Lähiliikuntapaikkojen määrä on lisääntynyt ja saavutettavuus parantunut
Lähiliikuntapaikalla tarkoitetaan päivittäiseen liikuntaan tarkoitettua liikuntapaikkaa, joka sijaitsee asuinalueella lähellä käyttäjiä. Lähiliikuntapaikat ovat maksuttomia ja helposti saavutettavissa. Fyysisellä saavutettavuudella tarkoitetaan etäisyyttä lähiliikuntapaikalle tai aikaa, joka käyttäjältä menee liikuntapaikalle siirtymiseen.
Lähiliikuntapaikkojen saavutettavuus on parantunut. Alueelliset erot ovat edelleen kuitenkin huomattavia. Suomen väestöstä 66 % asuu kahden kilometrin sisällä lähimmästä lähiliikuntapaikasta, kun matka mitataan kevyenliikenteen väylää pitkin. Uimahallit palvelevat laajoja käyttäjäryhmiä ja ovat terveyttä edistävän liikunnan näkökulmasta merkittäviä liikuntapaikkoja. Lähes 98 %:lla suomalaisista on maksimissaan 30 minuutin ajomatka lähimpään uimahalliin tai kylpylään.
Keskeiset liikuntapaikat sijoittuivat hyvin yhdyskuntarakenteeseen saavutettavuuden näkökulmasta. Liikuntasalit ja pallokentät olivat sijoittuneet parhaiten kuten vuoden 2013 arvioinnissakin. Huonosti tai melko huonosti saavutettavia liikuntapaikkoja arvioitiin olevan vähän.
Käyttövuorojen kysyntä ylitti tarjonnan liikuntasaleissa ja -halleissa, jotka tarjoavat harrastusmahdollisuuksia suurelle joukolle ihmisiä ja eri liikuntamuotoja.
Kunnallisten liikuntapaikkojen esteettömyydessä on vielä paljon kehitettävää
Liikuntapaikan tulee olla esteetön siten, että erilaiset käyttäjäryhmät voivat sitä käyttää. Parhaiten esteettömyys toteutui arvioinnin mukaan uimahalleissa, pallokentillä ja yleisurheilukentillä. Kyselyyn vastanneista kunnista 91 % ilmoitti, että ainakin osa kunnan uimahalleista on esteettömiä. Uimahalli palvelee laajoja väestöryhmiä ja on tärkeä liikuntapaikka etenkin soveltavan liikunnan eri käyttäjäryhmille. Eniten puutteita esteettömyyden näkökulmasta oli kuntosaleissa, jäähalleissa ja liikuntasaleissa.
Pitkäjänteinen liikuntapaikkasuunnittelu tärkeää
Liikuntapaikkasuunnittelulla voidaan edistää asumisympäristöjen arkiliikuntamahdollisuuksia sekä liikuntapaikkojen saavutettavuutta ja esteettömyyttä. Voimassa olevien liikuntapaikkasuunnitelmien määrä kunnissa ei ollut juurikaan lisääntynyt verrattuna vuoteen 2013. Liikuntapaikkojen saavutettavuuden näkökulmasta on lisäksi tärkeää, että liikuntatoimi on osallisena kunnan maankäytön suunnittelussa ja kaavoitusprosessissa. Tämä toteutui noin puolessa kunnista.
Liikuntapaikkasuunnitteluun tulee sisältyä myös olemassa olevien liikuntapaikkojen säännöllinen kunnon ja toiminnallisuuden arviointi, kuntalaisten liikunta-aktiivisuuden seuranta ja vaikutusten ennakkoarviointi. Liikuntapaikkojen saavutettavuutta ja esteettömyyttä voidaan lisäksi kehittää vahvistamalla kuntalaisten osallisuutta. Lähes kaikissa vastanneissa kunnissa kuntalaisilla ja eri käyttäjäryhmillä oli mahdollisuus osallistua suunnitteluun jollakin tavalla silloin, kun kunta suunnittelee uutta liikuntapaikkaa tai olemassa olevan liikuntapaikan peruskorjausta.
Peruspalvelujen arviointi 2019
Peruspalvelujen saatavuuden arviointi on aluehallintovirastojen lakisääteinen tehtävä. Arvioinnilla seurataan, valvotaan ja arvioidaan peruspalvelujen saatavuuden yhdenvertaista toteutumista koko maassa. Arviointi tehdään joka toinen vuosi.
Missä tilassa ovat maamme varhaiskasvatus, kulttuuripalvelut, kirjastot, nuorisotoimi, liikunta, lastensuojelu, eläinlääkintä ja pelastustoimi. Tähän pyrkii vastaamaan peruspalvelujen arviointi 2019. Arviointiraportit julkaistiin 15.6.2020 aluehallintovirastojen Patio-järjestelmässä.
Peruspalvelujen arviointi 2019: lähiliikuntapaikat
Peruspalvelujen arviointi 2019 kokonaisuudessaan (patio.fi)
Aluehallintovirastokohtaiset tulokset lähiliikuntapaikkojen arvioinnista:
Etelä-Suomen AVI
Itä-Suomen AVI
Lapin AVI
Lounais-Suomen AVI
Länsi- ja Sisä-Suomen AVI
Pohjois-Suomen AVI
#peruspalvelut
#AVIarvioi
Lisätietoa:
Valtakunnallinen raportti ja Itä-Suomen AVI: liikuntatoimen ylitarkastaja Pirjo Rimpiläinen, p. 0295 016 515
Etelä-Suomen AVI: ylitarkastaja llpo Piri, p. 0295 016 559
Lapin AVI: liikuntatoimen ylitarkastaja Kai-Matti Joona, p. 0295 017 396
Lounais-Suomen AVI: liikuntatoimen ylitarkastaja Marie Rautio-Sipilä, p. 0295 018 069
Länsi- ja Sisä-Suomen AVI: liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm, p. 0295 018 822
Pohjois-Suomen AVI: liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen, p. 0295 017 663
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Finlandsmodellen för hobbyverksamhet och Finland i rörelse programmet får totalt 16 miljoner euro statsunderstöd13.5.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken har nyligen beviljat 16 miljoner euro i statsunderstöd för Finlandsmodellen för hobbyverksamhet och programmet Finland i rörelse. Avsikten med understödet är att ge alla barn och unga i grundskoleåldern möjlighet att ha en trevlig och gratis hobby i samband med skoldagen samt med en väg till föreningsverksamhet genom hobbyer.
Harrastamisen Suomen mallille ja Suomi liikkeelle -ohjelmalle yhteensä 16 miljoonaa euroa valtionavustusta13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet Harrastamisen Suomen mallille ja Suomi liikkeelle -ohjelmalle tuoreeltaan yhteensä 16 miljoonaa euroa valtionavustusta. Avustuksilla mahdollistetaan peruskouluikäisten lasten ja nuorten ilmainen harrastaminen sekä polku harrastuksista seuratoimintaan.
Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun päätöksenteossa puutteita12.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kantelupäätöksen mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun avohuollon päätöksentekomenettely ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Seitsemässä eri kantelussa vuonna 2024 kerrottiin sosiaalityöntekijän perustelleen lainvastaista menettelyään hyvinvointialueen säästötoimenpiteillä.
Brister i beslutsfattandet inom barnskyddet i Birkalands välfärdsområde12.5.2025 14:00:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt ett klagomålsbeslut av Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beslutsfattandet inom barnskyddets öppenvård i Birkalands välfärdsområde inte till alla delar varit lagenligt. I sju olika klagomål år 2024 fördes det fram att socialarbetaren hade motiverat sitt lagstridiga förfarande med välfärdsområdets sparåtgärder.
Ajojärjestelijälle ja kuljettajalle sakkoja ajopiirturin käyttöön ja ajo- ja lepoaikoihin liittyvistä rikkomuksista12.5.2025 11:11:11 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomainen havaitsi työsuojelutarkastuksella maaliskuussa 2023, että satakuntalaisen kuljetusyrityksen kuljettajien ajopiirturikorttien käytössä oli epäselvyyksiä. Yrityksen kuljettaja oli ajanut toisen kuljettajan kuljettajakortilla ilmeisesti peitelläkseen mahdollisia ajo- ja lepoaikasäännöksiä. Työnantaja ei toimittanut työsuojelutarkastajalle pyydettyjä ajo- ja lepoaikatietoja, ja kun tiedot viimein saatiin, havaittiin niissä lukuisia rikkomuksia. Asiaa käsiteltiin lopulta Satakunnan käräjäoikeudessa, joka tuomitsi yhtiön ajojärjestelijän ja rikkomuksia tehneen kuljettajan sakkorangaistukseen. Epäilyt kiistänyt ajojärjestelijä tuomittiin 30 päiväsakkoon, kun taas kuljettaja tunnisti rikkomukset ja hänen rangaistuksensa oli 15 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.5.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme