Karisto

Lampedusan lastenkirjastolle omistettu kuvakirja kannustaa suvaitsevaisuuteen

Jaa

Parhaillaan käynnissä oleva Satakielikuukausi juhlistaa monikielisyyttä. Katri Tapolan ja Sanna Pelliccionin uusi viisikielinen Tervetuloa! -kuvakirja on kirjoitettu suomeksi, italiaksi, somaliksi, kurdiksi ja farsiksi, ja sen tavoitteena on tuoda lastenkirjallisuus kaikkien ulottuville.

Tervetuloa! -kirjan kuvitus on Sanna Pelliccionin käsialaa.
Tervetuloa! -kirjan kuvitus on Sanna Pelliccionin käsialaa.

Meren keskellä saaressa on pikkuinen sininen talo, joka osaa sanoa tervetuloa! Talo on täynnä tarinoita linnuista ja lentoliskoista, tähdistä, näkinkengistä ja laivoista. Tarinat kutsuvat ihmiset yhteen ja avaavat ovensa, niin kuin ihmiset avaavat toisilleen sydämensä.

Viisikielinen Tervetuloa! -kuvakirja kertoo tarinoiden voimasta ja kutsuu välittämään. Katri Tapolan kirjoittaman ja Sanna Pelliccionin kuvittaman kirjan satutalon esikuvana on Lampedusan saarella oleva IBBY-lastenkirjasto, jolle kirja on myös omistettu. Lampedusa on ensimmäinen paikka, jonne Välimeren ylittävät pakolaiset pyrkivät huterilla veneillään.

Tapola on itse osallistunut Lampedusan saarella IBBY:n koulutusseminaariin ja vieraillut siellä muutenkin. Kirjailija uskoo moniäänisen lastenkirjallisuuden merkitykseen tasa-arvon mahdollistajana, rasismin ehkäisijänä ja kauneuteen kasvattajana. Tapola on valmistunut myös kirjallisuusterapiaohjaajaksi ja tekee monenlaista sanataidetyötä lapsiryhmissä sekä toimii laajasti lastenkulttuurikentällä. 

Suomeksi, italiaksi, somaliksi, kurdiksi ja farsiksi kirjoitettu kuvakirja on tekstiltään runollisen tiivis ja kuvakerronnaltaan valoisa. Se korostaa oman äidinkielen merkitystä ja kielellistä rikkautta. Kirjan käännöksistä vastaavat Ayan Rage (somali), Sanna Pelliccioni (italia), Jalal Hajali (kurdi, kurmandži) ja Rahim Alizada (farsi).

Tapola ja Pelliccioni ovat tehneet ennen tätä kolme teosta yhdessä.

- Kaksi kirjoista on käännetty arabiaksi, ja kolmas Toiveretki-teos toi esiin arabikulttuuria hyvin hienovivahteisesti. Sen pohjalta tuotimme myös ison suomalais-arabialaisen lastennäyttelyn, joka kiersi Suomea kaksi vuotta. Tämän takia uudessa kirjassa ei ole arabiaa, Tapola selventää.

Vietämme parhaillaan satakielikuukautta. Satakielikuukausi on vuosittainen monikielisyyttä juhliva jakso Kansainvälisen äidinkielen päivän (21.2.) ja Maailman runouden päivän (21.3.) välillä, jolloin juhlimme kielellistä rikkautta ja haastamme kaikki tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. 

Katri Tapola on Helsingissä asuva kirjailija, joka on julkaissut yli kolmekymmentä teosta aikuisille, lapsille ja nuorille. Tuotantoon kuuluu romaaneja, lyhytproosaa, lastenromaaneja sekä lasten kuvakirjoja useiden kuvittajien kanssa. Tapola on palkittu muun muassa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla ja Arvid Lydecken -palkinnolla.

Sanna Pelliccioni on monipuolinen kuvittaja, lastenkirjailija ja graafinen suunnittelija. Suositun Onni-poika-kuvakirjasarjansa lisäksi Pelliccioni tekee yhteistyötä useiden kirjailijoiden kanssa, suunnittelee lastennäyttelyitä, tekee seinämaalauksia, kuosisuunnittelua sekä kuvitettuja paperitarvikkeita ja keittiötuotteita.

Tervetuloa! -kuvakirja ilmestyy 11.3.2021.

Arvostelukappaleet, pdf-vedokset ja tekijöiden haastattelupyynnöt: Hanna Ristimäki hanna.ristimaki@otava.fi puh. 0400 816943.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tervetuloa! -kirjan kuvitus on Sanna Pelliccionin käsialaa.
Tervetuloa! -kirjan kuvitus on Sanna Pelliccionin käsialaa.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Karisto
Karisto
Kasarmikatu 11
13100 Hämeenlinna

https://www.karisto.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Karisto

Pitääkö jokaisella lapsella olla erityistaito? Uudessa Superluokka-sarjassa kaikilla muilla on superkyky paitsi Sohvilla20.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Superluokassa jokainen koulupäivä on huikea seikkailu! Kirjailija ja käsikirjoittaja Pilke Salon hauskassa uudessa sarjassa Sohvi on luokkansa ainoa, jolla ei ole jännittävää superkykyä. Siitä huolimatta ihan tavallinen Sohvi valitaan luokkansa uuden Setvijäkerhon johtajaksi. Kerholla riittää tehtäviä, ja niiden ratkaisemiseksi tarvitaan niin Sohvin neuvokkuutta kuin hänen luokkalaistensa superkykyjä.

Kati Outisen lyyrisen kauniit muistelmat päästävät lähelle rakastetun taiteilijan elämää9.8.2021 08:22:00 EEST | Tiedote

Näyttelijä Kati Outinen rakastaa pitkiä kävelyretkiä, museoita, lukemista, runoja, sienestämistä, teatteria, elokuvaa, virkkausta, ruuanlaittoa, autolla ajelua, vanhoja puita, kirppareita, ihmisten tarinoita, muutoksia, keskusteluja, prosesseja, juustoja ja punaviiniä. Tästä kaikesta sekä lukuisista tunnetuista työprojekteistaan hän kirjoittaa uutuuskirjassaan Niin lähelle kuin muistan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme