Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: Isät paremmin huomioon perhepalveluissa – isäneuvolat kuntiin

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää tärkeänä, että isät otetaan paremmin huomioon perhepalveluissa.

– Tutkimusten mukaan isät ovat äitejä tyytymättömämpiä ammattilaisilta saamaansa tukeen. Tähän isien viestiin on suhtauduttava vakavasti. Kyse on ammattilaisten osaamisesta kohdata ja ottaa isän näkökulmat huomioon. Mikäli tähän ei saada parannusta muun muassa neuvolatoiminnassa, eropalveluissa, terveydenhuollossa ja lastensuojelussa, isien rooli jää helposti passiiviseksi seuraajaksi tai enintään viestinviejäksi. Jokaiseen kuntaan tarvitaan isäneuvola, joka suunnataan lasta odottavan perheen isälle ja pienten lasten isille, lapsiasiavaltuutettu Kurttila esittää.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila pitää tärkeänä, että isät saavat isäneuvolasta tukea vanhemmuuteen ja parisuhteeseen.

– Tutkimukset osoittavat, että pienten lasten äitien on helpompaa puhua lähipiirissä lapseen liittyvistä huolista kuin isien. Isät tarvitsevat enemmän kohtaamista palveluissa. Isät tarvitsevat erityisesti tukea parisuhteeseen, Kurttila korostaa.

Vuoden 2014 avioeronneisuuden mukaan Suomessa ensimmäinen avioliitto päättyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä. Lapselle vanhempien parisuhteen kariutuminen on merkittävä kuormitustekijä.


Lisätietoja:

Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757


Lähteitä:

Tilastokeskus, Väestö- ja oikeustilastot
Perälä Marja-Leena, Salonen Anne, Halme Nina, Nykänen Sirpa: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportti 36/2011 ”Miten lasten ja perheiden palvelut vastaavat tarpeita? Vanhempien näkökulma.”

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A
40100 Jyväskylä

0295 666 850http://lapsiasia.fi/
Lapsiasiavaltuutettu arvioi ja edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa. Lapsiasiavaltuutettu raportoi lapsen oikeuksien tilasta ja lasten hyvinvoinnista YK:n lapsen oikeuksien komitealle, valtioneuvostolle ja eduskunnalle. Lapsiasiavaltuutetun toimisto tekee aloitteita ja selvityspyyntöjä havaitsemistaan puutteista sekä tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja yleisellä yhteiskuntapolitiikan ja lainsäädännön tasolla. Lapsiasiavaltuutetulla ei ole toimivaltaa yksittäisen lapsen asiassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

”Rikoksia tehneen lapsen yksityisyyttä on kunnioitettava”: lapsiasiavaltuutettu esittää muutoksia lainsäädäntöön ja Journalistin ohjeisiin11.3.2020 06:56:00 EETTiedote

Tiedote 11.3.2020. Lapsiasiavaltuutettu esittää oikeudenkäynnin julkisuutta koskevaa sääntelyä muutettavaksi siten, että alaikäisen henkilöllisyys voitaisiin määrätä salassa pidettäväksi. Salassapidon tulisi jatkua myös täysi-ikäisyyden jälkeen. Kiireellisenä toimenpiteenä lapsiasiavaltuutettu esittää, että Journalistin ohjeissa kielletään alaikäisten henkilöllisyyden paljastaminen kaikissa tilanteissa, joissa lapsi on rikoksesta syytettynä tai tuomittuna.

Ett arbetsliv som är jämställt behandlar alla lika och tar barnen i beaktande, ökar sysselsättningen28.1.2020 10:30:00 EETTiedote

Pressmeddelande 28.1.2020. Behovet att öka sysselsättningen är ett av de största politiska samtalsämnena i Finland. Regeringen förväntas under den kommande höstens budgetmangling besluta om sysselsättningsåtgärder som skulle ge 30 000 nya arbetsplatser. Barnombudsmannen, jämställdhetsombudsmannen och diskrimineringsombudsmannen betonar att målen för sysselsättning inte går att nå om inte de diskriminerande strukturerna och hindren i arbetslivet rivs.

Tasa-arvoinen, yhdenvertainen ja lapset huomioiva työelämä lisää työllisyyttä28.1.2020 10:30:00 EETTiedote

Tiedote 28.1.2020. Tarve nostaa työllisyyttä on yksi suurimmista poliittisista puheenaiheista Suomessa. Hallituksen odotetaan tulevan syksyn budjettiriihessä päättävän työllisyystoimet, jotka lisäisivät 30 000 työpaikkaa. Lapsiasiavaltuutettu, tasa-arvovaltuutettu ja yhdenvertaisuusvaltuutettu painottavat, että työllisyystavoite ei voi toteutua, jos ei työelämän syrjiviä rakenteita ja esteitä poisteta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme