Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lapset tarvitsevat iloa ja turvallisuutta epävarmassa syksyssä - MLL muistuttaa rutiineista ja palvelutarpeesta

Jaa

Lasten ja nuorten on tärkeää saada iloita koulun aloituksesta, vaikka syksyn ympäristö on epävarma, Mannerheimin Lastensuojeluliitto muistuttaa. Liitto muistuttaa myös, että päättäjien on pantava lasten edut kaiken edelle. Vanhempia ja yläkoululaisia se tukee vuosittaisilla Hyvä alku koulutielle ja Hyvä alku yläkouluun -kampanjoilla.

- Lasten on saatava aloittaa koulunsa uudesta innostuen, vaikka vanhempia painavat huolet virusmuunnosten leviämisestä. Lapset ja nuoret tarvitsevat nyt tulevaisuuden uskon vahvistamista, optimismia sekä arkeen kiinnittäviä myönteisiä rutiineja, korostaa MLL:n Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki

MLL:n ekaluokkaisten vanhemmille postittaman Hyvä alku koulutielle -paketin ohjeet ja Hyvä alku yläkouluun -sivusto ovat nyt erityisen suuri tuki; pitkittyneen kriisin aikana lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta tukevat rutiinit ja perheen yhteiset tekemiset ja tulevaisuuden suunnitelmat.  

 - Koulun alun tärkeässä vaiheessa vanhemman on hyvä varata lapselle – ja yhtä lailla yläkoulun aloittaville ja toisen asteen opiskelijalle – aikaa ja huomiota, sanoo Pajamäki. 

MLL:n viesti vanhemmille on kannustava: kenenkään ei pidä pärjätä yksin. MLL:n auttaviin kanaviin voi ottaa yhteyttä maksutta ja nimettömänä ja liiton Vanhempainnetti-sivuille on koottu laajasti tietoa lasten kasvusta ja kehityksestä, myös vaikeiden tilanteiden ratkomisesta.  

Kunnanvaltuustojen priorisoitava lapset ja nuoret: ahdistus ja oppimisvaikeudet ulottuvat pitkälle 

- Koronakriisi on vaikuttanut merkittävästi lasten ja nuorten arkeen ja hyvinvointiin, kertoo MLL:n johtava asiantuntija Esa Iivonen. - Etäopetus ja harrastustoiminnan rajoitukset ovat aiheuttaneet yksinäisyyttä, ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja oppimisen vaikeuksia, hän muistuttaa puheenjohtajana Lapsistrategian koronatyöryhmän raportin havainnoista.  

- Kuntien uusien valtuutettujen yksi tärkeimmistä tehtävistä on koronakriisin kielteisten vaikutusten torjunta – erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen. Valtuutettujen on varmistettava koronakriisin hoitoon riittävät palvelut sekä se, että päätösten lapsiin ja nuoriin kohdistuvat vaikutukset arvioidaan huolella. 

Monet koronakriisin vaikutuksista tulevat esiin pidemmän aikavälin kuluttua – ne ovat erityisen suuret kasvavaan sukupolveen. Kielteiset vaikutukset osuvat erityisen vahvasti niihin lapsiin ja nuoriin, jotka ovat olleet jo ennestään heikommassa asemassa tai niihin, joilla on erityistä herkkyyttä tai haavoittuvuutta.  

- On hyvä ja tärkeää, että koulut alkavat lähiopetuksessa, Iivonen toteaa. - Etäopetukseen siirtymisen kynnyksen on oltava hyvin korkealla. Koulu ei ole vain oppimisen paikka vaan se on keskeinen lasten ja nuorten kasvuympäristö ja sosiaalisten suhteiden rakentumisen paikka.  

Kuusi nyrkkisääntöä koulun aloitukseen koronasyksynä  

 1. Ylläpidä optimismia arjessa ja omassa puheessa. Jaa mahdolliset omat katastrofiajatukset toisen aikuisen kanssa, vältä siirtämistä omaa ahdistusta lapseen tai nuoreen. 
 2. Kuuntele ja kysele lapsen ajatuksia; älä pakota puhumaan, mutta pidä keskusteluyhteys lapseen auki, kaikissa asioissa. 
 3. Kiinnittykää arkeen. Tehkää yhdessä tavallisia asioita; luokaa uusia mieleisiä rutiineja. Keksikää yhdessä konkreettisia tulevaisuuden etappeja. Listatkaa asioita, joita teette, kun pandemia on ohi. 
 4. Vaikka lapset joutuvat aloittamaan koulunkäynnin ristiriitaisissa tunnelmissa, on heillä oikeus nauttia, iloita, pelätä ja olla huolissan myös muihin kuin koronaan liittyvistä asioista; anna lapsen iloita koulunaloituksesta; oppimisen ilosta ja uusiin kavereihin tutustumisesta.  
 5. Jaa ja vertaile kokemuksia toisten vanhempien kanssa; puhu ja jaa huolia, vinkkejä, ideoita. 
 6. Pidä huolta itsestäsi. Hae tukea, apua matalalla kynnyksellä. 

MLL:n Auttavat puhelimet ja nettipalvelut: 

Lasten ja nuorten puhelin 116 111, maanantaista perjantaihin kello 14–20, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20 

Ruotsiksi numerossa 0800 96 116, maanantaista keskiviikkoon kello 14–17, torstaisin kello 17–20 

www.nuortennetti.fi

Lapset ja nuoret voivat ottaa yhteyttä MLL:n aikuiseen päivystäjään myös chatin kautta. 

 • maanantaisin klo 17–20 
 • tiistaisin klo 17–20 
 • keskiviikkoisin klo 17–20 
 • sunnuntaisin klo 17–20 

 Vanhempainpuhelin päivystää numerossa 0800 92277

 • maanantaisin klo 10–13 ja 17–20 
 • tiistaisin klo 10–13 ja 17–20 
 • keskiviikkoisin klo 10–13 
 • torstaisin klo 14–20 

Puhelu on maksuton. 

Chat päivystää 

 • maanantaisin klo 10–13 
 • tiistaisin klo 10–13 
 • torstaisin klo 17–20 
 • perjantaisin klo 10–13 

   

Yhteyshenkilöt

Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki puh: 050 562 42 99, tatjana.pajamaki@mll.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 81 000 jäsentä, 546 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Koulurauha julistetaan Sodankylässä teemalla turvallinen koulu24.8.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Turvallinen koulu on oppilaiden valinta uuden lukuvuoden koulurauha-teemaksi. Tällä he haluavat muistuttaa, että koulun on turvattava lapsille mukava ja viihtyisä oppimisympäristö, jossa ei tarvitse olla huolissaan kiusaamisesta tai yksin jäämisestä. Valtakunnallinen koulurauha julistetaan 25. elokuuta Sodankylässä. Kyseessä on pohjoisin paikkakunta, jossa koulurauhan julistustapahtuma on koskaan järjestetty.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme