Lastensuojelun asiakasmäärässä tähdättävä 25 lapseen – lasten ja työntekijöiden turvallisuus etusijalla
Talentia on antanut lausunnon hallituksen lastensuojelulain muutosesityksestä. Ehdotuksen mukaan lastensuojelun asiakasmitoitus olisi 35 lasta sosiaalityöntekijää kohden vuoden 2022 alusta ja 30 lasta vuoden 2023 alusta. Nykyisin työntekijällä voi olla jopa 60–80 lasta asiakkaana.
Talentian mielestä on kuitenkin tärkeää, että lastensuojelun asiakasmäärä pienenisi portaittain 25 lapseen, sillä lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden vastuita ollaan lakiuudistuksessa lisäämässä nykyisestä.
– Sosiaalityöntekijällä tulee lopulta olla korkeintaan 25 lasta asiakkaana – tämä on keskeistä niin lasten ja työntekijöiden turvallisuuden kuin kullekin lapselle riittävän ajankäytön kannalta. Tilanne on tällä hetkellä monissa lastensuojeluyksiköissä kohtuuton, painottaa Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.
Väkivallan ennaltaehkäisy keskeistä
Lakiesitys pureutuu myös lastensuojelun turvallisuuskysymyksiin. Siinä ehdotetaan uutta säännöstä lapsen kiinnipitämisestä. Tällä on tarkoitus estää lapsen luvaton poistuminen lastensuojelulaitoksesta.
Talentian mukaan poistumisen estäminen on eettisesti perusteltua, jos se pohjautuu ammatilliseen harkintaan ja jos lapsella tai nuorella ei ole kykyä arvioida toimintansa seurauksia omalle tai toisten turvallisuudelle.
– Esihenkilöiden ja johdon työsuojelutaidot ovat lastensuojelulaitoksen turvallisuuden perusta. Työyhteisössä tulee olla lain mukaiset riskienhallinnan suunnitelmat. Lisäksi työntekijöille tulee antaa työpaikkaväkivallan hallinnan ja kiinnipitämisen menetelmäkoulutusta, joka on osa ammatillista osaamista, korostaa Karsio.
Talentia ehdottaakin, että lastensuojelulaissa viitataan jatkossa rajoittamispykälien yhteydessä työpaikkaväkivallan ennaltaehkäisyyn.
Talentian ja Lastensuojelun keskusliiton selvityksen keskeisiä tuloksia olivat, että lastensuojelulaitoksissa ei ole riittävästi henkilöstöä ja työ on kuormittavaa. Työntekijöistä, erityisesti sosionomeista, on pulaa. Henkinen kuormitus johtuu osittain puutteellisesta työsuojelu- ja työhyvinvointiosaamisesta sekä esihenkilön riittämättömästä tuesta.
– Väkivaltatilanteiden hallinta rajoittamistoimenpiteiden yhteydessä ja muutoinkin näyttää edellyttävän työsuojelun valtakunnallista kehittämisohjelmaa – tämä ei ratkea ainoastaan lastensuojelulain velvoitteilla. Työyhteisön turvallisuus on perusasia, joka vaikuttaa ammattitaitoisen henkilöstön pysyvyyteen ja mahdollistaa samalla lasten ja nuorten turvallisen kasvun puitteet, Karsio toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni KarsioPuheenjohtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja
Tietoja julkaisijasta

Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI
Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Alkoholin kotiinkuljetus kasvattaa sosiaalihuollon taakkaa1.7.2025 13:45:26 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä alkoholin etämyynnin ja kotiinkuljetuksen vapauttamisesta.
Talentia painottaa vahvempaa integraatiota neuvolan, opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalihuollon välillä27.6.2025 11:51:15 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää tärkeänä, että neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rooli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjänä säilyy vahvana. Hallituksen esitysluonnoksessa terveydenhuoltolain muuttamisesta ei ole vielä hyödynnetty mahdollisuutta vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota eikä vähentää palvelujärjestelmän siiloutumista, jossa palvelut toimivat erillään ilman riittävää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.
Toimeentulotukiuudistus syventää köyhyyttä ja kasvattaa kustannuksia24.6.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Hallitus tavoittelee toimeentulotuen kokonaisuudistuksella työllisyyden parantamista ja säästöjä, mutta seuraukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: heikoimmassa asemassa olevien ahdinko syvenee ja yhteiskunnan kustannukset kasvavat, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Vammaispalvelulakia viilataan: Uudistuksessa huomioitava henkilöstön autonomia ja asiakkaiden yhdenvertaisuus23.6.2025 14:05:20 EEST | Tiedote
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025, ja hallitus täsmentää lakia nyt soveltamisalapykälän osalta. Uudistuksessa tulee turvata asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja asiantuntijoiden, kuten sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien, koulutus- ja konsultointimahdollisuudet.
Talentia: Lastensuojelulain uudistus uhkaa jäädä torsoksi, ellei palveluihin varata kunnollista budjettia16.6.2025 13:29:16 EEST | Tiedote
Hallitus valmistelee lastensuojelulain uudistusta kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2025 annetaan esitys suljettujen kuntouttavien laitospalveluiden perustamisesta vaikeasti oireileville lapsille ja nuorille. Toisessa vaiheessa, vuonna 2026, tavoitteena on selkiyttää ja uudistaa lain rakenne ja sisältö, jotta lastensuojelu olisi vaikuttavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme