Keski-Suomen ELY-keskus

Lievestuoreen Laajalahden kunnostuksen viimeiseen vaiheeseen haetaan vauhtia uudella lupahakemuksella

Jaa
Laukaan kunta ja Keski-Suomen ELY-keskus ovat hakeneet Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta lupaa jatkaa Laajalahden läjitysalueen pintakerrosten rakentamista.
Laajalahti. Kuva Lauri Kaisto
Laajalahti. Kuva Lauri Kaisto

Laajalahden jätealtaista ruopatun kuitulietteen läjitysalueen päälle aloitettiin pintakerrosten rakentaminen vuonna 2018 siten, etteivät alueen sade- ja sulamisvedet imeydy jätekerroksiin ja valu sitä kautta järveen. Noin 3/5 alueen pintakerroksista ehdittiin rakentaa syksyyn 2019 mennessä. Peittokerrosten rakentaminen jouduttiin keskeyttämään Vaasan hallinto-oikeuden välipäätöksellä syksyllä 2019. Lopullisen päätöksensä hallinto-oikeus teki 12.2.2021. Päätöksellä kiellettiin kuitusaven ja rengasrouheen käyttö peittokerroksen rakentamisessa. Hallinto-oikeuden mukaan silloinen lupahakemus ei sisältänyt sellaista selvitystä, jonka perusteella olisi voitu hyväksyä näiden materiaalien käyttö.

Laukaan kunta ja Keski-Suomen ELY-keskus ovat selvittäneet eri vaihtoehtoja, kuinka tulisi edetä Laajalahden läjitysalueen pintakerrosten rakentamisessa. Kunta ja ELY-keskus ovat hakeneet Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta lupaa töiden jatkamiseksi. Perusteena ovat aiempaa tarkemmat selvitykset, joiden mukaan kuitusavea ja rengasrouhetta voidaan käyttää pintakerrosten rakentamisessa läjitysalueelle.

Laajalahden alueen kunnostustarpeen syynä ovat olleet Lievestuoreen entisen sulfiittiselluloosatehtaan jätealtaiden haitalliset ympäristövaikutukset Lievestuoreenjärvelle. Kun tehtaan toiminta loppui konkurssiin vuonna 1985, kunta ja valtio joutuivat eri vaiheiden jälkeen Laajalahden ympäristöongelmien ratkojiksi.

Käytännön toimet Laajalahden pohjukassa olevien jätealtaiden puhdistamiseksi aloitettiin vuonna 2007 Laukaan kunnan ja silloisen Keski-Suomen ympäristökeskuksen yhteistyönä. Laajalahden jätealtaissa ollutta kuitulietettä ruopattiin ja siirrettiin viereiselle läjitysalueelle vuoteen 2011 saakka. Läjitysalueella liete kiinteytettiin eli stabiloitiin sekoittamalla se ympäristöluvan mukaisesti Jyväskylän Rauhalahden voimalaitokselta saatuun tuhkaan. Ennen pintarakenteiden rakentamisen aloittamista läjitysalue muotoiltiin vielä lievästi kumparemaiseksi ja alueelle rakennettiin ympärysojat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Keski-Suomen ELY-keskus
Johtava asiantuntija Timo Sokka
p. 0295 024 816

Johtaja Kari Lehtinen
p. 0295 024 775

Laukaan kunta
Tekninen johtaja Janne Laiho
p. 050 3475 347

Kuvat

Laajalahti. Kuva Lauri Kaisto
Laajalahti. Kuva Lauri Kaisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Yli 75 miljoonaa euroa maaseudun kehittämiseen Keski-Suomessa - uusi rahoituskausi käynnistyy29.3.2023 14:47:16 EEST | Tiedote

Keski-Suomen osuus EU:n maaseuturahoituksesta Suomessa on yli 75 miljoonaa euroa uudella rahoituskaudella 2023–2027. Rahoitus on tarkoitettu keskisuomalaisten maaseudun, yritysten ja yhteisöjen kehittämisen ja kasvun tueksi. Rahoituksen haku avautuu kevätkesän 2023 aikana. Keskiviikkona 5.4. aamulla järjestetään info maatalouden investointituista ja iltapäivällä Ideat itämään -webinaarissa kerrotaan yritys- ja kehittämishankerahoituksen painopisteistä, tukimuodoista ja rahoitushausta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme