Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Lähes puoli miljoonaa henkilöä sai viime vuonna ansiopäivärahaa

Jaa

Työttömyyskassat maksoivat viime vuonna ansiopäivärahaa 456 000 henkilölle työttömyyden tai lomautuksen ajalta. Ansiopäivärahan saajien määrä kasvoi 86 % edellisvuodesta.

Ansiopäivärahan saajien määrä on suurin 20 vuoteen. Se ylittää finanssikriisin aikaisen huipun neljänneksellä.

Kassoihin saapui vuoden aikana 130 % enemmän uusia työttömyys- ja lomautusjaksoja koskevia hakemuksia, kuin viime vuonna. Enimmillään uusia hakemuksia saapui kuukaudessa kahdeksankertainen määrä edellisvuoteen nähden. ”Viime vuosi oli työttömyyskassoille poikkeuksellinen. Kassoilla on kokemusta hakemusmäärien äkillisestä kasvusta, mutta viime kevään kaltainen piikki on ennennäkemätön”, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Aki Villman toteaa. ”Kevään lakimuutokset muodostivat oman haasteensa. Muutokset piti toteuttaa järjestelmiin, kouluttaa henkilöstölle ja viestiä asiakkaille yhtä aikaa kovimman hakemusruuhkan kanssa”, Villman kertoo.

Hakemustulvasta huolimatta ansiopäivärahahakemus käsiteltiin viime vuonna keskimäärin kahdessa viikossa. Käsittelyaika oli pisimmillään heinä-syyskuussa. Tällöin keskimääräinen käsittelyaika oli 18 päivää, eli noin 2,5 viikkoa. ”Työttömyyskassat ovat rekrytoineet kevään aikana satoja uusia työntekijöitä. Myös käsittelyprosesseja on uudistettu ja automatisoitu. Näillä toimilla on voitu rajoittaa käsittelyaikojen kasvua”, kertoo Villman.

Ansiopäivärahakulut olivat viime vuonna 2,7 miljardia. Tämä on 58 % enemmän, kuin vuonna 2019. Päivärahakulujen määrä oli korkeimmillaan kesän aikana. Kulujen määrä laski syksyn aikana, mutta marras- ja joulukuun aikana kulut lähtivät taas loivaan nousuun. ”Seuraamme mielenkiinnolla hakemusten, saajien ja kulujen kehitystä alkuvuoden aikana. Kehityksen suuntaa on tällä hetkellä hyvin vaikea ennustaa”, toteaa Villman.

  2020 2019 muutos %
Maksetut ansiopäivärahat 2,7 mrd. 1,7 mrd. + 58 %
Ansiopäivärahan saajat 456 000 hlö 246 000 hlö + 86 %
Uusia lomautus- tai työttömyysjaksoja koskevat hakemukset 390 000 kpl 170 000 kpl + 130 %
Kaikki hakemukset 2,5 milj. kpl 1,7 milj. kpl + 53 %
Keskimääräinen käsittelyaika 14,3 pv 11,1 pv + 29 %
Mediaanikäsittelyaika 8 pv 5 pv + 60 %

Lue lisää

Tilastosivu: Kulut ja saajat

Tilastosivu: Käsittelyajat ja hakemukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Kumpulantie 3
00520 Helsinki

http://www.tyj.fi

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry (TYJ) on työttömyyskassojen edunvalvonta- ja koulutusjärjestö sekä yhteistoimintaelin. TYJ kehittää työttömyysturvaa ja kassojen toimintaa sekä ylläpitää niiden tietotaitoa. Kaikki Suomessa toimivat 21 työttömyyskassaa ovat jäseninä TYJ:ssä. Kassoissa on jäseninä noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Maksettujen ansiopäivärahojen määrä laski kesäkuussa alimmalle tasolleen vuoteen4.8.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Työttömyyskassojen maksamien ansiopäivärahojen määrä on laskenut maaliskuun jälkeen joka kuukausi suhteessa edelliseen kuuhun. Kesäkuussa ansiopäivärahaa maksettiin vähemmän kuin kertaakaan viime vuoden huhtikuun jälkeen. Myös ansiopäivärahan hakemusmäärät ovat laskussa. Alkavia työttömyys- ja lomautusjaksoja koskevien hakemusten määrä alitti kesäkuussa jo kriisiä edeltävän tason.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme