Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Lähes puolet suomalaisista keventäisi alkoholilakia

Jaa

Suomalaisista lähes puolet (47 %) toivoisi lievennystä nykyiseen alkoholilakiin. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan selvästi suosituin keino lieventää lakia on alkoholijuomien kotiinkuljetus.

Tutkimuksen mukaan vastaajat lieventäisivät alkoholilainsäädännön rajoituksia mieluiten sallimalla kaupoille ja ravintoloille kotiinkuljetusmahdollisuuden mietojen alkoholijuomien osalta. Suomalaiset ovat oppineet tilaamaan juomia maailmalta suoraan kotiovelleen, mutta suomalaiset toimijat eivät voi toimittaa juomia samaan tapaan kuluttajille. Pandemia on osoittanut heikkouden Suomen alkoholilainsäädännössä etämyynnin osalta.

”On todella erikoista, että alkoholia voi tilata muista EU-maista, mutta ei suomalaiselta yritykseltä. Nyt kun ravintoloiden aukioloaikoja ja ihmisten kokoontumisia rajoitetaan jälleen, yksi keino vähentää kaupassa ja ravintoloissa käyntiä, olisi sallia mietojen alkoholien myynti ruuan myynnin yhteydessä. Etämyynnin sallimisen on koskettava koko panimoteollisuutta, ravintoloita sekä kauppoja yrityksen koosta riippumatta”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Kuluttajat olisivat myös halukkaita keventämään alkoholiverotusta matkustajatuonnin vähentämiseksi. Matkustajatuonti on ollut vähäistä pandemian aikaan.

”Kun matkustaminen taas vapautuu, on riski, että juomien matkustajatuonti kasvaa jälleen voimakkaasti ja samalla ostetaan muitakin tuotteita kuin vain juomia”, Loikkanen toteaa.

Suhtautumisessa alkoholilainsäädännön muutokseen on nähtävissä eroja sekä sukupuolittain että ikäryhmittäin. Tutkimuksen mukaan miehet (58 %) lieventäisivät alkoholilakia naisia (35 %) useammin. Lievennyksiä alkoholipolitiikkaan toivovat ikäryhmistä etenkin 25−54-vuotiaat.

Valtaosa sekä perussuomalaisten (72 %) että kokoomuksen kannattajista (65 %) lieventäisi alkoholilainsäädäntöä. Pääkaupunkiseudulla ja ylipäätään kaupungeissa asuvilla lieventämisen kannatus on kasvukeskusten ulkopuolella ja maaseudulla asuvia suurempaa.

Vaikka rajoitusten lieventäminen saakin paljon kannatusta, aiempaa hieman useampi suomalainen (32 %) haluaisi pitää alkoholilainsäädännön rajoitukset nykyisellä tasolla.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämä tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen online-kyselynä 6−14.5.2021. Tutkimukseen vastasi 1337 suomalaista, jotka ovat iältään 18−70-vuotiaita.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Tuula Loikkanen, p. 040 922 0750,tuula.loikkanen@panimoliitto.fi 

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista. Liiton jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, MBH Breweries Oy, Momentin Group Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy ja Oy Sinebrychoff Ab.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuula LoikkanenToimitusjohtajaPanimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

Puh:0409220750

Outi HeikkinenViestintäpäällikköPanimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

Puh:0503708677

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

http://www.panimoliitto.fi

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Helteet eivät lisänneet alkoholin myyntiä3.11.2021 04:00:00 EET | Tiedote

Oluen, siiderin, long drink -juomien sekä virvoitusjuomien ja kivennäisvesien kotimaanmyynti oli 226,0 miljoonaa litraa heinä-syyskuussa 2021. Juomien kokonaismyynti kasvoi 5,7 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Poikkeuksellisesta helteestä huolimatta alkoholipitoisten panimojuomien myynti laski 1,4 prosenttia. Tiedot perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten myyntitilastoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme