Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lekdagen den 23.4 för barn och vuxna samman med temat hållbar utveckling

Dela
Lekdagen firas lördagen den 23 april 2022 ”Leka för livet”. – I lek möts olika generationer och det är en viktig del av hållbar utveckling, säger lekexperten Katriina Heljakka på Mannerheims Barnskyddsförbund som koordinerar Lekdagens program och uppmuntrar alla att ordna egna lekjippon.

Lekdagen genomförs redan av över 50 mångsidiga aktörer inom småbarnspedagogik, undervisning, utbildning, hälsovård, socialsektorn och idrottsorganisationer. Vem som helst kan ordna ett eget roligt lekjippo till exempel med familj, vänner, grannar, studiekompisar eller på arbetsplatser. Lekjippot kan vara vad som helst – en liten lekstund eller ett evenemang som pågår hela dagen.

– Även när det händer allvarliga saker behöver vi kunna leka i lugn och ro och njuta av den känslan av befrielse och gemenskap som man får av att leka. Lek är socialt lim som får oss att hålla ihop och vara nära varandra. Ett hållbart liv är social hållbarhet, befrämjande av aktivitet mellan människor, säger Katriina Heljakka som skriver sin andra doktorsavhandling om lek.

Mannerheims Barnskyddsförbund har sammanställt principerna för hållbar lek utgående från expertartiklar i Lekdagens nätverk. Principerna för hållbar lek innebär att människor i alla åldrar har rätt att leka, att det är generationsövergripande, likvärdigt, kollektivt och miljövänligt att leka. Man kan leka för sig själv, men lek är framför allt interaktion med världen och andra människor.

– Man kan åstadkomma hållbar lek genom att låta människor i olika åldrar, och även människor som annars har svårt att delta, komma med och leka tillsammans. En boll får människor att samlas för att leka och vara glada. Då behövs egentligen inget gemensamt modersmål. Bollen kan vara en volleyboll, fotboll, pingisboll, superboll, badboll eller ballong. I vår lekbank finns nästan 70 bollekar, och tanken med alla dessa är att man leker tillsammans.

En lek kan handla om miljövärden. I Perinneleikit rf:s lek ”Sopsorterarna” har man ett kvadratiskt lekområde. I hörnen skriver man bioavfall, plast, metall och kartong. Sopsorterarna försöker få fast de andra. Hemma kan man leka ”duscha sparsamt eller slösaktigt”, ”energikonsumtionstafatt” eller leksaksloppis.

– De flesta leksaker håller bara i två eller tre år. Förhållanden till leksaker eller en leksaks historia kan vara längre – i framtiden blir det allt viktigare att ha ett hållbart förhållande till leksaker. Vid hållbar lek kan man tillsammans med barnen främja återvinning, återanvändning och fördelning av leksaker samt utveckla reparationssätt. Som lekredskap kan man ibland använda köksredskap eller käppar, och det kan vara roligt att använda en vanlig papplåda. Tips och material för att ordna Lekdagen hittar du på leikkipaiva.fi.

– En vuxen kan berika en lek med aktivitet och tankar om hållbar utveckling. I själva leken är den vuxna parallellt med barnet en deltagare som lär sig av barnet, och via barnet öppnar sig nya synvinklar. Jag är spänd på att få se vilka kreativa lösningar arrangörerna av lekjippona får till stånd, säger Katriina Heljakka.

Lekdagsveckan firas från den 18 till den 23 april. Veckan kulminerar i den riksomfattande Lekdagen, lördagen den 23 april 2022.  #leikkipäivä2022

MLL:s ca 500 familjecaféer har igen öppnat dörrarna och bjuder på trygga, glada lekstunder för barn och vuxna. MLL utarbetar lekanvisningar på flera språk för caféerna och mötesplatserna.

Hållbar lek är

  • en rättighet för människor i alla åldrar – i lek beaktar man barn, unga och vuxna
  • generationsövergripande – lek innebär närvaro och interaktion mellan människor i olika åldrar
  • likvärdigt – lek är delaktighet, tillgänglighet och åtkomlighet
  • kollektivt – lek är att vara tillsammans, göra något tillsammans och bry sig om varandra
  • miljövänligt – etiskt, ekologiskt och ekonomiskt
  • långvarigt – man kan återgå till och återuppta en lek, alla kan leka i fred.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Lek är alltid i förhållande till något, säger lekexperten Katriina Heljakka som koordinerar Lekdagen i MLL. Foto: Petra Laurila
Lek är alltid i förhållande till något, säger lekexperten Katriina Heljakka som koordinerar Lekdagen i MLL. Foto: Petra Laurila
Ladda ned bild

Länkar

Om

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Följ Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Barn- och ungdomstelefonen är en trygg tjänst att prata om allt; från sex till självmordstankar7.3.2023 07:03:00 EET | Tiedote

Mannerheims Barnskyddsförbunds hjälpande tjänster som på svenska innefattar en telefonlinje och en nätbrevstjänst är för många en trygghet i vardagen och ger sällskap i roliga och i sämre stunder. I och med att tjänsterna är gratis, anonyma och konfidentiella vågar många för första gången berätta om sin psykiska ohälsa och om saker som de varit med om. Under året 2022 tog rekordmånga barn och unga kontakt till Barn- och ungdomstelefonen. Tjänsten svarade på 1 877 kontakter, varav 1 626 var telefonsamtal och 251 nätbrev.

Vuosi sodan alkamisesta: ukrainalaisperheiden avuntarve Suomessa kasvaa 24.2.2023 07:04:00 EET | Tiedote

Tänään tulee vuosi täyteen siitä, kun Venäjä aloitti julman hyökkäyssodan Ukrainassa. Vuoden aikana Suomeen on saapunut arviolta yli 50 000 tilapäistä suojelua hakenutta, joista kaksi kolmasosaa on naisia ja lapsia. Alaikäisiä arvioidaan olevan jopa 17 000 tulijoista. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja K-ryhmä pidentävät Ukraina-rusetin myyntiaikaa, sillä avuntarve on edelleen suuri.

MLL-paneeli Educa 2023 - Tukioppilastoiminta ottaa koko koulun mukaan kiusaamisen ehkäisyyn20.1.2023 08:43:59 EET | Tiedote

Oppilaiden rooli kiusaamisen vastaisen ilmapiirin, normin, rakentamisessa on merkittävä. Syksyllä 2022 kiusaamisen vastaisia menetelmiä tutkiessaan, Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin, arviointiryhmä painotti, että kiusaamisen vastainen toimintakulttuuri rakentuu vasta silloin, kun oppilaat otetaan mukaan. Suomen peruskouluista 80 % toteuttaa tukioppilastoimintaa. Siinä oppilaat ovat vahvasti rakentamassa kiusaamisen vastaista kulttuuria kouluissa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum