Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Lentopelkoinen ihminen lentää pelostaan huolimatta - miten hänen matkustuskokemustaan voisi parantaa

Jaa

Noin 20-40 % ihmisistä pelkää lentämistä jossain määrin. Haaga-Helian opiskelijan tekemästä tutkimuksesta käy ilmi, että lentopelko ohjaa ja rajoittaa lentopelkoisen matkustusvalintoja, mutta ei kuitenkaan estä lentämistä. Palveluja kehittämällä henkilön matkustuskokemusta ja oloa voitaisiin mahdollisesti parantaa.

Lentopelko ei estä lentomatkustamista
Lentopelko ei estä lentomatkustamista

Haaga-Helian opiskelijan Essi Salmen opinnäytetyötä varten tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että lentopelko on melko yleistä ja vaikuttaa lähes kaikkiin lentopelkoisen ihmisen matkustusvalintoihin aina matkustusmuodon valinnasta lentomatkan pituuden sekä istumapaikan valintaan. Lentopelkoiset matkustajat valitsevat mieluummin jonkin toisen matkustusmuodon ja ovat valmiita käyttämään enemmän aikaa ja rahaa muuhun matkustustapaan välttyäkseen lentämiseltä.

Noin puolet haastateltavista kertoi pelkäävänsä lentomatkustamista paljon, mutta siitä huolimatta suurin osa heistä matkustaa lentokoneella vuosittain. Vain kolme prosenttia lentopelkoisista ei matkusta lainkaan lentokoneella pelkonsa vuoksi.

Uusien palvelujen myötä helpotusta lentopelkoon

Keskusteltaessa lentopelosta, kyse on melko suuresta matkustajaryhmästä, sillä noin 20-40 % ihmisistä pelkää lentämistä jossain määrin. Matkailualan toimijoiden olisi hyvä selvittää, miten tämä matkustajaryhmä voitaisiin huomioida paremmin palvelujen suunnittelussa. Usein tiedon lisääminen lentämisestä ja lentokoneen toimintaan tutustuminen helpottaa lentämistä pelkäävän matkustajan pelkoa.

- Matkailualan toimijoiden kannattaisi suunnitella palveluita lentopelkoisille, kuten lentopelkokursseja tai lentopelkoisille suunnattuja sovelluksia, jossa voi seurata lennon vaiheita. Vain taivas on rajana, kertoo Essi Salmi.

Matkailupalveluita kehittämällä tai uusia palveluita luomalla voidaan mahdollisesti tavoittaa tämä matkustusryhmä paremmin ja helpottaa heidän pelkoa, parantaa matkustuskokemusta sekä lisätä tämän ryhmän matkustusmäärää.

Tiedot pohjautuvat opinnäytetyöhön, jossa selvitettiin lentopelon vaikutusta matkustusvalintoihin. Tietoa kerättiin maaliskuussa 2020 kyselytutkimuksella, johon vastasi 143 lentopelkoista ihmistä.

Opinnäytetyön pääsee lukemaan kokonaisuudessaan täältä: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005067496

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lentopelko ei estä lentomatkustamista
Lentopelko ei estä lentomatkustamista
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ratapihantie 13
00520 HELSINKI

09 229 611http://www.haaga-helia.fi/fi

Haaga-Helia on yksityinen ammattikorkeakoulu, joka kouluttaa liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietotekniikka, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, johdon assistenttityö, toimittajakoulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus. Haaga-Helian 10 000 opiskelijaa luovat työelämäverkostoja jo opiskeluaikanaan. Opiskelijoita tukee 650 työntekijän korkeatasoinen kansallinen ja kansainvälinen osaaminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Lentoyhtiöiden matkustamohenkilökunnan työntekijäkokemus huonontunut vain hieman pandemian aikana1.6.2021 14:45:00 EEST | Tiedote

Matkustamohenkilökunnan työntekijäkokemusta Covid-19-pandemian aikana tutkittiin kansainvälisellä tasolla keväällä 2021 valmistuneessa opinnäytetyössä. Tulokset osoittivat, että lentoyhtiöiden henkilöstöön kohdistuvista säästötoimista huolimatta matkustamohenkilökunnan työntekijäkokemus haastavassa maailmantilanteessa on huonontunut vain hieman.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme