HUS

Lakko alkoi - suojelutyöneuvotteluja jatketaan HUSissa

Jaa

Päivystykset ja niitä tukevat vuodeosastot toimivat vajaamiehityksellä ja odotusajat venyvät. Siksi suojelutyöhön tarvittaisiin vielä lisää henkilöstöä. Vakavassa tilanteessa neuvotteluja suojelutöistä käydään koko ajan.

Hoitajalakon ensimmäisen päivä alkoi HUSissa huolestuttavissa tunnelmissa, koska osassa yksiköistä hoitohenkilöstön määrä jäi alle luvatun suojelutyön. Tilannetta on selvitetty yhdessä hoitajajärjestöjen kanssa. 

“Olemme aamupäivällä neuvotelleet suojelutyön laajuudesta ja sopineet suojelutyön lisäämisestä muun muassa Töölön sairaalan leikkausosastolle, joillekin vuodeosastoille sekä laboratorio- ja kuvantamispalveluihin. Tilanne on edelleen vakava, mutta meillä on keskusteluyhteys. Neuvotteluja jatketaan”, kertoo hallintoylihoitaja Marja Renholm. 

Suurinta huolta aiheuttavat edelleen yhteispäivystykset ja Töölön tapaturma-asema, jotka toimivat merkittävällä vajaamiehityksellä. Ongelmia aiheuttaa myös se, että päivystyspotilaiden laboratorio- ja kuvantamistutkimuskapasiteetti on vähäinen. Resurssit joudutaan kohdentamaan vakavimmin sairaiden ja vammautuneiden potilaiden hoitoon.  

Kiireellisten sydäntoimenpiteiden hoitoviiveet ovat merkittävät. Odotusajat myös muihin päivystysleikkauksiin ja -toimenpiteisiin venyvät hyvin rajallisen leikkaussalikapasiteetin vuoksi. Myös vuodeosastojen miehitys on puutteellinen. Joustonvaraa äkillisiin hoidon tarpeen lisäyksiin esimerkiksi suuronnettomuuden tai infektiopotilaiden määrän lisääntymisen vuoksi ei ole. Syöpien lääke- ja sädehoitoja pyritään jatkamaan normaalisti. Kaikkia syöpäleikkauksia ei pystytä nykyisellä suojelutyömäärällä tekemään, mutta tästä neuvotellaan järjestöjen kanssa.   

Ajanvarausten perumista ensi viikon osalta jatketaan. Potilaat saavat tiedon tekstiviestillä tai puhelimitse. Lisätietoa HUSin palveluista lakon aikana osoitteessa hus.fi/lakko. 

Markku Mäkijärvi pyytää anteeksi Ukraina-vertaustaan  

Julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa on herännyt keskustelua HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven kommenttista, jossa hän vertasi HUSin lakkotilannetta Ukrainan sotaan.  

“Mäkijärvi kertoi tarkoittaneensa vertauksellaan eilistä päätöstä HUSin siirtymisestä täysvalmiuteen. Samaa valmiustilaa käytettäisiin, jos maassamme olisi sota. Hän ei siis lainkaan tarkoittanut sitä, että hoitajajärjestöjen toiminta lakon aikana millään tavalla vertautuisi Ukrainan sotaan ja pyytää anteeksi epäonnistunutta kielikuvaa”, Mäkijärven sijaisena 1.4. toimiva ylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo. 

 

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme