sytyttäjien vammautumisia ja etenkin vakavia silmävammoja, suojautuminen unohtuu liian usein ilotulitusta seuraavilta.

“Lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista osuu sivustakatsojalle. Tulitteiden joukossa on aina viallisia kappaleita, vaikka niitä käytettäisiin ohjeiden mukaisesti. Ne voivat räjähtää syttyessä, jäädä maastoon tai kääntyä väärään suuntaan”, HUSin silmätautien ylilääkäri Tero Kivelä kertoo.

Suojalasit on hyvä hankkia, vaikka ilotulituksia seuraa pitkänkin matkan päästä. Erityisesti tämä koskee lapsia, joiden silmävammojen osuus ei ole merkittävästi vähentynyt. Viime vuonna nuorin silmävamman saanut oli 4-vuotias katsoja.

Suojalaseja käyttävien silmävammat tyypillisesti lieviä

Ilotulitteista aiheutuvat keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiin lähes aina välttää käyttämällä suojalaseja. Viime uutena vuotena sairaaloissa hoidettiin 11 ilotulitteista vammautunutta, joista HUSissa kahta potilasta. Molemmat olivat vailla suojalaseja.

“Silmävamma aiheuttaa parikin viikkoa työkyvyttömyyttä, kipua ja särkyä. Vaikeamman silmävamman saaneille voi jäädä pysyviä haittoja. Suojalaseja käyttävien silmävammat ovat yleensä lieviä”, sanoo Kivelä.

Edulliset muoviset, polykarbonaatista tehdyt, suojalasit sopivat kaiken ikäisille ja kestävät vuodesta toiseen. Ilotulitteiden turvaohjeet on syytä lukea ja noudattaa niitä tarkasti.

Jos vahinko tapahtuu, silmävammoista voi soittaa silmäsairauksien puhelinpalveluun 09 471 73400.

Tietoa ilotulitteista: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilotulitteet

Katso Suorana HUSista info 23.12.2021 tästä. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme löydät täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylilääkäri, professori Tero Kivelä
HUS Silmätaudit
050 525 2723
tero.kivela@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme