Jyväskylän yliopisto

Liikunta sai ikääntyneet lähtemään kotoa koronan ensiaallon aikana

Jaa
Keväällä 2020 koronapandemian iskettyä Suomeen kodin ulkopuoliset aktiviteetit vähenivät selvästi rajoituksien vuoksi. Rajoitusten aikana liikunta oli iäkkäiden ihmisten yleisin syy lähteä kotoa, osoittaa tuore Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimus.
Liikunta oli iäkkäille tärkeä syy poistua kotoa koronan ensimmäisen aallon aikana keväällä 2020. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Liikunta oli iäkkäille tärkeä syy poistua kotoa koronan ensimmäisen aallon aikana keväällä 2020. Kuva: Jyväskylän yliopisto

- Koronakevään aikana pelättiin, että valtion rajoitukset ja kehotukset vältellä kontakteja vähentäisivät liikuntaa ja siten verottaisivat ikääntyneiden toimintakykyä. Näin ei tutkimustulosten mukaan kuitenkaan käynyt, yliopistotutkija Erja Portegijs liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.

Liikunnan harrastaminen ja ulkona liikkuminen esimerkiksi luonnossa olivat mahdollisia läpi kevään ja myöhemmin keväällä siihen jopa kannustettiin.

- Tässä tutkimuksessa todettiin, että liikunta oli niitä harvinaisia syitä lähteä ulos koronakevään aikana. Muuten tutkittavat kävivät ulkona lähinnä ruokaostoksilla, Portegijs lisää.

Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta selvittämään pidempiaikaisia vaikutuksia ikääntyneiden liikkumiseen ja toimintakyvyn säilymiseen. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kaikki kodin ulkopuolinen liikkuminen lisää ikääntyneiden fyysistä aktiivisuutta ja korona-aikana syitä lähteä kotoa oli huomattavasti vähemmän.

- Vaikka tutkimustulokset perustuvat vain 44 tutkittavan tietoihin, tutkimus on ainutlaatuinen. Emme aiemmin tienneet, missä ikääntyneet liikkuvat ja mistä syystä juuri siellä. Paikkoja voidaan selvittää karttakyselyn avulla. Tämä tutkimus on ensimmäisiä, jossa tätä asia tutkittiin iäkkäillä ihmisillä, Portegijs toteaa.

Vuosina 2017 ja 2018 kerättiin osana laajempaa AGNES-tutkimusta karttakyselyn avulla tietoa missä 75-, 80-, ja 85-vuotiaat jyväskyläläiset liikkuivat useamman kerran kuukaudessa. Vuoden 2020 touko- ja kesäkuun aikana tutkittavia pyydettiin täyttämään netissä toimiva karttakysely laajemman postikyselyn yhteydessä. Tähän toiseen vaiheeseen osallistui tutkittavista vain pieni osa, jolla oli riittävät digitaidot kyselyn itsenäiseen täyttämiseen. Osallistujat olivat hieman parempikuntoisia kuin muut tutkittavat.

- Ikääntyneiden digitaitojen parantuessa tällaisten tutkimusmenetelmien merkitys korostuu entisestään, Portegijs muistuttaa.

Alkuperäisjulkaisun tiedot:

Portegijs E, Keskinen KE, Tuomola EM, Hinrichs T, Saajanaho M, Rantanen T. Older adults’ activity destinations before and during COVID-19 restrictions: from a variety of activities to mostly physical exercise close to home. Health and Place 2021;68:102533. https://doi.org/10.1016/j.healthplace.2021.102533.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistotutkija Erja Portegijs
Liikuntatieteellinen tiedekunta ja Gerontologian tutkimuskeskus
Jyväskylän yliopisto
erja.portegijs@jyu.fi
+358 40 481 4347

Kuvat

Liikunta oli iäkkäille tärkeä syy poistua kotoa koronan ensimmäisen aallon aikana keväällä 2020. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Liikunta oli iäkkäille tärkeä syy poistua kotoa koronan ensimmäisen aallon aikana keväällä 2020. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye