Monimuotoiset perheet -verkosto

Leskeneläke uudistettava tasa-arvoisesti

Jaa
Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan perhe-eläkeuudistusta, joka huomioisi nykyistä paremmin leskeksi jääneet avopuolisot sekä vanhemman menettäneet nuoret. Nuoret lapsettomat lesket uhkaavat kuitenkin jäädä eläkeoikeuden ulkopuolelle. Monimuotoiset perheet -verkosto ja Suomen nuoret lesket ry vaativat uudistusta, joka kohtelee leskiä tasapuolisesti ja tunnistaa aidosti erilaiset perhetilanteet.

Lakia perhe-eläkkeistä uudistetaan vastaamaan muuttuneita perherakenteita. YLE uutisoi 27.10.2019, että työmarkkinajärjestöjen sosiaali- ja terveysministeriölle antama ehdotus perhe-eläkkeiden uudistamiseksi olisi menossa pääpiirteittäin läpi. Ehdotuksen mukaan leskeneläkettä saisi jatkossa myös avopuoliso, jos he ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta ja heillä on yhteinen alaikäinen lapsi. Myös vanhempansa menettäneen nuoren tilanne kohenee, kun eläkettä maksettaisiin ehdotuksen mukaisesti 20 ikävuoteen asti. Olennainen epäkohta jää kuitenkin korjaamatta, jos nuorena ja lapsettomana puolisonsa menettäneet rajataan edelleen eläkeoikeuden ulkopuolelle.

”Puolison kuolema on usein ennakoimaton kriisitilanne, joka vaikuttaa lesken toiminta- ja työkykyyn. Nuorella ja lapsettomalla leskellä on yhtäläinen tarve taloudelliseen tukeen sopeutumisvaiheessa. Kyse on siitä, kohteleeko laki tasa-arvoisesti kaikkia leskiä iästä ja perhetilanteesta riippumatta”, sanoo Suomen nuoret lesket ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Mynttinen.

Lakia uudistettaessa tulisi myös huomioida kattavammin moninaistuvat perherakenteet ja perheiden erilaiset tilanteet. ”Esimerkiksi monissa uusperheissä yhteinen koti ja yhteinen talous on mitoitettu molempien puolisojen lapsille, vaikka juridisesti yhteisiä lapsia ei olisikaan. Jos puoliso kuolee, ei toinen välttämättä ole oikeutettu leskeneläkkeeseen. Tämä on kestämätöntä sekä taloudellisesti että inhimillisesti,” toteaa Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 leskeksi jäi 563 alle 50-vuotiasta. Osalla heistä on alaikäisiä lapsia ja he ovat siten jo eläkeoikeuden piirissä. Leskeneläkeoikeuden laajentaminen myös alle 50-vuotiaille lapsettomille leskille ei näin ollen ole suuri taloudellinen satsaus eläkeuudistuksen kokonaisuudessa. Yksilön arjen tasolla oikeus eläkkeeseen on kuitenkin merkittävä kysymys.  

Myös perhe-eläkkeiden muutostarpeita selvittäneen sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän vuonna 2017 valmistuneessa selvityksessä esitettiin, että lesken ikään liittyvät rajoitteet tulisi poistaa ja määräaikainen eläke ulottaa koskemaan lapsettomia nuoria leskiä. Käytännössä eläkkeensaajan oma tulotaso vaikuttaa leskeneläkkeen määrään, jolloin eläkkeestä hyötyisivät kaikista pienituloisimmat lesket.

”Lakia perhe-eläkkeen muuttamiseksi on valmisteltu yhdessä työmarkkinajärjestöjen ja Eläketurvakeskuksen kanssa. On tärkeää, että lainvalmistelussa kuullaan tarkasti myös heitä, joilla on asiasta omakohtaista kokemusta”, Mynttinen muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sirpa Mynttinen
Toiminnanjohtaja
Suomen nuoret lesket ry
044 300 6477, sirpa.mynttinen@nuoretlesket.fi

Anna Moring
Johtava asiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkosto
050 375 0832, anna.moring@monimuotoisetperheet.fi

Tietoja julkaisijasta

Monimuotoiset perheet -verkosto
Monimuotoiset perheet -verkosto
Hämeentie 29
00500 HELSINKI

http://www.monimuotoisetperheet.fi

Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen suomalaisen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.

Verkosto koordinoi Kaikkien perheiden Suomi -hanketta, jonka tehtävänä on kerätä ja levittää tietoa monimuotoisten perheiden erityistilanteista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme