Lapinjärven kunta

Lappträskhus ska ersätta anstaltboende

Jaa

Ett gott liv i eget egnahemshus hela livet ut. Den östnyländska kommunen Lappträsk utvecklar en hustyp som lämpar sig för seniorboende i samarbete med Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) samt Sotera-institutet och Institutionen för arkitektur vid Aalto-universitetet.

Arkitektstuderande Ida Frasers preliminära skisser på Lappträskhusets interiör
Arkitektstuderande Ida Frasers preliminära skisser på Lappträskhusets interiör

Tre arkitektstuderande som är i slutskedet av sina studier gör sitt diplomarbete genom att planera sin egen version av huset. Arbetshälsoinstitutet, Alzheimer Centralförbundet och Lappträsk kommuns hyresbostadsaktiebolag Labyrinten deltar också i utvecklingsarbetet. Parallellt med lappträskhuset utvecklas Lappträsk kyrkby till en minnesvänlig tätort inom ramarna för ett spetsprojekt som finansieras av social- och hälsovårdsministeriet.

Lappträskhuset är ett litet (under 50 m2) trähus, som i praktiken lämpar sig för vem som helst, vilket framför allt planeras som ett hem. Inom planeringen beaktar man att invånarna ska kunna bo i sina hus hela livet ut.

- Vi har tänkt att man flyttar in i huset i det skedet, då man inte ännu behöver hjälpmedel och att hemmet anpassas till invånarens behov an efter att tiden går, berättar Lappträsk områdesarkitekt Johanna Hyrkäs som deltar i utvecklingsarbetet.

Konst som handledande element

Till en början avviker huset inte nämnvärt från andar småhus.

- Trivseln är viktigast. Olika lösningar verkställs antingen så, att byggnaden enkelt kan anpassas för olika behov eller så, att olika hjälpmedel och utrymmesbehov genom skicklig planering integreras på ett sådant sätt, att de inte väcker uppmärksamhet, konstaterar Hyrkäs.

- Då man planerar boende för seniorer och minnessjuka, finns det en mängd specialbehov som måste beaktas, så som till exempel tillgänglighet med rullstol och rollator samt de begränsningar som en begränsad rörlighet ställer på t.ex. köket, men också olika räcken, utrymmen som är lätta att gestalta och en belysning som stöder helheten.

Projektets mål är enligt Hyrkäs ställt vid en byggnad som är absolut frisk, utan onödiga tekniska anordningar och lösningar.

Konsten är ett av elementen som utnyttjas i Lappträskhuset och den minnesvänliga tätorten. Konstens roll är att handleda invånarna.

- Vårt mål är att ersätta sedvanliga skyltar med konst. Konstverk inom olika konstformer kommer att vägleda de minnessjukas och besökarna. Det kan vara fråga om ljud-, ljus-, video- eller mera traditionell bildkonst. Konsten har ännu en stor, outforskad potential inom det här området, betonar Hyrkäs.

Riktiga hem

Avsikten är att Lappträskhuset ska tillverkas vid en husfabrik och transporteras till tomten i en eller flera delar. Huset kan vid behov flyttas. För att huset ska finnas inom räckhåll för så många som möjligt, har byggnadsbudgeten begränsats till max 100 000 euro och i initialskedet låter kommunen bygga Lappträskhus för att användas som hyresbostäder för seniorer.

- Finland har ställt som mål att minska på anstaltboende och öka på boende i det egna hemmet. I praktiken kan det dock i glesbygden bli omöjligt att producera hemhjälp. Det är illa för både invånarna själva och för samhället att invånarna bor på långt avstånd från tjänsterna. Det behövs nya alternativ för boendet, berättar kommundirektör Tiina Heikka om tanken på ett koncepthus som föddes i kommunen.

- Vi vill utveckla boende av hög kvalitet i en trygg miljö för våra seniorer. Vi gör hem, inte anstaltboende i hemlika förhållanden. Det ska vara möjligt att leva ett gott och värdefullt liv i sitt eget hus till livets slut om man så vill, betonar Heikka.

- Seniorerna är en stor resurs i samhället och deras tjänster borde utvecklas i ännu högre grad. Dessutom är det bra att hålla i minnet, att alltid då vi skapar en bra miljö för äldre och till exempel minnessjuka, skapar vi samtidigt en bra miljö för alla, betonar Heikka.

I Lappträsk pratar man om den minnesvänliga tätorten som en inlärningsmiljö, där ett av elementen består av att dela av det kunnande som människor i olika åldrar har.

Lappträsk har beslutat att bli Finlands första människoorienterade kommun. Lappträskhuset är en del av utvecklingsprocessen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Arkitektstuderande Ida Frasers preliminära skisser på Lappträskhusets interiör
Arkitektstuderande Ida Frasers preliminära skisser på Lappträskhusets interiör
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

KUTSU: Lapinjärvi <3 vaikuttajat! Tule mukaan 19.6. tutustumaan kuntaan, lähiruokaan ja maistelemaan huippukokin tekemää menua!31.5.2018 12:00Kutsu

Luulitko, että kaikki Suomen kunnat tekevät kuolemaa? Olit väärässä! Lapinjärven kunta on Suomessa pioneeri ihmislähtöisen kunnan kehittämisessä. Meille asukkaiden viihtyvyys ja hyvinvointi on tärkeää. Meille on niin ikään tärkeää tukea yrittäjiä heidän tavoitteissaan, sillä ilman toimivaa elinkeinoelämää ei kunnallakaan ole tulevaisuutta.

INBJUDAN: Lappträsk <3 influensers! Kom med den 19.6 och bekanta dig med kommunen, närproducerad mat och smaka på en meny gjord av en stjärnkock!31.5.2018 12:00Kutsu

Det ryktas att alla Finlands kommuner håller på att dö - men ryktet har fel! Lappträsk är en pionjär i många avseenden, och inte minst i att utveckla en människonära kommun. Kommuninvånarnas trivsel och välmående är viktig för oss. Likaså är det viktigt för oss att stöda de lokala entreprenörerna. Utan ett fungerande näringsliv har inte kommunen en framtid.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme