HUS

Laitetaan hyvä kiertämään!

Jaa

Tupakointiin kuolee Suomessa 4000 ihmistä vuosittain. Nuori, joka ei kouluttaudu peruskoulun jälkeen, aiheuttaa yhteiskunnalle 370 000 euron kustannukset. Terveyserojen kaventaminen voisi tuoda miljardisäästöt. Kaatumistapaturmien kustannuksiksi on arvioitu 2 miljardia euroa vuosittain.

- Vaikka elämme hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa moni asia on hyvin, terveydenedistämisen saralla on vielä tehtävää, sanoo ylilääkäri Helena Liira HUSin Perusterveydenhuollon yksiköstä.

HUSin perusterveydenhuollon yksikkö on käynnistänyt hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen projektin vuosille 2019-21. Tavoitteena on yhdessä Uudenmaan kuntien, sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden ja järjestöjen kanssa ottaa käyttöön hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen vaikuttavia toimintamalleja.

- Projektin kantavana ajatuksena on tunnistaa hyviä ja tehokkaita toimintatapoja, jakaa niistä tietoa sekä juurruttaa yhteneväisiä toimintatapoja osaksi kaikkien osallistujien työtä, kertoo Helena Liira.

Projektissa on neljä osakokonaisuutta: tupakoimattomuuden edistäminen, osallisuuden vahvistaminen, terveyserojen kaventaminen ja kaatumistapaturmien ehkäisy.

Projektissa työskennellään kuhunkin aihekokonaisuuteen keskittyvissä työpajoissa. Lisäksi järjestetään koko päivän asiantuntijatapaamisia, joissa käsitellään hyvinvoinnin ja terveydenedistämistä laajemmin. Toimintamallien juurruttamista selvitetään tutkimushankkeissa. Ensimmäiset työpajat järjestetään tammi-helmikuussa 2019. Kiinnostuneita sote-toimijoita mahtuu vielä mukaan.

Islanti onnistui nuorten päihteiden käytönvähentämisessä

Projektin käynnistystilaisuus järjestettiin marraskuussa. Tilaisuuden pääpuhuja Jon Sigfusson kertoi, kuinka Islannissa onnistuttiin vähentämään nuorten alkoholin käyttöä ja tupakointia merkittävästi parinkymmenen vuoden aikana.

- Islantilaisten toimintatapa ja tulokset toimivat inspiraationa myös meille, toteaa Helena Liira.

Lisätietoja:

www.hyvakierre.fi

Jon Sigfussonin luento Hyvä kierre –projektin käynnistystilaisuudessa

Yhteyshenkilöt

Ylilääkäri Helena Liira, puh. 050 5130448, helena.liira@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Meddelande angående samband mellan bröstimplantat och anaplastiskt storcellslymfom21.1.2019 15:34Tiedote

De senaste dagarna har nyheterna rapporterat om samband mellan texturerade (skrovliga) bröstimplantat och den sällsynta tumörformen anaplastiskt storcellslymfom (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma, BIA-ALCL). HUS beslutade hösten 2018 att tillsvidare inte operera in texturerade implantat, och även andra sjukvårdsdistrikt har gått in för liknande riktlinjer för vårdpraxis.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme