Lapin ELY-keskus

Lapin säännösteltyjen vesistöjen jääolosuhteet voivat poiketa tavanomaisesta

Jaa
Sähköenergian tarve voi kuluvana talvena johtaa tavanomaisesta poikkeaviin juoksutuksiin Lapin alueen säännöstellyissä vesistöissä. Tästä johtuen jäätilanne erityisesti Kitisen, Kemijoen pääuoman, Suolijärvien, Vanttausjoen, Kaihuanjoen, Juotasjoen ja Tengeliönjoen vesistöissä voi olla arvaamaton. Lumen määrä Lapin alueella on tällä hetkellä ajankohtaan nähden tavanomainen.
Tornionjoki Ratasjoen kohdalla 24.11.2022. Kuva: Lapin ELY-keskus/Tatu Laukkanen
Tornionjoki Ratasjoen kohdalla 24.11.2022. Kuva: Lapin ELY-keskus/Tatu Laukkanen

Sähköenergian ja säätövoiman tarve voi ilmetä säännöstellyissä jokivesissä tavanomaista suurempina virtaamina ja säännösteltyjen järvien vedenpinnat voivat alentua totuttua aiemmin. Mahdolliset tavanomaisesta poikkeavat juoksutukset voivat muuttaa vesistöjen jäätilannetta läpi talven, minkä vuoksi jäällä liikuttaessa on oltava tarkkana ja noudatettava erityistä varovaisuutta.

Sekä säännöstellyillä että luonnontilaisilla järvillä on havaittu veden nousua jään päälle. Jäälle satanut lumi painaa jääkantta, jolloin vesi nousee jään päälle ja sekoittuu lumeen. Veden ja lumen seos muodostaa jäätyessään kohvajäätä, jonka kantavuus on selvästi teräsjäätä heikompaa. Tulevien päivien lämpenevä sää voi pehmentää aiemmin muodostunutta kohvajäätä, jolloin jään kantavuus entisestään heikkenee.

Lapin ELY-keskus mittaa Lapin alueen vesistöjen jäiden paksuuksia viikoilla 10 ja 11. Mittauksilla kartoitetaan tarvetta jäänsahaukselle. Mittaustuloksista tiedotetaan erikseen viikon 11 jälkeen.

Lapin alueella lumen vesiarvo on ajankohtaan nähden tavanomainen. Suurimmassa osassa Lappia lumen vesiarvo on 60–80 mm. Käsivarren alueella, Ivalojoen ja Ounasjoen latvoilla lumen vesiarvo on 100 mm.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354
Johtava vesitalousasiantuntija Juha Kämäräinen, puh. 0295 037 406

Kuvat

Tornionjoki Ratasjoen kohdalla 24.11.2022. Kuva: Lapin ELY-keskus/Tatu Laukkanen
Tornionjoki Ratasjoen kohdalla 24.11.2022. Kuva: Lapin ELY-keskus/Tatu Laukkanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kesän päällystystyöt painottuvat Lapissa valta- ja kantateille31.5.2023 09:44:09 EEST | Tiedote

Päällystystyöt ovat käynnistyneet Lapissa ja ne valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Tänä kesänä päällystämme mm. Enontekiöllä, Kittilässä, Rovaniemellä ja Posiolla. Huonokuntoisia päällysteitä uusitaan vain 95 km kilometrin matkalta ja kävely- ja pyöräilyteitä noin 6 kilometriä. Kilometrejä vähentävät sekä kustannustason jyrkkä nousu että rakenteenkorjausten määrän kasvu. Korjausvelka maantieverkolla kasvaa tänäkin vuonna.

Lapissa tuotetaan palveluja ja tuotteita, joille on globaalia kysyntää31.5.2023 08:00:17 EEST | Tiedote

Lapin suhdannekatsauksen mukaan kehitys jatkui positiivisena vuonna 2022. Koronapandemian aiheuttamasta notkahduksesta on toivuttu. Liikevaihdon vuosimuutos jatkui positiivisena kaikilla tarkastelluilla toimialoilla. Eniten liikevaihto kasvoi matkailupalveluissa ja majoitus- ja ravitsemistoiminnassa ja vähiten kaupassa. Henkilöstömäärän, mukaan lukien julkinen sektori, vuosimuutos jäi liikevaihtoa vaisummaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme