Lastenpsykiatrian osastohoito sai uudet tilat Kivelän sairaala-alueelta
Lastenpsykiatriset osastot tarjoavat lastenpsykiatrista erikoissairaanhoitoa lapselle ja hänen perheelleen silloin, kun lapselle tarvitaan avohoitoa tiiviimpää hoitoa tai tutkimusta. Lastenpsykiatrisesta erikoissairaanhoidosta suurin osa tapahtuu vastaanotoilla.
Akuuteissa tilanteissa apua lasten päivystyksestä ja akuuttiosastolta
Akuuteissa lastenpsykiatrisissa ongelmissa perheet hakeutuvat Uuden lastensairaalan päivystykseen, josta lapsi ohjataan jatkohoitoon.
Lastenlinnasta muuttanut akuuttiosasto tarjoaa kiireellistä lastenpsykiatrista hoitoa HUSin ja Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualuella (Eksote, Carea ja Päijät-Häme) asuville lapsille ja heidän perheilleen. Hoitojaksot ovat kestoltaan vuorokaudesta kahteen viikkoon riippuen lapsen voinnista ja hoidon tarpeesta. Osasto toimii aluksi kahdeksanpaikkaisena ja on avoinna ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Paikkamäärä tullaan nostamaan kymmeneen. Vuosittain osastolla on noin 200 akuuttijaksoa.
Osastohoito on intensiivistä hoitoa
Lastenpsykiatrian hoito-osastolla on aluksi kolme paikkaa ympärivuorokautiseen hoitoon. Osasto toimii arkipäivisin. Hoito-osaston henkilökunta tekee myös lapsen arkeen jalkautuvaa hoitoa, joka on osoittautunut hyvin tehokkaaksi neuropsykiatrisesti oireilevien lasten hoidossa ja heidän perheidensä auttamisessa. Hoitokäyntejä voi olla intensiivisimmillään 3-5 viikossa. Hoito-osastolla hoidetaan vuoden aikana noin 80 potilasta, joista puolet on osastohoidossa ja puolet hoidetaan kotona.
Lastenpsykiatrian päiväosastolla on neljä päiväpaikkaa ja kaksi intensiivisen avohoidon paikkaa. Intensiivisessä avohoidossa lapsen ja perheen kanssa työskennellään ennalta sovitun asian parissa kahden viikon hoitojakson ajan. Päiväosaston hoitojaksot ovat pidempiä. Päiväosastolla hoidetaan vuoden aikana noin 80 potilasta.
Tilat on suunniteltu lapsia ja perheitä varten
Lastenpsykiatrian väliaikaiset tilat toteutettiin nopeassa aikataulussa siirrettävistä tilaelementeistä. Uusissa tiloissa on huomioitu viihtyisyys ja lasten toiminnallisten tilojen tarve. Keskeistä on ollut tilojen terveellisyys ja turvallisuus. Laadukas sisäilmasto on tuotettu valitsemalla tarkasti rakentamisessa käytettyjen materiaalien kemikaalit ja erityisesti niiden yhteensopivuus.
Suunnitelmissa on, että lastenpsykiatrian osastotoiminnot ovat Kivelän sairaala-alueella (Pohjoinen Hesperiankatu 27) siihen asti, kunnes Laakson yhteissairaalan valmistuu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Lastenpsykiatrian linjajohtaja Leena Repokari, p. 050 427 0457, leena.repokari@hus.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme