Digi- ja väestötietovirasto

Lapsen täysi-ikäistyminen herättää vanhemmissa ylpeyttä, haikeutta ja huolestuneisuutta – täysi-ikäistyvät tarvitsevat tukea asioidensa hoitamiseen

Jaa
Tuoreen kyselyn mukaan vanhemmista 64 prosenttia koki ylpeyttä nuoren täysi-ikäistymisestä, mutta 25 prosenttia tilanne myös huolestutti. Kysely tehtiin vuoden 2023 aikana 18 vuotta täyttävien nuorten huoltajille.

Kysely toteutettiin loppuvuodesta 2022 ja siihen vastasi 1 000 huoltajaa. Kysely on osa Digi- ja väestötietoviraston, Verohallinnon, poliisin, Kelan, Ohjaamoiden ja Traficomin yhteistä kampanjaa, jolla tuetaan aikuistuvia nuoria ja heidän perheitään itsenäisen elämän alkuun.

Tänä vuonna yli 58 300 suomalaisnuorta täyttää 18 vuotta. Nuoren täysi-ikäistyminen on odotettu ja merkittävä hetki nuorille ja heidän perheilleen. Sen myötä nuorelle siirtyy vastuita ja velvollisuuksia, joita aiemmin on kantanut perheen huoltaja. Tuore kyselytutkimus selvitti, että reilusti yli puolet huoltajista on ennen kaikkea ylpeitä täysi-ikäistyvistään, mutta samaan aikaan yli puolet (54 %) heistä kokee tilanteen haikeana.

Neljännes vanhemmista on huolissaan nuoren itsenäistymisestä

Jopa neljännes (25 %) vastaajista kertoo lisäksi olevansa huolestunut muutoksesta. Huoltajat uskovat monien itsenäistymiseen, taloudenpitoon ja elämänhallintaan liittyvien asioiden haastavan nuoria. He arvioivat, että nuoret tarvitsevat alkuvaiheessa paljon tukea etenkin sähkösopimuksen (77 %), kotivakuutuksen (76 %) ja asuntolainan (75 %) kanssa sekä veroasioiden hoitamisessa (72 %) ja asumis- tai opiskelutukien haussa (63 %).

Vähemmän tukea huoltajat arvioivat nuorten tarvitsevan esimerkiksi passin hakemisessa (41 %) ja kodin kunnossapidossa (43 %). Huoltajista lähes kaikki uskovat nuorten käyttäytyvän vastuullisesti niin verkossa (90 %), liikenteessä (89 %) kuin alkoholin käytön kanssakin (84 %).

“Tulokset tukevat ajatusta, joka meillä on ollut tiedon ja opastuksen tarpeesta muutostilanteessa. Samalla vastaukset auttavat meitä ohjaamaan ja kehittämään toimintaamme edelleen. Henkilökohtaisesti olen myös erittäin ilahtunut siitä, että vanhemmat kertovat olevansa ennen kaikkea ylpeitä aikuistuvista lapsistaan. Niin olen minäkin omasta nollanelosestani”, sanoo viestintäjohtaja Liinu Lehto Digi- ja väestötietovirastosta.

Muutoksesta keskustellaan lähes kaikissa perheissä – tukea tarjolla myös Suomi.fissä ja Ohjaamoissa

Lähes kaikki huoltajat (97 %) kertovat keskustelleensa nuorten kanssa täysi-ikäistymiseen liittyvistä asioista. Erittäin paljon keskustelua on käynyt 22 prosenttia vastaajista ja jonkun verran 54 prosenttia vastaajista. Uusia asioita opettelevalle nuorelle huoltaja onkin tärkeä tukija, jonka vuoksi kodin keskusteluyhteyttä kannattaa pitää yllä.

Muutos herättää perheissä myös monenlaisia tunteita. Yhtä arvokasta keskustelu ja sen jatkuminen ovatkin tilanteessa haikeutta kokeville huoltajille, joista neljännes kertoo olevansa huolissaan roolinsa pienenemisestä lapsen elämässä ja viidennes (22 %) siitä, etteivät he enää tiedä mitä lapsen elämässä tapahtuu.

“Täysi-ikäistymistä ajatellaan monesti pelkästään nuoren asiana, mutta käytännössä muutos voi olla merkittävä koko perheelle. Pyrimme omalta osaltamme helpottamaan tilannetta kannustamalla perheitä keskusteluun, mutta myös tarjoamalla tietopaketin 18-vuotta täyttäville Suomi.fissä”, kertoo Lehto.

Digi- ja väestötietoviraston, Poliisin, Veron, Kelan ja Traficomin yhteinen kampanja täysi-ikäistyville toteutetaan tänä vuonna neljättä kertaa. Sen tarkoituksena on tavoittaa erityisesti vuoden 2023 aikana 18 vuotta täyttävät nuoret mm. informatiivisen onnittelukortin sekä sosiaalisen median avulla. Kampanja ohjaa nuoret ja heidän huoltajansa hakemaan tietoa Suomi.fi/18v-sivuilta

Tietoa kyselystä

Kyselyyn vastasi 1 000 vuosina 2004 ja 2005 syntyneiden lasten huoltajaa. Otos on valtakunnallisesti edustava sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Tutkimuksen toteutti Digi- ja väestötietoviraston toimeksiannosta Norstat Finland, ja tiedot kerättiin yrityksen kuluttajapaneelissa NorstatPanelissa 1.12.–11.12.2022. Kohderyhmänä olivat täysi-ikäistyvän tai juuri täysi-ikäistyneen lapsen vanhemmat.

Viranomaisten vinkkejä täysi-ikäistyville ja heidän huoltajilleen osoitteessa suomi.fi/18v

Tutkimuksen tuottamat tiedot otetaan huomioon viranomaisviestinnän ja palveluiden suunnittelussa ja kehittämisessä mukana olevissa organisaatioissa. Tutkimuksen ja kampanjan tuotannosta vastaa Digi- ja väestötietovirasto yhdessä mukana olevien kumppaneidensa Poliisin, Veron, Kelan ja Traficomin kanssa.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

Digihumaus-rapporten 2024: Åldrande och mångfald driver på förvaltningen, men man måste satsa mer på digital infrastruktur än i nuläget11.4.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har idag publicerat en ny Digihumaus-rapport. I rapporten analyseras förändringar i Finlands befolkning och deras betydelse för den offentliga förvaltningen. Rapporten är en fortsättning på Digihumaus-rapporterna som publicerats under de fyra senaste åren. I rapporten har temat delats in i fyra undertrender: åldrande, invandring, differentiering av områden och mångfald.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye