Varsinais-Suomen ELY-keskus

Laitilassa sijaitsevaa mäkitupamuseota koskevassa rakennussuojeluasiassa tutkimattajättämispäätös

Jaa
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (Varsinais-Suomen ELY-keskus) on tehnyt 10.2.2023 tutkimattajättämispäätöksen Laitilassa sijaitsevaa mäkituparakennusta koskevassa rakennus-suojeluasiassa.

Ytönkorven kulttuuriseura ry esitti vuonna 2018 Varsinais-Suomen ELY-keskukselle, että Laitilan kaupungin Kaariaisten kylässä kiinteistöllä 400-404-1-54 sijaitseva mäkituparakennus määrättäisiin suojeltavaksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) nojalla. Suojeluesityksen mukaan 1930-luvulta lähtien museona ylläpidetyn rakennuksen säilyminen tulisi turvata myös tulevaisuudessa.

Rakennusperintölain mukaan suojeluesityksestä tulee käydä ilmi tieto rakennuksen omistajasta tai haltijasta, mikäli sellainen on esityksentekijän tiedossa. Varsinais-Suomen ELY-keskus selvitti rakennuksen omistusoikeutta suojeluesityksen ja kohteessa käynnin yhteydessä saatujen tietojen perusteella, koska suojeluasian vireilletulon yhteydessä rakennuksen omistajat eivät olleet yksiselitteisesti osoitettavissa. Varsinais-Suomen ELY-keskus jätti suojeluesityksen tutkimatta, koska rakennuksen omistusoikeus jäi epäselväksi.

Oman aikansa tyypillinen asumus ja rakennustavan edustaja

Mäkitupalaisuus on läntiseen Suomeen painottuva ilmiö. 1800-luvun ja 1900-luvun alun mäkitupa-alueita ja yksittäisiä tupia on säilynyt tähän päivään asti. Tätä vanhemmat kohteet ovat pääosin arkeologisia kohteita, mutta poikkeuksiakin on. Museoviraston mukaan ilmiön laajuutta ja kohteita ei ole kartoitettu järjestelmällisesti.

Rakennus sijaitsee maaseutumaisella haja-asutusalueella noin seitsemän kilometrin päässä Laitilan kaupungin keskustasta Kaariaisten kylässä, Kaivolantien varrella. Suojeluesityksen mukaan rakennus on siirretty vuonna 1875 nykyiselle paikalleen kauempaa Kaariaisten kylästä. Rakennuksen viimeisen asukkaan kuoltua joukko yksityishenkilöitä osti rakennuksen huutokaupassa vuonna 1938 ja rakennusta päätettiin ylläpitää yhteisenä museona.

Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon rakennusinventointitietokannan mukaan rakennus on paikallisesti arvokas ja sillä on rakennushistoriallista ja historiallista arvoa. Museoviraston suojeluasiassa antaman lausunnon mukaan rakennuksella on maakunnallista merkitystä.

Lisätietoja

ylitarkastaja Reetta Katila,
reetta.katila@ely-keskus.fi, puh. 0295 022 820

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Sepelin poisto aloitetaan tärkeimmiltä pääpyöräreiteiltä heti kelien salliessa21.3.2023 14:47:06 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on meneillään kokeilu liukkaudentorjuntaan käytetyn sepelin kevätharjausten aikaistamisesta Turun, Porin ja Rauman kaupunkiseuduilla tärkeimmillä pääpyöräilyreiteillä. Kokeilussa harjaukset pyritään tekemään määritellyillä väylillä maaliskuun loppuun mennessä. Toistaiseksi kelit ovat monin paikoin vielä melko talvisia. Urakoitsijat seuraavat sääennusteita ja ryhtyvät sepelin poistoon heti kelien salliessa.

I februari minskade antalet arbetslösa något i Egentliga Finland21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Vid Egentliga Finlands arbets­ och näringsbyrå fanns i slutet av februari 20 700 arbetslösa arbetssökande. I februari brukar antalet arbetslösa vanligen minska jämfört med januari och så gick det även denna gång. Antalet arbetslösa minskade med 300 personer jämfört med föregående månad. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa med 900 personer (4 %), dvs. något snabbare än i hela landet generellt (3%). I Egentliga Finland minskade antalet permitterade med 300 (13 %) personer jämfört med året innan. I slutet av februari var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 9,0 %, vilket är 0,5 procentenheter mindre än året innan. Därmed var andelen arbetslösa av arbetskraften mindre än genomsnittet för hela landet (9,7%). I februari var antalet arbetslösa mindre än året innan i alla andra ekonomiska regioner i Egentliga Finland förutom Nystadsregionen och Saloregionen. I Saloregionen var antalet arbetslösa ändå nästan oförändrat. Jämfört med året innan fann

Varsinais-Suomen työttömien määrä tippui hieman helmikuun aikana21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 20 700 työtöntä työnhakijaa. Helmikuun aikana työttömien määrä laskee normaalisti jonkin verran tammikuuhun verrattuna, kuten kävi tälläkin kertaa. Työttömien määrä supistui 300 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 900 henkilöllä (4 %) eli hieman nopeammin kuin koko maassa yleisesti (3 %). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä laski 300 henkilöllä (13 %) verrattuna vuodentakaiseen. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,0 % eli 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (9,7 %) keskimäärin. Helmikuussa työttömiä oli Vakka-Suomea ja Salon seutua lukuun ottamatta vähemmän kolmessa muussa Varsinais-Suomen seutukunnassa verrattuna vuodentakaiseen. Salon seudulla työttömien määrä pysyi kuitenkin lähes identtisenä. Suurin ero vuotta aiempaan oli Turun seutu

Jäisiä keliolosuhteita erityisesti sorateillä14.3.2023 12:31:49 EET | Tiedote

Tienpinnat ovat nyt monin paikoin jäisiä erityisesti sorateillä eilisen lumi- ja vesisateen jäljiltä. Lumisade muuttui vesisateeksi tienpinnan ollessa edelleen jääpolanteella. Satanut lumi piti aurata ennen hiekoitusta, mikä pahensi keliolosuhteita entisestään. Jään päälle satoi vielä vettä. Tienpinnat ovat paikoitellen todella liukkaita. Tilanne on hankala myös tienhoitotoimenpiteiden toteuttajille. Paikoitellen urakoitsijat joutuvat käyttämään ketjuja renkaissa, ja se hidastaa työtä entisestään.

Tänä vuonna toteutetaan aiempaa enemmän sillankorjauskohteita13.3.2023 12:07:15 EET | Tiedote

Vuonna 2023 peruskorjataan tai uusitaan Satakunnassa kaksi siltaa ja Varsinais-Suomessa 11 siltaa. ELY-keskusten siltahankkeiden lisäksi Varsinais-Suomessa on yksi jättiluokan siltahanke, jossa uusitaan Paraisilla olevat Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen sillat. Tästä hankkeesta vastaa Väyläviraston ja Kreate Oy:n muodostama allianssi. Edellä mainittujen siltojen uusimisten ja peruskorjausten lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus tekee joka vuosi myös pienempiä siltojen rakenneosien korjauksia sekä erilaisia siltoihin liittyviä ylläpitotöitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme