Oulun yliopisto

Lahjoitukset mahdollistavat mikroyrittäjyyden professuurin perustamisen Oulun yliopistoon

Jaa

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun uutta mikroyrittäjyyden professuuria varten on saatu lahjoitusvaroja yli 600 000 euroa, mikä varmistaa professuurin toteutumisen seuraavalle viidelle vuodelle. Professuurin rekrytointi käynnistyy alkuvuonna 2023.

Kuva: Rami Hanafi
Kuva: Rami Hanafi

Alle 10 henkeä työllistävät mikroyritykset ovat yrityskenttämme laaja perusta, sillä Suomen yrityksistä jopa 94 % on mikroyrityksiä. Mikroyrityksissä on neljännes Suomen kaikkien yritysten työpaikoista. Oulun yliopisto on vastannut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisen tehtävästä vuoden 2021 alusta lähtien.

Perustettava professuuri vahvistaa mikroyrittäjyyden tutkimusta, koulutusta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kytkee Oulun yliopiston entistä tiiviimmin alan kansainväliseen tutkimusverkostoon ja luo mahdollisuuksia olla mukana kehittämässä mikroyrittäjyyden edellytyksiä koko Euroopan talousalueella. Professuuri lisää ymmärrystä myös uusista yrittämisen muodoista sekä edistää mikroyritysten ja yksinyrittäjien jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.

Mikroyrittäjyyden professuuriin ovat lahjoittaneet: Keskitien säätiö, Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö, Kerttu Saalasti säätiö, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, Siikajoen, Siikalatvan, Kärsämäen, Pyhännän kunnat, Nivalan ja Raahen kaupungit, Joki-Pohjanmaan, Suomenselän ja Alavieskan Osuuspankit, Haapaveden Opisto ja Omapaja Oy. Oulun yliopisto kohdentaa myös aiempia lahjoitusvaroja professuurin perustamiseksi.

Keskitien säätiö haluaa lahjoituksellaan edistää yrittäjyyttä ja etenkin harvaan asuttujen alueiden elinvoimaisuutta mikroyrittäjyyden kautta.

”Säätiömme näkee, että mikroyrittäjyydestä voi kehittyä maaseudun jatkuvasti vahvistuva elinvoimaisuustekijä. Tämän vuoksi haluamme olla mukana rahoittamassa Kerttu Saalasti Instituuttiin perustettavaa professuuria, joka alan tutkimuksen ja koulutuksen kautta lisää tietoa ja osaamista mikroyrityksistä ja niiden toimintaedellytyksistä”, säätiön asiamies Hannu Kallio kertoo.

Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos iloitsee Suomen ensimmäisestä mikroyrittäjyyden professuurista ja sen mahdollistavista uusista avauksista.

”On hienoa, että mikroyrittäjyyden professuuri on saanut laajan tuen säätiöiltä, kaupungeilta ja kunnilta, yrityksiltä, yrittäjäjärjestöiltä sekä tutkimus- ja koulutussektorilta. Haluan lämpimästi kiittää kaikkia lahjoittajia. Mikroyritysten merkitys Suomen taloudelle on keskeinen ja niiden rooli kasvaa koko ajan.  Mikroyritykset ovat olleet alitutkittuja niiden taloudelliseen painoarvoon suhteutettuna. Uuden perustettavan professuurin avulla voimme edistää suomalaisten mikroyritysten toimintaedellytyksiä, kasvua ja kilpailukykyä korkeatasoisen tutkimuksen ja koulutuksen avulla”, Muhos sanoo.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on tehnyt yhteiskunnallisesti vaikuttavaa mikroyrittäjyyden tutkimus- ja kehittämistyötä vuodesta 2011 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Muhos, johtaja, professori, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, p. 040 0407590, matti.muhos@oulu.fi

Martti Saarela, vs. ohjelmajohtaja, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, p. 050 4735470, martti.saarela@oulu.fi

Hannu Kallio, asiamies, Keskitien säätiö, p. 050 527 1875, asiamies@keskitie.fi

Anna-Maria Hietapelto, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Rami Hanafi
Kuva: Rami Hanafi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Mihin suuntaan 6G-tutkimus on menossa?1.12.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tehty 6G-tutkimusta jo neljä vuotta. Painotuore viides 6G Waves -julkaisu esittelee tutkijoita, visioita, tapahtumia ja tietysti tulevaisuutta. Lehti käsittelee alan viimeisimpiä uutisia ja avaa tutkimuksen tulevaisuuden suunnitelmia esittelemällä neljä isoa kokonaisuutta, joihin tutkimus on jaettu. Edellisen numeron teemana olivat erilaiset demot. Nyt halutaan kirkastaa tutkimusteemojen sisältöjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme