Kangasalan kaupunki

Lamminrahkan pohjoisosaan kaavoitetaan koteja 4000 asukkaalle

Jaa
Lamminrahkan ensimmäisen osan eli eteläosan kaikki kadut ovat valmistuneet ja kaikki asuintontit on varattu. Kangasalan kaupunki on siirtynyt Lamminrahkan kakkosvaiheen eli pohjoisosan suunnitteluun ja toteutukseen.
Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavaehdotuksen kaavakartta (ilman määräyksiä).
Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavaehdotuksen kaavakartta (ilman määräyksiä).

Kangasalan elinympäristölautakunta käsitteli Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavaehdotusta kokouksessaan 13.12.2022 ja päätti asettaa asemakaavaehdotuksen nähtäville 12.1.–10.2.2023 väliseksi ajaksi.

Kaava-alue on noin 68 hehtaaria ja rajautuu eteläosan asemakaava-alueeseen ja Tampereen kuntarajaan. Asemakaavaehdotuksen laskennallinen asukasmäärä on noin 4 000 asukasta (laskettu asumisväljyydellä 45 kerrosneliömetriä/asukas).

Rakennusoikeutta muodostuu yhteensä noin 189 000 kerrosneliömetriä, josta 7 000 kerrosneliömetriä on palvelurakennusten korttelialueen (P, päiväkoti, alakoulu ja esimerkiksi senioritalo) rakennusoikeus. Asuinrakennusten rakennusoikeutta muodostuu yhteensä noin 182 000 kerrosneliömetriä, josta kerrostalovaltaisten asuinkortteleiden (A) rakennusoikeutta on noin 124 000 kerrosneliömetriä ja yhtiömuotoisten pientalokortteleiden (AP eli rivitalot, paritalot ja erillispientaloyhtiöt) rakennusoikeutta noin 34 000 kerrosneliömetriä.

Kaupunkipientalotontteja (APK) muodostuu 47 ja erillispientalotontteja (AO) 90 eli yhteensä 137 tonttia, mikä on noin kolminkertaisesti eteläosan asemakaava-alueeseen verrattuna. Lamminrahkasta tavoitellaan kaupunginosaa, missä on hyvä joukkoliikennetarjonta ja mahdollisuus raitiotien toteutukseen, mikä tarkoittaa verraten tehokasta rakentamista myös omakotitalojen osalta: Omakotitalotontit ovat kooltaan noin 300-400 neliömetriä ja rakennusoikeutta on 125 -160 kerrosneliömetriä, ja lisäksi 30 kerrosneliömetriä talousrakennukselle. Kaupunkipientalojen eli toisiinsa kytkettyjen omakotitalojen tontit, ovat pääsääntöisesti kooltaan alle 300 neliömetriä ja rakennusoikeutta on saman verran kuin omakotitalotonteilla. Lisäksi alueelle on kaavoitettu neljä paritalotonttia. Tonttien myymisestä ja vuokraamisesta sekä hinnoista päättää myöhemmin kaupunginhallitus.

Pohjoisosan asemakaava-alue rakentuu eteläosan tapaan metsäisten viheralueiden lomaan ja ulkoilureitistöjen varrelle. Alueen poikki kulkee joulukuussa valmistunut Mossin puistokatu ja juuri avattu latu Tampereen Atalasta Kangasalan Asemalle menee aivan pohjoisimpien tonttien lähellä. Koillisosa kaava-alueesta on etelään viettävää kallioselännettä, jolta on hyvät näkymät yli metsien ja Lamminrahkan. Länsiosa alueesta taas on tasaisempaa.

Alueelle tulee monipuolisesti erilaisia talotyyppejä, joista kerrostalo- ja rivitalovaltaiset korttelit rakentuvat isompien kokoojakatujen varsille ja omakotitalot alueen reunoille. Pientalovaltaisen asutuksen keskellä on varaus päiväkodin ja alakoulun luokkien rakennukselle. Asutuksen lomaan on sijoitettu kolme leikkikenttää ja kokoojakaduilla on bussipysäkkivaraukset. Kaava-alueen eteläosassa on varaus Koilliskeskuksen raitiotielinjan jatkeeksi rakennettavalle raitiotielle ja Mossin raitiotiepysäkille, joka on raitiotien seudullisessa yleissuunnitelmassa ohjelmoitu alustavasti rakennettavaksi vuosina 2033-36.

Tavoitteena on, että asemakaava on lainvoimainen ensi kesänä. Alueen katujen, kunnallistekniikan ja viheralueiden suunnittelu käynnistyy etupainotteisesti jo tänä keväänä ja tavoitteena on käynnistää infran rakentaminen ensi vuonna. Ensimmäiset, jo rakennetun infran varrelle sijoittuvat yhtiömuotoiset tontit saadaan haettavaksi heti kaavan vahvistuttua eli arviolta syksyllä 2023 ja ensimmäiset omakotitalo- ja kaupunkipientalotontit infran ensimmäisten osien valmistuttua, arviolta 2025-2026.

Asemakaavaehdotuksen aineisto on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla ja Kangasalan kaupungin teknisessä keskuksessa, osoitteessa Urheilutie 13. Asemakaavaehdotuksesta voi jättää muistutuksia kaavan nähtävillä olon aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen
sanna.karppinen@kangasala.fi, p. 040 133 6329

Kuvat

Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavaehdotuksen kaavakartta (ilman määräyksiä).
Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavaehdotuksen kaavakartta (ilman määräyksiä).
Lataa
Lamminrahka_Havainnekuvaehdotus.
Lamminrahka_Havainnekuvaehdotus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kangasalan kaupunki
Kangasalan kaupunki
Kunnantie 1
36201 Kangasala

03 5655 3000http://www.kangasala.fi

Kangasala on hyvinvoiva, kasvava ja voimakkaasti kehittyvä yli 32 000 asukkaan kaupunki kauniissa harju- ja järvimaisemissa hyvien kulkuyhteyksien äärellä Tampereen naapurissa. Olemme palveleva, uudistuvan toimintakulttuurin ja sujuvan arjen kaupunki, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet asumiseen, harrastamiseen, yrittämiseen ja työntekoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kangasalan kaupunki

Kangasalan keskustan odotetut kaupunkipientalotontit ovat nyt haettavissa2.2.2023 16:20:53 EET | Tiedote

Urheilutien kaava-alueella, aivan Kangasalan keskustan ja sen palveluiden sekä puistoalueiden ja uimarannan tuntumassa sijaitsevat kaupunkipientalotontit tarjoavat uudenlaisen mahdollisuuden keskusta-asumiselle. Alueelta luovutettavien tonttien rakennusoikeudet vaihtelevat 160–252 kerrosalaneliömetrin (k-m2) välillä ja ne tulevat lisäämään isojen asuntojen määrää keskustan läheisyydessä. Kangasalan kaupunki on luovuttanut keskustan Urheilutien kaava-alueelta haettavaksi yhteensä 18 kaupunkipientalotonttia, joista 12 luovutetaan yksityisille rakentajille helmikuun 2023 aikana ja loput kuusi yhtiömuotoiseen rakentamiseen hieman myöhemmin. Tonttihaku Tonttihaku on käynnissä ja jatkuu 8.2. klo 15 asti. Hakemuksen voi jättää sähköisellä tonttihakulomakeella, joka löytyy myös kaupungin verkkosivuilta: kangasala.fi/urheilutie. Samasta osoitteesta löytyvät myös tonttien tiedot, havainnevideo, linkki asemakaavaan, rakentamistapaohjeeseen ja tonttihakulomakkeeseen sekä tonttihakuun liittyvät yht

Ellintien kaavavalitus on peruttu - K-Supermarketin laajentaminen mahdollistuu1.2.2023 13:50:36 EET | Tiedote

Aiemmin käsittelyssä ollutta Ellintien kaavaa koskeva valitus on peruttu, joten kaavan vahvistuminen mahdollistaa omalta osaltaan keskustan kehittämisen suunnitelmien mukaan. Ellintien kaava koskee keskustan korttelin 346 osaa ja siihen liittyviä katualueita. Kaavassa alueen rakennusoikeus kasvaa 2400 kerrosneliömetristä yhteensä 7800 kerrosneliömetriin mahdollistaen kaupan laajentamisen Citymarket-mittakaavaan. - Tämä on merkittävä askel eteenpäin keskustan kehittämisen kannalta. Kaava mahdollistaa paljon toivotun kaupan tilojen huomattavan laajentamisen. Alueelta päästään myös purkamaan tyhjillään olevat rakennukset ja lisäämään Keskon pysäköintialuetta heidän aikataulunsa mukaan. Kaava mahdollistaa myös Tampereentien alikulun rakentamisen Tampereentien toisellekin puolelle. Kangasalan keskustan palveluiden tarjonnan kasvu lisää osaltaan keskustan pito- ja vetovoimaa, elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala kertoo. Linkki aiempaan tiedotteeseen: https://www.kangasala.fi/ajankohtaista/ka

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme