Lapin ELY-keskus

Lapin maanteiden talvihoito - pieniä muutoksia hoitourakoihin ja talvihoitoluokkiin (Lappi)

Jaa

Kemijärvi-Posion ja Sodankylän maanteiden hoitourakat on kilpailutettu vuosi sitten tulleella uudella valtakunnallisella urakkamallilla. Sodankylän alueella jatkaa entinen urakoitsija Destia Oy ja Kemijärvi-Posion alueella aloittaa uusi urakoitsija YIT Suomi Oy. Molemmat urakat ovat viisivuotisia ja niiden tavoitehinnat ovat yhteensä 32,5 M€ (alv 0 %). Urakka-alueiden raja muuttui Pelkosenniemeltä Vuostimoon ja Pyhätunturin alueen tiestö siirtyi Sodankylän urakan alueelle.

Kuva: Vesa Joona. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Kuva: Vesa Joona. Kuva on vapaasti käytettävissä.

Uusissa urakoissa on käytössä uudet talvihoidon laatuvaatimukset vuodelta 2018, jotka astuvat voimaan urakoiden kilpailutuksen myötä. Uusien laatuvaatimusten mukaan alempien talvihoitoluokkien II ja III vaatimuksia on hieman kiristetty. Linjahiekoituksen toimenpideaika on lyhentynyt tunnilla ja myös aurauksen lähtökynnystä ja toimenpideaikaa on hieman tiukennettu.

Pieniä muutoksia talvihoitoluokkiin

Keväinen matkailuliikenne näkyy Lapin tiestöllä tunturikeskusten läheisyydessä. Liikennemäärät voivat jopa kaksinkertaistua kevätsesonkina. Talvihoitoluokka nousee hiihtosesonkina kaikkiaan 237 kilometrillä Lapin tiestöä. Tänä talvena uutena kohteena matkailuliikenteen olosuhteita parannetaan tiellä 950 Salla-Hautajärvi välillä nostamalla tien talvihoitoluokkaa Ic:hen helmi-huhtikuun ajaksi.

Kevyen liikenteen olosuhteita on myös hieman parannettu taajamien alueilla. Taajamien vilkkaimmilla ja keskeisimmillä kävely- ja pyöräilyväylillä on nostettu talvihoitoluokkia. Tämä näkyy hieman aikaisemmin toteutettuna aurauksena ja hiekoituksena.

Talvihoitotason määräytyminen

Tien talvihoitoluokka ja sitä kautta talvihoidon laatuvaatimukset määräytyvät pääasiassa tien liikennemäärän mukaisesti. Myös olosuhteet, eli lähinnä talven kylmyys vaikuttaa asiaan. Vilkkaimmilla teillä pystytään tie pitämään sulana suolalla ja lähes paljaana, mutta suola vaatii lauhat olosuhteet ja riittävän liikennemäärän, joka pystyy kuivattamaan tienpinnan.

Poronhoitoalueella suolan käyttöä pyritään minimoimaan, koska suola houkuttaa poroja tielle ja lisää onnettomuusriskiä. Myöskään tienkäyttäjät eivät toivo suolan käytön lisäämistä. Kevytpäällysteiset tiet eivät kestä suolan käyttöä ja niillä suolaa käytetäänkin mahdollisimman vähän. Lapissa keskeisin liukkauden torjunnan toimenpide onkin hiekoitus.

Esimerkiksi valtatiellä 21 liikennemäärä Kolarista Kilpisjärvelle on pääosin vain noin 500–600 ajoneuvoa vuorokaudessa, kun moottoritiellä Keminmaan ja Tornion välillä liikennettä on noin 10 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Moottoritie hoidetaan pääasiassa suolalla, mutta käsivarsi hiekalla ja polanteen karhentamisella. Pitkillä tiejaksoilla, kuten valtatiellä 21 voi olla monenlaisia olosuhteita riippuen liikennemäärästä ja alueen ilmastosta, vaikka talvihoitoluokka pysyisi samana. Tiellä voi siis olla polannepintaisia sekä paljaita tiejaksoja.

Tienkäyttäjien tyytyväisyys talvihoidon tasoon riippuu paljolti talven sääolosuhteista

Väylävirasto tutkii tienkäyttäjien tyytyväisyyttä talvi- ja kesäaikaan. Tyytyväisyyteen vaikuttaa paljolti talven sääolosuhteet. Viime talvi oli Lapissa erityisen hankala, mutta eteläinen Suomi oli lähes lumeton. Tienkäyttäjien tyytyväisyys heikkenikin Lapissa, mutta parani eteläisemmillä alueilla. Tienkäyttäjät ovat tyytyväisimpiä pääteiden lumen auraukseen ja liukkauden torjuntaan ja tyytymättömimpiä muiden teiden tasaisuuteen ja auraukseen. Tienkäyttäjien tyytyväisyyttä ei ole saatu parannettua, vaikka vuosien saatossa on tehty useita parannuksia talvihoidon laatuvaatimuksiin.

Olosuhteiden huomioiminen tiellä liikuttaessa

Lapissa liikutaan lähes puolet vuodesta talvisissa olosuhteissa, eikä kesäkelejä saada talvella aikaiseksi. Talvihoidon toimenpiteet vievät oman aikansa ja niitä toteutetaan laatuvaatimusten määrittämissä ajoissa. Tienkäyttäjällä on aina vastuu huomioida vallitsevat olosuhteet ja sopeuttaa ajonopeutensa kelien mukaiseksi. Ajantasaiset talvihoidon toimenpidetiedot löytyvät liikennetilanne sivustolta osoitteesta https://liikennetilanne.tmfg.fi/.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylijohtaja Jaakko Ylinampa p. 0295 037 199
yksikön päällikkö Markku Tervo, puh. 029 5038 293
kunnossapitovastaava Kari Parikka, puh. 0295 037 247
tienpidon asiantuntija Tiina Salmi, puh. 0295 037 257

Kuvat

Kuva: Vesa Joona. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Kuva: Vesa Joona. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin suhdannekatsaus vuoteen 2020 paljastaa: Lapin suhdannekehitys notkahti koko maata voimakkaammin koronapandemian iskiessä17.6.2021 09:49:00 EEST | Tiedote

Lapin suhdannekehitys notkahti koko maata voimakkaammin koronapandemian rajoitustoimien iskiessä keväällä 2020. Toimialoista vain kaivostoiminnan kehitystrendi jatkoi kasvuaan. Myös rakentamisen ja kaupan liikevaihdon vuosikehitys oli positiivinen. Eniten liikevaihto romahti majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä matkailupalveluissa. Lapin suhdannekatsaus kokoaa vuosittain tiedot liikevaihdon, teollisuuden viennin ja henkilöstömäärän suhdannekehityksestä määriteltyjen toimialojen, matkailukeskusten yritysryhmien sekä Kemi-Tornion ja Rovaniemen seutukuntien osalta. Suhdannekatsaus on toteutettu Lapin liiton, Lapin ELY-keskuksen, Lapin Kauppakamarin, Lapin Yrittäjien, Finnveran, Rovaniemen kaupungin sekä Meri-Lapin kehittämiskeskuksen yhteistyönä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme