Jyväskylän yliopisto

Lasten ja nuorten aivo- ja valtimoterveyttä tutkivaan hankkeeseen 100 000 euron tutkimusrahoitus Juho Vainion säätiöltä

Jaa

Filosofian tohtori, dosentti Eero Haapala Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta on saanut merkittävän tutkimusrahoituksen lasten ja nuorten aivo- ja valtimoterveyttä käsittelevään hankkeeseen. Lisäksi hankkeen aiheesta valmisteilla olevalle väitöskirjatutkimukselle on myönnetty useampia apurahoja.

Elämäntavoilla voi olla kauaskantoisia seurauksia sekä aivojen että valtimoiden terveydelle.
Elämäntavoilla voi olla kauaskantoisia seurauksia sekä aivojen että valtimoiden terveydelle.

Haapalan johtamassa BRAIN effects of Physical Activity and Nutrition in Children and adolescents eli BrainPANIC-hankkeessa tutkitaan, miten lapsuuden ja nuoruuden aikainen paikoillaanolo, liikkuminen ja ruokavalion laatu näkyvät lasten ja nuorten aivoissa, kognitiivisissa toiminnoissa sekä valtimoiden terveydessä.

Tutkimuksessa saadaan uutta tietoa valtimoterveyden yhteydestä aivojen terveydelle sekä siitä, voidaanko liikuntaa lisäämällä, paikoillaanoloa vähentämällä tai ruokavalion laatua parantamalla vaikuttaa näihin yhteyksiin. Aihe on merkittävä, sillä lapset ja nuoret viettävät suurimman osan päivästään istuen ja vain harva liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.

– Lisäksi lasten ja nuorten ruokavalio sisältää usein liikaa sokeria sekä tyydyttyneitä rasvoja ja liian vähän kuitua ja kasviksia ja hedelmiä. Tällaisilla epäterveellisillä elämäntavoilla voi olla kauaskantoisia seurauksia sekä aivojen että valtimoiden terveydelle. Lapsilla ja nuorilla aihetta on kuitenkin tutkittu vasta vähän, Eero Haapala summaa.

Tutkimuksessa hyödynnetään Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa alkavan Vascular and brain health, ExeRcise, and Nutrition in Adolescents (VERNA) -tutkimuksen sekä Itä-Suomen yliopistossa käynnissä olevan pitkäkestoisen Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen aineistoja. Hankkeen kokonaiskesto on viisi vuotta.

Lasten ja nuorten aivo- ja valtimoterveyttä koskevaan väitöstutkimukseen myös useita rahoituksia

Väitöskirjatutkija Petri Jalangon väitöstutkimus on osa liikuntatieteellisessä tiedekunnassa alkavaa VERNA-tutkimusta. Tutkimuksen keskiössä on, miten liikunta ja paikoillaanolo vaikuttavat lasten ja nuorten aivo- ja valtimoterveyteen.

Jalangon tutkimukselle on myönnetty useita apurahoja: Urheiluopistosäätiöltä 3500e, Yrjö Jahnssonin säätiöltä 8300e ja Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöltä 10 000e.

– Liikunta-alan ammattilaiset ja opettajat voivat käyttää tutkimuksemme tuloksia nuorten hyvinvointia rakentavien liikuntaohjeiden suunnittelussa, liikunnanohjauksessa ja paikoillaanolon ehkäisemisessä sekä kouluissa että vapaa-ajan harrastustoiminnassa, Jalanko kertoo.

Lisätietoja

Eero Haapala
eero.a.haapala@jyu.fi
+358408054210

Petri Jalanko
petarija@student.jyu.fi
+358407154674

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Elämäntavoilla voi olla kauaskantoisia seurauksia sekä aivojen että valtimoiden terveydelle.
Elämäntavoilla voi olla kauaskantoisia seurauksia sekä aivojen että valtimoiden terveydelle.
Lataa
Eero Haapala
Eero Haapala
Lataa
Petri Jalanko
Petri Jalanko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Riittääkö ruokatuotannossa sitkeys ja tahto? – tutkimus selvitti itäsuomalaisten tilojen muutoskykyä20.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomalainen maatalous elää kriisien sävyttämää murrosvaihetta, jossa ruuantuottajien muutoshalukkuus punnitaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maatilojen resilienssi, eli halukkuus ja kyky sopeutua osana uudistuvaa järjestelmää, vaihtelee suuresti. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes tiloista ei halua tai voi pysyä mukana vaaditussa kehityksessä, vaan saattaa lopettaa toimintansa tulevina vuosina.

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme