Aluehallintovirasto

Likolammen lintuvesikunnostukseen myönnettiin lupa

Jaa

Kuopion kaupungin ja Tuusniemen kunnan alueella sijaitsevan Likolammen lintuvesikunnostukseen on myönnetty lupa. Likolampi on umpeenkasvava lintujärvi. Kunnostuksen tavoitteena on parantaa järven linnustollista arvoa.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle vesilain mukaisen luvan Likolammen lintuvesikunnostukseen. Hankkeessa ruopataan lammen umpeenkasvaneille alueille avovesialueita ja rakennetaan vesialueelle pesimäsaarekkeita linnuille. Likolammen vedenpinnan taso ei muutu hankkeen johdosta.

Likolammen vedenpintaa on aikoinaan laskettu. Lampi on osa Riistaveden lintujärvet Natura 2000 -aluetta. Likolammen lisäksi Natura-alueella sijaitsee Keskimmäisen lintujärvi. Molemmat vesistöt kuuluvat myös valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan. Alueet on suojeltu yksityismaiden luonnonsuojelualueina alueiden omistajien aloitteesta.

Keskimmäisen lintuvesikunnostus on jo toteutettu. Siellä tehdyt kunnostustoimet olivat pitkälti samanlaisia kuin Likolammen suunnitellut kunnostukset.  

Kunnostuksella parannetaan linnuston elinoloja

Likolammen merkitys vesilinnuston elinympäristönä on heikentynyt avovesialueiden pienentymisen sekä rantaluhtien kuivumisen ja pensoittumisen seurauksena. Nykyään lammen pesivä- ja rantalinnusto on niukka ja vähälajinen, mutta lampi on edelleen merkittävä muutonaikainen levähdys- ja ruokailupaikka linnuille.

Ruoppauksilla estetään lammen umpeenkasvu. Kunnostuksen aikana muodostuu noin 8 000 m3 ruoppausmassoja. Massoista rakennetaan pesintäsaarekkeita, jotka parantavat lintujen pesintäolosuhteita. Kunnostustyöt tehdään loppusyksyllä ja talvella lintujen pesimäajan ulkopuolella, jotta töistä ei aiheudu linnuille haittaa. Ilman kunnostusta Likolammen linnustollinen arvo heikkenisi.

Kunnostettava Likolampi sijaitsee Tuusjärven osakaskunnan ja Leppärannan osakaskunnan alueella. Osakaskunnat ovat antaneet suostumuksen hankkeen toteuttamiselle, eivätkä ne vaadi siitä korvausta.

Kunnostus toteutetaan Hydrologia-LIFE -hankkeena. Hydrologia-LIFE -hanke on Euroopan unionin rahoittama suurhanke, jolla turvataan soiden, purojen ja lintuvesien monimuotoisuutta yli sadalla suojelualueella Suomessa.

Hydrologia-LIFE -hanke

Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu

Itä-Suomen aluehallintoviraston 27.4.2021 tekemä päätös nro 42/2021 löytyy vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta. Päätös löytyy helposti, kun kirjoittaa hakusanat-kenttään päätöksen diaarinumeron ISAVI/9503/2020.

Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu on aluehallintoviraston ylläpitämä palvelu, josta löytyy aluehallintovirastossa vireille tulleet, tiedoksiannetut ja päätetyt vesi- ja ympäristölupa-asiat sekä niihin liittyvät asiakirjat, jotka julkaistaan julkisessa tietoverkossa.

Aluehallintovirasto ratkaisee ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia hakemusasioita. Lupia myöntäessään virasto sovittaa yhteen ympäristön käyttöä ja ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja
ympäristöylitarkastaja Satu Ahola, p. 0295 018 744
ympäristöneuvos Hennamaarit Korhonen, p. 0295 016 501
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Kuolemaan johtaneesta työturvallisuusrikoksesta 130 000 euron yhteisösakko kaivosyhtiölle17.5.2021 14:28:48 EEST | Tiedote

Lapin käräjäoikeus tuomitsi 30.4.2021 kaivosyhtiölle 130 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyy Kittilän kaivoksella joulukuussa 2016 sattuneeseen työtapaturmaan, missä kaivinkoneenkuljettaja menehtyi pudottuaan koneen mukana 25 metriä syvään avoimeen louhokseen. Kaivinkoneenkuljettaja kuului työryhmään, joka teki kunnossapitotyötä louhoksen ylemmälle tasolle johtavalla kaivoskäytävällä.

Under 2020 effektiviserade regionförvaltningsverket tillsynen över indrivningsbyråerna, utredde hur överbetalningar behandlas och införde ett elektroniskt indrivningsregister17.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

I ett projekt som gällde indrivning utredde Regionförvaltningsverket i Södra Finland vilka rutiner indrivningsbyråerna har i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer vid betalningen eller i misstag betalat ett för stort belopp. Också tillsynen effektiviserades och ett elektroniskt indrivningsregister togs i bruk.

Aluehallintovirasto tehosti perintätoimistojen valvontaa, selvitti liikamaksujen käsittelytapaa ja otti käyttöön sähköisen perintärekisterin vuonna 202017.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintoviraston perintää koskevassa hankkeessa selvitettiin perintätoimistojen toimintatapoja tapauksissa, joissa velallinen oli maksanut vahingossa liikaa tai suorittanut maksun puutteellisin viitetiedoin. Myös valvontaa tehostettiin ja otettiin käyttöön sähköinen perintärekisteri.

Regionförvaltningsverket skärper begränsningarna för sammankomster i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (med undantag för Reisjärvi) under perioden 13.5.-1.6.202112.5.2021 16:39:08 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fattade idag 12.5.2021 beslut om skärpta begränsningar av antalet deltagare i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikts område (med undantag för Reisjärvi) under perioden 13.5.-1.6.2021. Deltagarantalet begränsas till högst 10 personer inomhus och 20 personer i avgränsade områden utomhus under förutsättningen att alla som deltar i verksamheten i realiteten kan undvika närkontakt med varandra genom att följa UKM:s och THL:s anvisning. Om offentliga tillställningar inte går att ordna genom att sörja för säkra arrangemang kan de inte ordnas överhuvudtaget.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme