HUS

Lihavuusleikkauspolusta hyötyä potilaalle ja merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle

Jaa

Reilun vuoden toiminut lihavuusleikkauspolku on osoittautunut niin hyödylliseksi, että sillä on voitu korvata leikkauksen jälkeiset kontrollikäynnit HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. Samaan aikaan päivystyskäynnit ovat puolittuneet.

Terveyskylän Lihavuusleikkaus-digihoitopolku on noin vuoden mittainen ohjelma, joka ohjaa potilasta leikkaukseen valmistautumisessa ja tukee leikkauksen jälkeen. Palvelu on integroitu osaksi lihavuusleikkauspotilaan perinteistä hoitopolkua HUSissa.

Kun potilaat löytävät olennaiset tiedot digihoitopolulta, säästyy sekä potilaan että lääkärin aikaa.

”Yli 85 % leikatuista potilaista on ottanut digipalvelun käyttöönsä. Lihavuusleikkauspolulla potilas voi viestitellä hoivan henkilökunnan kanssa. Lisäksi hän saa tietoa kuntoutumisesta ja harjoittelee elämäntapamuutoksia. Yhteydenotot leikkaukseen liittyen ovat vähentyneet 30 % ja päivystyskäynnit yli 50 % sadan potilaan otoksesta”,kertoo lihavuuskirurgi Anne Juuti HUSin Vatsakeskuksesta.

”Tämä on merkittävä tulos, joka osoittaa digitalisaation parantavan sekä hoidon laatua että tuottavuutta. Laadun kohenemisesta kertovat päivystyskäyntien ja ylimääräisten yhteydenottojen väheneminen, tuottavuuden noususta taas perinteisten käyntien korvautuminen digihoitopolulla”, toteaa HUS Vatsakeskuksen toimialajohtaja Esko Kemppainen.

Mistä on kyse?

Terveyskylän digihoitopolku on palvelu, joka voidaan avata eri sairaaloissa ja jonka kautta  potilaat saavat sairauteensa liittyvää tietoa ja tukea sekä voivat pitää yhteyttä hoitavaan yksikköön. 

Digihoitopolut sisältävät esimerkiksi potilasohjeita, kuvia ja videoita, erilaisia tehtäviä ja kyselyjä sekä mahdollisuuden seurata omia terveysmittaustuloksia. Palvelu täydentää perinteistä sairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä.

Lihavuusleikkauspolku sisältää tietoa leikkauksesta ja leikkaukseen valmistautumisesta, kirjallisia ohjeita sekä itsenäisiä ja toiminnallisia harjoituksia, jotka etenevät potilaan hoitopolun mukaisesti. Harjoitusten teemoina ovat mm. ravitsemus, liikunta, mielentaidot sekä elämäntapamuutokset. Polku muistuttaa potilasta seurannoista ja vitamiinilisien käytöstä. Potilas voi lähettää ohjelman kautta viestejä lihavuusleikkausvalmentajille, jotka työskentelevät hoitavassa yksikössä Meilahden tornisairaalassa. Lue lisää Terveyskylän digihoitopoluista:

https://www.terveyskyla.fi/palvelut/omapolku-palvelukanava-ja-digihoitopolut/digihoitopolut

Tule tutustumaan Terveyskylään ja digihoitopolkuihin Lääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa 8.-10.1.2020. Olemme HUSin osastolla.

Terveyskylä - palkittua kehitystyötä potilaan parhaaksi

Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.

Terveyskylässä on kaikille avoin osio, Omapolku-palvelukanava, potilaille suunnattuja digitaalisia hoitopolkuja ja ammattilaisille suunnattu TerveyskyläPRO.

Terveyskylän avoimella puolella on 32 sairaus/potilasryhmäkohtaista taloa. Vuonna 2019 Terveyskylässä ja Mielenterveystalossa on vieraillut yli 5.6 miljoonaa tiedonhaluista. Istuntoja/käyntejä vuonna oli 10 miljoonaa.

Vuoden 2020 alussa Omapolku-tilille on kirjautunut jo yli 47 000 asiakasta ja lähes 2000 ammattilaista. Koko maassa on käytössä 154 polkua. Niistä on HUSissa 114.  

TerveyskyläPRO on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu palveluportaali. Se vahvistaa ammattilaisten e-osaamista ja rohkaisee hyödyntämään uusia toimintatapoja. Palvelussa on kliinisen työn oppaita, virtuaalikeskuksia, ohjepankki sekä asiantuntijahaku. 

Terveyskylää rakennettiin osana Virtuaalisairaala 2.0 -kehittämishanketta. Se oli HUS:n koordinoima ja Suomen kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteinen projektikokonaisuus, johon on saatu rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriöltä. Kehitystyö jatkuu yliopistosairaanhoitopiireissä.

Palvelu on uraauurtava ja kiinnostusta herättävä – rahoituksen lisäksi se on kerännyt tunnustuksia ja palkintojakin.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Sirpa Arvonen, hankejohtaja HUS Sähköiset asiointipalvelut, puh. 050 407 4544, sirpa.arvonen@hus.fi tai

Anne Juuti, osastonylilääkäri, Vatsakeskus, puh. 050 4274952, anne.juuti@hus.fi

Esko Kemppainen, toimialajohtaja, Vatsakeskus, puh. 050 4270640, esko.kemppainen@hus.fi

Tutustu meihin: terveyskyla.fi, terveyskylapro.fi, facebook.com/terveyskyla_fi, Twitter @terveyskyla_fi

 

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme