Lähiliikuntapaikkojen määrä on lisääntynyt ja saavutettavuus parantunut
Lähiliikuntapaikalla tarkoitetaan päivittäiseen liikuntaan tarkoitettua liikuntapaikkaa, joka sijaitsee asuinalueella lähellä käyttäjiä. Lähiliikuntapaikat ovat maksuttomia ja helposti saavutettavissa. Fyysisellä saavutettavuudella tarkoitetaan etäisyyttä lähiliikuntapaikalle tai aikaa, joka käyttäjältä menee liikuntapaikalle siirtymiseen.
Lähiliikuntapaikkojen saavutettavuus on parantunut. Alueelliset erot ovat edelleen kuitenkin huomattavia. Suomen väestöstä 66 % asuu kahden kilometrin sisällä lähimmästä lähiliikuntapaikasta, kun matka mitataan kevyenliikenteen väylää pitkin. Uimahallit palvelevat laajoja käyttäjäryhmiä ja ovat terveyttä edistävän liikunnan näkökulmasta merkittäviä liikuntapaikkoja. Lähes 98 %:lla suomalaisista on maksimissaan 30 minuutin ajomatka lähimpään uimahalliin tai kylpylään.
Keskeiset liikuntapaikat sijoittuivat hyvin yhdyskuntarakenteeseen saavutettavuuden näkökulmasta. Liikuntasalit ja pallokentät olivat sijoittuneet parhaiten kuten vuoden 2013 arvioinnissakin. Huonosti tai melko huonosti saavutettavia liikuntapaikkoja arvioitiin olevan vähän.
Käyttövuorojen kysyntä ylitti tarjonnan liikuntasaleissa ja -halleissa, jotka tarjoavat harrastusmahdollisuuksia suurelle joukolle ihmisiä ja eri liikuntamuotoja.
Kunnallisten liikuntapaikkojen esteettömyydessä on vielä paljon kehitettävää
Liikuntapaikan tulee olla esteetön siten, että erilaiset käyttäjäryhmät voivat sitä käyttää. Parhaiten esteettömyys toteutui arvioinnin mukaan uimahalleissa, pallokentillä ja yleisurheilukentillä. Kyselyyn vastanneista kunnista 91 % ilmoitti, että ainakin osa kunnan uimahalleista on esteettömiä. Uimahalli palvelee laajoja väestöryhmiä ja on tärkeä liikuntapaikka etenkin soveltavan liikunnan eri käyttäjäryhmille. Eniten puutteita esteettömyyden näkökulmasta oli kuntosaleissa, jäähalleissa ja liikuntasaleissa.
Pitkäjänteinen liikuntapaikkasuunnittelu tärkeää
Liikuntapaikkasuunnittelulla voidaan edistää asumisympäristöjen arkiliikuntamahdollisuuksia sekä liikuntapaikkojen saavutettavuutta ja esteettömyyttä. Voimassa olevien liikuntapaikkasuunnitelmien määrä kunnissa ei ollut juurikaan lisääntynyt verrattuna vuoteen 2013. Liikuntapaikkojen saavutettavuuden näkökulmasta on lisäksi tärkeää, että liikuntatoimi on osallisena kunnan maankäytön suunnittelussa ja kaavoitusprosessissa. Tämä toteutui noin puolessa kunnista.
Liikuntapaikkasuunnitteluun tulee sisältyä myös olemassa olevien liikuntapaikkojen säännöllinen kunnon ja toiminnallisuuden arviointi, kuntalaisten liikunta-aktiivisuuden seuranta ja vaikutusten ennakkoarviointi. Liikuntapaikkojen saavutettavuutta ja esteettömyyttä voidaan lisäksi kehittää vahvistamalla kuntalaisten osallisuutta. Lähes kaikissa vastanneissa kunnissa kuntalaisilla ja eri käyttäjäryhmillä oli mahdollisuus osallistua suunnitteluun jollakin tavalla silloin, kun kunta suunnittelee uutta liikuntapaikkaa tai olemassa olevan liikuntapaikan peruskorjausta.
Peruspalvelujen arviointi 2019
Peruspalvelujen saatavuuden arviointi on aluehallintovirastojen lakisääteinen tehtävä. Arvioinnilla seurataan, valvotaan ja arvioidaan peruspalvelujen saatavuuden yhdenvertaista toteutumista koko maassa. Arviointi tehdään joka toinen vuosi.
Missä tilassa ovat maamme varhaiskasvatus, kulttuuripalvelut, kirjastot, nuorisotoimi, liikunta, lastensuojelu, eläinlääkintä ja pelastustoimi. Tähän pyrkii vastaamaan peruspalvelujen arviointi 2019. Arviointiraportit julkaistiin 15.6.2020 aluehallintovirastojen Patio-järjestelmässä.
Peruspalvelujen arviointi 2019: lähiliikuntapaikat
Peruspalvelujen arviointi 2019 kokonaisuudessaan (patio.fi)
Aluehallintovirastokohtaiset tulokset lähiliikuntapaikkojen arvioinnista:
Etelä-Suomen AVI
Itä-Suomen AVI
Lapin AVI
Lounais-Suomen AVI
Länsi- ja Sisä-Suomen AVI
Pohjois-Suomen AVI
#peruspalvelut
#AVIarvioi
Lisätietoa:
Valtakunnallinen raportti ja Itä-Suomen AVI: liikuntatoimen ylitarkastaja Pirjo Rimpiläinen, p. 0295 016 515
Etelä-Suomen AVI: ylitarkastaja llpo Piri, p. 0295 016 559
Lapin AVI: liikuntatoimen ylitarkastaja Kai-Matti Joona, p. 0295 017 396
Lounais-Suomen AVI: liikuntatoimen ylitarkastaja Marie Rautio-Sipilä, p. 0295 018 069
Länsi- ja Sisä-Suomen AVI: liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm, p. 0295 018 822
Pohjois-Suomen AVI: liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen, p. 0295 017 663
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme