SDP EDUSKUNTA

Lauri Ihalainen: Kiertotalous Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kärkiteemaksi

Jaa

Eurooppa etsii nyt tarinaa, joka antaisi uskoa tulevaan ja toivoa paremmasta tuleville sukupolville. Usea jäsenvaltio osoittaa merkkejä sisäänpäin käpertymisestä samaan aikaan kun ilmastonmuutoksen ja konfliktien aiheuttamat pakolaiskriisit saavat eurooppalaiset varpailleen. Perinteinen, valmistava teollisuus on ollut jo pidemmän aikaa etenkin aasialaisten kilpailijoidensa tiukassa kirityksessä.

Valmistava teollisuus ja sen tuotteiden määrälliseen myyntiin perustuva ansaintalogiikka ovatkin olleet avainasemassa Suomen ja muiden länsimaiden hyvinvoinnin rahoituksessa vuosikymmeniä. Vanha resepti ei enää yksin toimi, kun uutta kasvua on löydettävä kestävämmin, ilmastoystävällisin keinoin. Kasvu on irrotettava luonnonvarojen tuhlaamisesta.

Suomi on aloittanut vahvasti kiertotalouden kehittämisen mihin myös perinteinen teollisuus on osallistunut. Siinä on kyse uudenlaisesta, tehokkaammasta talouden mallista, jossa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen.

Kiertotalous on arvioiden mukaan suuri liiketoimintamahdollisuus Euroopalle. Se voi tuoda Euroopan taloudelle noin 1800 miljardien euron vuosittaisen lisäarvon ja synnyttää useita miljoonia työpaikkoja Eurooppaan. samalla se parantaa Euroopan omavaraisuutta ja kilpailukykyä.

Suomessa laadittiin laajalla yhteistyöllä maailman ensimmäinen kansallinen kiertotalouden tiekartta vuonna 2016. Se määritteli ne ensimmäiset konkreettiset toimenpiteet, jolla kiertotaloutta lähdettiin rakentamaan maanlaajuisesti. Tiekartan pohjalta on myös tehty Suomen hallituksen ja suomalaisten tulevaisuustalo Sitran yhteinen syksyllä 2017 julkaistu kiertotalouden toimenpideohjelma.

Suomen esimerkin innoittamina moni eurooppalainen maa ovat on tehnyt oman kiertotalouden tiekarttansa hyödyntäen Suomessa kehitettyä prosessia. Ranskan ja Slovenian kiertotalouden tiekartat ovat vahvasti näiden maiden pääministerien agendalla.

Kesällä 2017 Helsingissä järjestettiin 1600 kiertotalousvaikuttajaa noin 100 eri maasta yhteen koonnut globaali hyvin korkean tason tapahtuma World Circular Economy Forum (WCEF). Tapahtuma vakiinnutti paikkansa kansainvälisessä yhteisössä välittömästi, ja seuraava järjestetään lokakuussa Japanissa. WCEF2018 on Euroopan ja Aasian välinen kiertotalouden maailmanlaajuinen huippukokous, jota Suomi ja Japani johtavat.

Kiertotalouden tiekartta ja WCEF yhdessä myötävaikuttivat siihen, että Sitra palkittiin maailman johtavana julkisen sektorin kiertotaloustoimijana The Circulars Awards -kilpailussa Maailman talousfoorumin yhteydessä tammikuussa 2019.

Kiertotalous tarjoaa mahdollisuuksia yrityksille, kunnille ja maakunnalle. Se edellyttää kiertotalouden sisällyttämistä strategisiin ja sen pohjalta arkisiin tavoitteisiin.

Suomi on siirtynyt kiertotalouden kehittäjien eturiviin. Uuden menestyksen mahdollisuudet ovat havainneet myös lukuisat muut maat. Suomella on nyt mahdollisuus ottaa johtopaikka tehokkaamman ja kestävämmän talouden edistäjänä ja nostaa hiilineutraali kiertotalous EU-puheenjohtajakautensa kärkiteemaksi.

Kiertotalouden laaja-alainen edistäminen globaaleilla areenoilla, poliittinen sitoutuminen kehitystyöhön, kokonaisen ikäluokan kasvattaminen kiertotalouden ajatteluun ja kiertotalouskoulutus kaikilla luokka-asteilla ovat esimerkkejä Suomen uraauurtavasta työstä, jotka luovat luontevan pohjan puheenjohtajuuskauden kärkiteemalle. Suomella olisi tuolloin mahdollisuus tuoda esille täällä kehitettyjä kiertotalouden ratkaisuja ja toimintamalleja sekä haastaa EU:ta kunniahimoisempiin tavoitteisiin ja näkemään kiertotalouden mahdollisuudet. Kärkipaikan tavoittelijoita EU:ssa on jo useampia, joten Suomen olisi nyt hyvä tarttua ainutlaatuiseen tilaisuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveystoimessa tarvitaan lähijohtajia varmistamaan alan työhyvinvointi, potilasturvallisuus ja laadukas toiminta19.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä lähes 70 prosenttia on hoitotyöntekijöitä. Erityisesti tämän ammattikunnan työssä jaksaminen on ollut julkisuudessa esillä paljon viime aikoina. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa, että monien tutkimusten mukaan erityisesti lähijohtajien, kuten osastonhoitajien, toiminnalla on keskeinen merkitys koko sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön hyvinvointiin ja toiminnan sujuvuuteen.

SDP:n Kimmo Kiljunen: Eduskunnan istumajärjestyksessä seurataan Euroopassa vakiintunutta käytäntöä, jolla on pitkä historia7.5.2019 20:04:02 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen pitää perussuomalaisten perustelua eduskunnan istumajärjestyksestä epäjohdonmukaisena. - Jos perussuomalaisille kelpaa istumapaikka kokoomuksen oikealla puolella Euroopan parlamentissa, niin miksi ei täällä eduskunnassa, hän ihmettelee. - Istumajärjestyksen määrittäminen ei ole tuolileikki tai arvoton näytelmä, vaan vahvasti arvoja sisältävä keskustelu. Yhdenkään puolueen ei pidä eikä tarvitse hävetä tai peitellä omaa arvomaailmaansa. - Uusoikeisto Euroopassa käyttää termejä "Afrikan sarven ihmissaasta", "etninen homogeenisuus", vierastaa monikulttuurisuutta ja on vääristänyt kansallismielisyyden vierasvihaksi sekä syrjii vähemmistöjä. Voimme vain toivoa, että tässä keskustelussa kaikki tunnistavat oman tilansa ja antavat arvon toisillekin, kiteyttää Kiljunen.

Merja Mäkisalo-Ropponen: Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnissa kuntoon!5.5.2019 12:05:00 EESTTiedote

Kuntalain mukaan terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kuntien perustehtäviin. Kuntapäättäjien tulisi tiedostaa asian tärkeys, sillä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisellä meillä on mahdollisuus saada todellisia säästöjä tulevaisuuden sosiaali- ja terveysmenoihin. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvätkin tulevaisuudessa ns. ”vahvemmille hartioille” kunnan vastuu ennaltaehkäisevistä toimista ei poistu, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Filatov: Panostusta osaamiseen, parempaan työvoimapalveluun ja osatyökykyisten työllisyyteen4.5.2019 16:19:21 EESTTiedote

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) toteaa, että työhön tarvitaan 100 000 ihmistä lisää, jotta työllisyys nousee 75 prosenttiin. - Tämä on hyvinvointipalvelujen rahoituksen näkökulmasta välttämätöntä. Työ on tärkeä osallisuuden näkökulmasta. Työpaikkojen synnyn rinnalla oleellista on osaamisen vahvistaminen, työttömyysturvan ja palveluiden toimivuus sekä osatyökykyisten mukaan saaminen. Filatov puhui SAK:n Etelä-Suomen aktiivitapahtumassa Lahdessa lauantaina. - Kyse ei ole vain työpaikkojen luomisesta, vaan siitä, miten osatyökykyiset voisivat päästä työhön. Oleellista on uudistaa sosiaaliturvaa ja palveluita sekä työmarkkinoita. - Osatyökykyisten tai työkyvyttömien kohdalla on turvattava henkilökohtainen palvelu, jossa kartoitetaan työnsaannin esteet ja puututaan niihin. Osan kohdalla riittää alentunutta työkykyä korjaamaan palkkatuki. Jos alenema on pysyvä, tuen tulee olla pysyvä. Tässä passiivista työttömyysturvaa voidaan käyttää aktiivisesti palkkatukena. Filatovin mukaan lisäksi ta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme