Lihavuusleikkauspolusta hyötyä potilaalle ja merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle

Terveyskylän Lihavuusleikkaus-digihoitopolku on noin vuoden mittainen ohjelma, joka ohjaa potilasta leikkaukseen valmistautumisessa ja tukee leikkauksen jälkeen. Palvelu on integroitu osaksi lihavuusleikkauspotilaan perinteistä hoitopolkua HUSissa.
Kun potilaat löytävät olennaiset tiedot digihoitopolulta, säästyy sekä potilaan että lääkärin aikaa.
”Yli 85 % leikatuista potilaista on ottanut digipalvelun käyttöönsä. Lihavuusleikkauspolulla potilas voi viestitellä hoivan henkilökunnan kanssa. Lisäksi hän saa tietoa kuntoutumisesta ja harjoittelee elämäntapamuutoksia. Yhteydenotot leikkaukseen liittyen ovat vähentyneet 30 % ja päivystyskäynnit yli 50 % sadan potilaan otoksesta”,kertoo lihavuuskirurgi Anne Juuti HUSin Vatsakeskuksesta.
”Tämä on merkittävä tulos, joka osoittaa digitalisaation parantavan sekä hoidon laatua että tuottavuutta. Laadun kohenemisesta kertovat päivystyskäyntien ja ylimääräisten yhteydenottojen väheneminen, tuottavuuden noususta taas perinteisten käyntien korvautuminen digihoitopolulla”, toteaa HUS Vatsakeskuksen toimialajohtaja Esko Kemppainen.
Mistä on kyse?
Terveyskylän digihoitopolku on palvelu, joka voidaan avata eri sairaaloissa ja jonka kautta potilaat saavat sairauteensa liittyvää tietoa ja tukea sekä voivat pitää yhteyttä hoitavaan yksikköön.
Digihoitopolut sisältävät esimerkiksi potilasohjeita, kuvia ja videoita, erilaisia tehtäviä ja kyselyjä sekä mahdollisuuden seurata omia terveysmittaustuloksia. Palvelu täydentää perinteistä sairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä.
Lihavuusleikkauspolku sisältää tietoa leikkauksesta ja leikkaukseen valmistautumisesta, kirjallisia ohjeita sekä itsenäisiä ja toiminnallisia harjoituksia, jotka etenevät potilaan hoitopolun mukaisesti. Harjoitusten teemoina ovat mm. ravitsemus, liikunta, mielentaidot sekä elämäntapamuutokset. Polku muistuttaa potilasta seurannoista ja vitamiinilisien käytöstä. Potilas voi lähettää ohjelman kautta viestejä lihavuusleikkausvalmentajille, jotka työskentelevät hoitavassa yksikössä Meilahden tornisairaalassa. Lue lisää Terveyskylän digihoitopoluista:
https://www.terveyskyla.fi/palvelut/omapolku-palvelukanava-ja-digihoitopolut/digihoitopolut
Tule tutustumaan Terveyskylään ja digihoitopolkuihin Lääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa 8.-10.1.2020. Olemme HUSin osastolla.
Terveyskylä - palkittua kehitystyötä potilaan parhaaksi
Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.
Terveyskylässä on kaikille avoin osio, Omapolku-palvelukanava, potilaille suunnattuja digitaalisia hoitopolkuja ja ammattilaisille suunnattu TerveyskyläPRO.
Terveyskylän avoimella puolella on 32 sairaus/potilasryhmäkohtaista taloa. Vuonna 2019 Terveyskylässä ja Mielenterveystalossa on vieraillut yli 5.6 miljoonaa tiedonhaluista. Istuntoja/käyntejä vuonna oli 10 miljoonaa.
Vuoden 2020 alussa Omapolku-tilille on kirjautunut jo yli 47 000 asiakasta ja lähes 2000 ammattilaista. Koko maassa on käytössä 154 polkua. Niistä on HUSissa 114.
TerveyskyläPRO on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu palveluportaali. Se vahvistaa ammattilaisten e-osaamista ja rohkaisee hyödyntämään uusia toimintatapoja. Palvelussa on kliinisen työn oppaita, virtuaalikeskuksia, ohjepankki sekä asiantuntijahaku.
Terveyskylää rakennettiin osana Virtuaalisairaala 2.0 -kehittämishanketta. Se oli HUS:n koordinoima ja Suomen kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteinen projektikokonaisuus, johon on saatu rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriöltä. Kehitystyö jatkuu yliopistosairaanhoitopiireissä.
Palvelu on uraauurtava ja kiinnostusta herättävä – rahoituksen lisäksi se on kerännyt tunnustuksia ja palkintojakin.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Sirpa Arvonen, hankejohtaja HUS Sähköiset asiointipalvelut, puh. 050 407 4544, sirpa.arvonen@hus.fi tai
Anne Juuti, osastonylilääkäri, Vatsakeskus, puh. 050 4274952, anne.juuti@hus.fi
Esko Kemppainen, toimialajohtaja, Vatsakeskus, puh. 050 4270640, esko.kemppainen@hus.fi
Tutustu meihin: terveyskyla.fi, terveyskylapro.fi, facebook.com/terveyskyla_fi, Twitter @terveyskyla_fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme