SDP EDUSKUNTA

Lauri Ihalainen: On tehtävä tulevaisuuskäännös sopimusturvan heikentämisestä työnmurroksen turvalliseen hallintaan

Jaa
Huomenna eduskunnassa keskustellaan valtioneuvoston tulevaisuusselonteosta koskien ratkaisuja työn murroksessa.

Selonteossa on varsin hyvä kuvaus työmarkkinoiden muutoksista ja työn tulevaisuudesta. Se sisältää 18 toimenpide-ehdotusta, joiden pohjalta on mahdollisuus käydä syventävää keskustelua työn tulevaisuudesta ja merkityksellisyydestä työntekijöille.

Silmiinpistävää tulevaisuuteen katsovassa selonteossa on se, että työelämän tulevaisuutta ei ratkota työntekijöiden työsuhde-, sopimus- tai työehtoturvaa heikentämällä, kuten hallitus nyt yrittää ratkoessaan työelämän tulevia haasteita menneisyyden eväillä.

Tulevaisuudessa, kun nuoria ikäluokkia tulee työelämään vähemmän kuin vastaavasti lähtee eläkkeelle, joutuu työelämä kilpailemaan osaavasta työvoimasta ja niiden pysymisestä yrityksissä, kilpailua käydään palkkojen ohella ennen muuta työn laadulla, turvallisuuden tunteella ja osaamista ja työhyvinvointia rakentaen.

Palkkatyön, yrittäjyyden ja alustatyön vuorottelu vaatii osaamisen kehittämistä, kattavaa työttömyys-, ja sosiaaliturvaa, jotta ihmisillä on mahdollisuuksia siirtyä työntekemisen muodosta toiseen.

On tuettava turvallista työntekijöiden ammatillista ja alueellista liikkuvuutta. Työn aika- ja paikkasidonnaisuus vähenee. Työ ja sen tekotavat muuttuvat. Työvoiman pullonkaulat ovat ensisijaisesti osaamisvajeessa, eikä suinkaan liian hyvän työsuhteen ehdoissa.

Työelämän jatkuvan muutoksen hallinnan keskeisin keino on elinikäisen oppimisen mahdollistaminen. SDP on laatinut jatkuvan oppimisen tiekartan, jossa ammattiliittojen aikuiskoulutuksen rakenteen ja resurssoinnin uudistaminen on keskeistä.

Jokaisella tulee olla työelämässä oikeus työn ja koulutuksen toisiaan tukevaan vuorotteluun. Pirstoutuneessa työelämässä on rakennettava uudella tavalla työn, toimeentulon ja sosiaaliturvan yhdistelmä. Vaalien jälkeisen hallituksen tärkeimpiä työtehtäviä on tämän kokonaisuuden hahmottaminen ja ratkaisujen tekeminen.

Ikärakenteestamme ja syntyvyydestä johtuen väestökasvumme on merkittävältä osalta maahanmuuton varassa. On tärkeätä, että jo maahan muuttaneet kiinnittyvät yhteiskuntaan koulutuksen ja työn kautta.

Työntekemisen rakenteet muuttuvat monella tavalla. Erityisesti erilaiset alustatalouden ratkaisut tulevat kasvamaan. Nyt niitä hallitsevat globaalit ja isot toimijat. Alustatalouden ratkaisuilla on vaikutusta työntekijöiden asemaan ja verokertymiin. On aikaansaatava kansainvälisiä, EU-tasoisia ja kotimaisia pelisääntöjä alustoilla työskentelevien mm. oikeudelliseen asemaan, sosiaali- ja työsuhde-etuihin, työttömyysturvaan ja eläkkeisiin.

Työllisyysasteen nostaminen vähintään 75% on oikea tavoite, mutta sen toteuttaminen vaatii toimia, kuten polkuja työmarkkinoille vaikeammin työllistettäville, osatyökykyisille pääsyä työmarkkinoille, ns. piilotyöttömien työllistämisen tukemista ja maahan muuttaneiden työllisyysasteen nostamista. Aktiivisen työvoimapolitiikan ja koulutuksen rahoitusta on kasvatettava.

Seuraavan hallituksen työelämän kehittämisen politiikassa on tehtävä tulevaisuuskäännös palkansaajien sopimusturvan heikentämisestä osaamiseen, työnmurroksen turvalliseen hallintaan, työhyvinvointiin ja sen arvostamiseen, että työ ja perhe-elämän yhteensovittaminen on arjessa mahdollista.

Työelämän moni-ilmeisen murroksen hallinta ja siihen vaikuttaminen vaativat myös sitä, että seuraavassa hallitusohjelmassa on kirjauksia luottamukseen perustuvan kolmikantayhteistyön edistämiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:s Kvarnström och Marttila: SFP spelar ett riktigt fult spel25.4.2024 15:31:38 EEST | Tiedote

De nyländska riksdagsledamöterna Johan Kvarnström (SDP) och Helena Marttila (SDP) är uppretade över att SFP kör med dubbla budskap gällande social - och hälsovårdspolitiken. Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson sade i går i en finskspråkig Yle-intervju att ”om det finns politisk vilja också i andra partier än SFP, kan HUS-sammanslutningen själv fatta ett barnvänligt beslut om huruvida Lojo förlossningsavdelning kommer att finnas kvar även i fortsättningen”.

SDP:n Kvarnström ja Marttila: RKP pelaa todella härskiä peliä25.4.2024 14:43:07 EEST | Tiedote

Uudenmaan kansanedustajat (sd.) Johan Kvarnström ja Helena Marttila suivaantuivat RKP:n kaksinaamaisuudesta sote-politiikassa. RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson sanoi eilen Yle-haastattelussa, että ”jos poliittista tahtoa löytyy muistakin puolueista kuin RKP:sta, niin HUS-yhtymä voi itse tehdä lapsimyönteisen päätöksen siitä, säilyykö Lohjan synnytysosasto myös jatkossa”.

Hallintovaliokunnan demarit: Kokoomus on jäämässä hallituksen äänettömäksi yhtiömieheksi, kun perussuomalaiset ajavat eteenpäin Suomelle haitallista maahanmuuttopolitiikkaa25.4.2024 09:05:30 EEST | Tiedote

SDP:n hallintovaliokunnan jäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning pitävät hallituksen useimpia tänään eduskuntaan tuotavista maahanmuuttoon liittyvistä esityksistä pääosin epäonnistuneina. Niiden seurauksena maahanmuuttoon liittyvä hallinnollinen byrokratia tulee kasvamaan ja samalla heikennetään merkittävästi Suomen houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye