SDP EDUSKUNTA

Lindtman: Aktiivimallissa punnitaan hallituksen oikeudenmukaisuuslinja

Jaa

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman painotti eduskuntaryhmän kesäkokouksen puheessaan päätösten tekemistä aktiivimallin leikkurin purkamiseksi.

- Aktiivimallissa punnitaan hallituksen oikeudenmukaisuuslinja. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä lähtee siitä, että hallituksen on tehtävä päätökset tänä syksynä aktiivimallin leikkurin purkamiseksi. Aktiivimalli on tehoton, epätarkoituksenmukainen ja epäoikeudenmukainen. Siksi se puretaan ja unohdetaan hyllyn viimeisimpään mappiin, vaati Lindtman.

- Aktiivimallilla oli alun pitäen tarkoitus lisätä työllisyyttä. Mallin työllisyysvaikutuksia ei ole kuitenkaan pystytty edes arvioimaan. Sen sijaan toimeentulotuen käyttö on lisääntynyt. Työttömien kanssa päivittäin työskentelevien TE-toimistojen asiantuntijoiden tyly arvio on, että aktiivimalli on ollut tehoton ja epätarkoituksenmukainen. Valtaosa heistä on valmis lakkauttamaan aktiivimallin. Työttömät itse ovat kokeneet mallin syvästi epäoikeudenmukaiseksi. Aktiivimalli leikkaa myös niiltä, jotka olisivat työhaluisia, mutta eivät työkykyisiä - esimerkiksi kuntoutuksessa olevilta.

Lindtman korosti puheessaan aktiivisen finanssipolitiikan merkitystä talouden suhdannevaihteluissa.

- Hallitusohjelmassa on tällä kertaa varauduttu suhdannevaihteluihin paremmin kuin ennen. Ohjelmaan on kirjattu selvästi, että suhdannevaihteluita tasoitetaan aktiivisella finanssipolitiikalla. Kun taloudessa huolestuttavien merkkien määrä lisääntyy, on tärkeä huolehtia, että finanssipolitiikalla reagoidaan tilanteen edellyttämällä tavalla, tarvittaessa nopeastikin, sanoi Lindtman.

Menot ja verot on jaksotettava suhdannetilanteeseen sopivalla tavalla esimerkiksi saattamalla työllisyyteen ja osaamiseen liittyviä toimia voimaan nopeasti. Kysyntää tukevia toimia, kuten etuuksien korotukset ja ansiotulojen verotuksen maltillinen alennus, tulee tehdä etupainotteisesti.

- Kun maailma ympärillä muuttuu, hallitus ei tule vain tumput suorana seuraamaan tilannetta, vaan ryhtyy tarvittaviin toimiin. Mielestäni on selvää, että nykyisen hallituksen on reagoitava laskevaan suhdanteeseen jo tulevassa budjettiriihessä, totesi Lindtman.

Lindtman nosti myös esille jo viime vuoden kesäkokouksessa esittämänsä joukon toimia Itämeren pelastamiseksi. Edellinen hallitus ei esityksiin tarttunut, mutta tässä suhteessa on tapahtunut muutos nykyisen hallituksen myötä.

- Luonnon suojeluun satsataan nyt jopa 100 miljoonaa lisäeuroa vuodessa, jota voi pitää historiallisena korotuksena. Esimerkiksi Metso-ohjelmaa jatketaan, uudistetaan ja rahoitusta korotetaan. Kansallispuistoverkostoa laajennetaan. 

- Itämerta suojellaan nyt uusin toimin muun muassa laajentamalla peltojen kipsi-, rakennekalkki- ja ravinnekuitukäsittelyä sekä lisäämällä julkisissa hankinnoissa ja ruokapalveluissa kasvispainotteisen ruoan osuutta. Näitä molempia toimia esitimme vuosi sitten, joten on hienoa, että ne nyt etenevät, Lindtman iloitsee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Eduskuntaryhmät sopineet sotiemme veteraanien rintamalisän tuntuvasta korottamisesta15.11.2019 12:35:21 EETTiedote

Eduskuntaryhmät ovat syksyn aikana käsitelleet sotiemme rintamaveteraanien neuvottelukunnan ja veteraaniliittojen valtuuskunnan esityksiä veteraanien aseman parantamisesta. Veteraaneja on jäljellä n. 8000. Koska polvi pienenee, on viimeisiä hetkiä tehdä päätöksiä, jolla varmistetaan, että pystymme huomioimaan veteraanisukupolvet arvokkaasti heidän uhrauksiaan kunnioittavalla tavalla.

SDP:n Berg: Vihdoin pääsemme eroon epäoikeudenmukaisesta aktiivimallista / SDP:s Berg glad över att den orättvisa aktiveringsmodellen äntligen slopas14.11.2019 14:43:46 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Kim Berg on iloinen, että vihdoinkin päästään eroon epäoikeudenmukaisesta aktiivimallista. Aktiivimallin ongelmat olivat ilmeisiä jo silloin kun esitys viime kaudella tuotiin eduskunnan käsittelyyn. Jo mallin valmistelun yhteydessä asiantuntijalausunnoissa epäiltiin mallin toimivuutta. Aktiivimalli on tilastojen mukaan lisännyt työttömien osallistumista työllistymistä edistäviin, erityisesti lyhyisiin, enintään viisi päivää kestäviin palvelujaksoihin. On kuitenkin vaikea sanoa, onko aktiivisempi osallistuminen palveluihin lisännyt lainkaan työllistymistä. - Nyt olemme vihdoin lähellä sitä päivää kun tästä työttömiä epäoikeudenmukaisesti kohtelevasta aktiviimallista päästään vihdoin eroon. Aktiivimallin leikkuri ja velvoitteet puretaan 1.1.2020 ja työllisyyttä hoidetaan jatkossa kepin sijasta enemmän työttömiä tukemalla. Tuen hallituksen esitystä todella lämpimästi, sillä tämä epäoikeudenmukainen aktiivimalli leikkasi työttömyysturvaa yli 100 000 työttömältä ilman,

SDP:n Tuula Väätäinen: Epäoikeudenmukainen aktiivimalli kuopataan13.11.2019 17:25:29 EETTiedote

Kansanedustaja Tuula Väätäinen pitää hallituksen päätöstä purkaa työttömiä kurittanut aktiivimaali ainoana oikeana ratkaisuna. - Monella suulla on nyt todettu, että aktiivimalli ei ole ollut tuloksellinen eikä työtöntä auttava, vaan se on ollut tehoton sekä työttömiä eriarvoistava ja lannistava. On aivan oikein, että epäoikeudenmukainen aktiivimalli kuopataan, painottaa Väätäinen. - Aktiivimallin positiivisena vaikutuksena on sanottu olevan palvelujen käytön lisääntyminen. Nyt ei kuitenkaan tiedetä, millaista lisääntynyt palvelujen käyttö tai palvelun saaminen on ollut laadultaan ja tehokkuudeltaan. TE-toimistoista saadun palautteen mukaan aktiivimalli on kannustanut aktiivisuuteen, joka ei ole työllistymisen kannalta tarkoituksenmukaista eikä perustu asiakkaan tarpeisiin ja motivaatioon. Aktiivimalli on kannustanut työttömiä ihmisiä näennäiseen aktiivisuuteen, joka on palvellut ainoastaan aktiivimallin ehtojen täyttämistä, muistuttaa Väätäinen. Työllisyyden kasvun kannalta suurta pote

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme