Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus etsii umpeutuneen maiseman kunnostajia Kainuunkylän saaristoon Ylitorniolla

Jaa

Lapin ELY-keskus etsii Kainuunkylän saarille kilpailutusmenettelyllä urakoitsijoita, jotka toteuttaisivat alueella puuston ja pajukon raivausta. Työ rahoitetaan ympäristöministeriön Helmi-ohjelmasta. Raivauksen jälkeen alueille on tarpeen saada lampaita, nautoja tai hevosia laiduntamaan, joten myös laiduneläinten omistajia etsitään.

Kosteaa heinätulvaniittyä Pappilanhiedassa, kuva otettu Suomeen päin. Alue on ollut hiljattain laidunnuksessa, joten se ei ole pusikoitunut. Kuva: Piia Kangas. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Kosteaa heinätulvaniittyä Pappilanhiedassa, kuva otettu Suomeen päin. Alue on ollut hiljattain laidunnuksessa, joten se ei ole pusikoitunut. Kuva: Piia Kangas. Kuva on vapaasti käytettävissä.

Paikalliset ihmiset ovat harmitelleet saarten pensoittumista ja maiseman heikkenemistä sekä olleet yhteydessä ELY-keskukseen useasti saarten hoidon puolesta. Nyt maiseman kunnostaminen olisi mahdollista, jos siihen saadaan sitoutuneita tekijöitä ja laiduntajia. ELY-keskus on suunnitellut Kainuunkylän saariin hoitotoimenpiteitä, jotka avaisivat umpeutunutta maisemaa. Hoitotoimenpiteiden tekeminen alkaisi mahdollisesti jo tänä vuonna. Kiinnostuneet urakoitsijat ja laiduneläinten omistajat (maanviljelijät) voivat olla yhteydessä ELY-keskukseen.

Ylitornion Kainuunkylän saaret on yksi Suomen suurimmista tulvaniittyalueista sekä Tornionjoen suurin suistoalue. Alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon ja alueen suojeluperusteina ovat tulvaniityt sekä Fennoskandian luonnontilaiset jokireitit. Tulvaniityt ovat suuresti harvinaistuneet Suomessa mm. vesistöjen patoamisen, ilmastonmuutoksen ja perinteisen niittokäytön loppumisen myötä ja myös Kainuunkylän saarissa on tapahtunut umpeutumista jo pitkään. Kohteessa on kuitenkin vielä paljon perinnemaisema-arvoja jäljellä ja alueella on paljon kunnostuspotentiaalia. Alue on Lapin arvokkaimpia linnustoalueita, jonka pesimälintulajisto on hyvin runsas. Kainuunkylän saarten alueella esiintyy myös arvokasta putkilokasvilajistoa, kuten äärimmäisen uhanalainen pohjansorsimo ja silmälläpidettävä jokipaju.

Kainuunkylän saaret kuuluvat myös Tornionjokilaakson valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen sekä valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön (Tornionjoen jokivarsiasutus). Saaret ovat olleet tehokkaassa niitto- tai laidunkäytössä 1960-luvulle saakka, ja sen jälkeen osalla saarista on ollut melko satunnaista laidunkäyttöä, mutta niittokäytön loppumisen myötä saarten umpeenkasvu on alkanut jo 1970-luvulla. Saarten maaperä on tulvan tuomien ravinteiden takia melko rehevää, joten saaret umpeutuvat nopeasti.

Vaikka kohde on edelleen arvioitu arvokkaaksi perinnemaisemaksi, vain pieni osa Kainuunkylän saarista on hoidossa perinnebiotooppeina nykypäivänä. Saarissa on paljon kohteita, jotka kaipaisivat raivausta ja peruskunnostusta ja sen jälkeen joko laidunnusta tai säännöllistä niittohoitoa. Niittykasvilajien ja niittyluontotyyppien määrä alueella on vähentynyt ja alueella on tapahtunut pusikoitumista. Saarten umpeutuminen heikentää myös kosteikkolinnuston pesintämahdollisuuksia alueella. Umpeutuminen heikentää myös alueen maisemallisia arvoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Lotta Sundström, puh. 050 396 2920, lotta.sundstrom(at)ely-keskus.fi.

Kuvat

Kosteaa heinätulvaniittyä Pappilanhiedassa, kuva otettu Suomeen päin. Alue on ollut hiljattain laidunnuksessa, joten se ei ole pusikoitunut. Kuva: Piia Kangas. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Kosteaa heinätulvaniittyä Pappilanhiedassa, kuva otettu Suomeen päin. Alue on ollut hiljattain laidunnuksessa, joten se ei ole pusikoitunut. Kuva: Piia Kangas. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin äkillisiin rakennemuutoksiin lisämäärärahoja Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle5.5.2021 13:48:51 EEST | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt lisämäärärahaa Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle yhteensä 2,3 miljoonaa euroa julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin eli koulutusten ja valmennusten hankintaan, palkkatukeen, starttirahaan ja muihin asiantuntijapalveluihin. Lisäksi määrärahaa on myönnetty 530 000 euroa asiantuntijoiden palkkaamiseksi ELY-keskukseen ja TE-toimistoon vuosille 2021 - 2022.

Työttömiä vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen selkeästi enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin4.5.2021 08:30:44 EEST | Tiedote

Työttömien määrä oli alempi kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen huomattavasti korkeampi kuin ennen koronaepidemian rajoitustoimenpiteitä. Vaihtoehtona työttömyydelle yhä useampi työnhakija kehittää omaa osaamistaan. Lapin teollisuuden investointihankkeet näkyvät rakennusalan työvoiman kysynnässä. Samanaikaisesti Kemi-Tornion alueella joudutaan valmistautumaan äkilliseen rakennemuutokseen Stora Enson käynnistettyä Kemin tehtaan koko henkilöstöä koskevan YT-menettelyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme