Lastentautien tutkimussäätiö sr

Lastentautien tutkimussäätiö viettää tänään 60-vuotisjuhlaa ja palkitsee ansioituneita lastentautien tutkijoita

Jaa
Säätiöllä on ollut tärkeä rooli siinä, että lastentautien tutkimus on kehittynyt Suomessa kansainväliselle huipputasolle.

Lastentautien tutkimussäätiön 60-vuotisjuhlavuosi huipentuu tänään iltapäivällä juhlasymposiumiin, jossa jaetaan kansainvälisesti arvostettu Arvo Ylppö -mitali sekä parhaalle nuorelle suomalaistutkijalle tarkoitettu Helena ja Niilo Hallman -palkinto.

Lastentautien tutkimussäätiö perustettiin vuonna 1962, ja se on ollut merkittävässä roolissa nostamassa suomalaista lastentautien tutkimusta maailman huipulle.

”Olemme edesauttaneet sitä, että tutkijalääkärit ovat pystyneet työskentelemään ulkomailla, luomaan kansainvälisiä tutkimusverkostoja ja imemään huippuosaamista maailman parhaista yliopistoista. Työmme on osaltaan vaikuttanut siihen, että meidän lapsemme saavat nyt maailman parasta hoitoa”, Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Tor Bergman, toteaa.

Suomalainen tutkimus on monessa kohtaa maailman huippua

Suomalaisen lastentautiopin tutkimuksen yksi suurimmista saavutuksista on se, että tutkijat ovat tähän mennessä pystyneet tunnistamaan lähes 40 suomalaisen geeniperimän sairautta ja osassa tapauksista löytämään tehokkaan ehkäisyhoidon. Lastentautien tutkimussäätiön tuella suoritettu tutkimustyö vaikutti suuresti siihen, että suomalaisen tautiperinnön taustalla olevat geenivirheet on suurimmaksi osaksi selvitetty.

”Tämä on ainutlaatuista koko maailman tasolla, ja tiedon avulla vastasyntyneitä lapsia osataan meillä Suomessa hoitaa alusta lähtien mahdollisimman hyvin. Vastasyntyneiden hoito kehittyi jo 1970- ja 80-luvuilla nopeasti. Yhä pienemmät keskoset pysyivät hengissä, ja vastasyntyneiden kuolleisuus väheni parissa vuosikymmenessä kolmannekseen. Nykyään imeväisikäisten eli alle vuoden vanhojen lasten kuolleisuus on Suomessa vain hieman yli 2 promillea, mikä on pienimpiä maailmassa”, professori Mikko Hallman sanoo.

Lastentautien tutkimussäätiö haluaa varmistaa, että lääkärit voivat panostaa myös tutkimuksen tekemiseen

Lastentautien tutkimussäätiö myöntää vuosittain apurahoja tutkimushankkeille sekä tutkijoiden henkilökohtaiseen työskentelyyn ja koulutukseen. Viime vuosina Lastentautien tutkimussäätiö on pyrkinyt kehittämään myös uusia tukimuotoja perinteisten apurahojen rinnalle. Se on muun muassa tehnyt yliopistolle lahjoituksia lastentautialan tutkijoiden palkkaamiseksi.

**

FAKTABOKSI: Lastentautien tutkimussäätiö

- Lastentautien tutkimussäätiö perustettiin vuonna 1962.
- Säätiö jakaa tutkimusapurahoja lastentautien tutkimukseen, palkitsee ansioituneita tutkijoita ja rahoittaa professuureja ja tutkijoiden palkkaamista yliopistosairaaloissa.
- Lastentautien tutkimussäätiö on lahjoittanut tutkimukseen viimeisten 15 vuoden aikana yli 30 miljoonaa euroa.
- Säätiön edeltäjä oli Lastentautien tutkimusrahaston kannatusyhdistys, jonka perustajiin kuului mm. Alli Paasikivi. Yhdistys keräsi Arvo Ylpön 60-vuotissyntymäpäivälahjaksi 4,75 miljoonaa markkaa, jolla Ylppö perusti Helsingin Lastenklinikalle Suomen ensimmäisen tutkimuslaboratorion vuonna 1947. Laboratorion ansiosta lastentautien tutkimus vahvistui erityisesti Helsingin Lastenklinikalla.
- Lastentautien tutkimussäätiön ansiosta tutkimuksen tuki ulottui myös Turun Lastenklinikalle ja laajeni vuosien mittaan uusille Lastenklinikka-paikkakunnille Tampereen, Kuopion ja Oulun yliopistosairaaloiden yhteyteen.
- Vuonna 1950 joka kahdeskymmenes (5 %) suomalaislapsi kuoli alle vuoden ikäisenä. Tänä päivänä kuolleisuus on 2 promillea, eli 2/1000.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tor Bergman, hallituksen puheenjohtaja, Lastentautien tutkimussäätiö, p. 040 555 4414

Tietoja julkaisijasta

Lastentautien tutkimussäätiö sr
Pohjoinen Hesperiankatu 21 B 37
00260 Helsinki

http://www.lastentautientutkimussaatio.fi

Lastentautien tutkimussäätiö on tukenut 60 vuoden ajan lastentautien tutkimusta Suomessa. Se jakaa vuosittain apurahoja ja palkitsee ansioituneita tutkijoita. Viimeisen 15 vuoden aikana säätiö on jakanut tutkimukseen rahaa yli 30 miljoonaa euroa, ja tuen määrä on ollut viime vuosina kasvusuunnassa. Lastentautien tutkimussäätiön pitkäaikaisen tuen ansiosta tutkimus Suomessa on maailman kärkeä. Säätiö täyttää tänä vuonna 60 vuotta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastentautien tutkimussäätiö sr

Lastentautien tutkimussäätiön apurahat vuodelle 2025 hakuun maaliskuun alusta lähtien29.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Lastentautien tutkimussäätiön apurahat vuodelle 2025 avautuvat haettavaksi 1. maaliskuuta. Vuodelle 2025 tarkoitettuja tutkimusapurahoja voi hakea koko maaliskuun ajan, ja hakuaika päättyy 31. maaliskuuta kello 23.59. ”Valtiontalouden tilanteen tiukentuessa säätiöiden rooli lääketieteellisten tutkimusten rahoittajana on vuosikymmenessä nopeasti kasvanut. Tämä näkyy myös saamiemme hakemusten määrässä: korkeatasoisten apurahahakemusten määrä on viime vuosina ollut jatkuvasti kasvussa. Tavoitteenamme on vahvistaa lastentautien tutkimusta edelleen ja tukea alan tutkimushankkeita monipuolisesti.”, sanoo Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Tor Bergman. Tutkimusapurahat on tarkoitettu lapsia ja nuoria koskevaan lääketieteelliseen tutkimukseen. Apurahoja myönnetään tutkimushankkeille, kliinikkotutkijoille osa-aikaiseen tutkimustyöhön, post doc -apurahoina ulkomailla tapahtuvaan tutkimustyöhön sekä väitöskirjan tekijöille. Apurahoilla tuetaan pitkäkestoisia tutk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye