MIELI Suomen Mielenterveys ry

Linity-interventio ja tavanomainen kriisituki lähes yhtä tehokkaita hoitomuotoja itsemurhaa yrittäneille

Jaa
Itsemurhaa yrittäneiden hoidon vaikuttavuudesta on valmistunut suomalaistutkimus. Tulosten myötä MIELI ry kehittää Itsemurhien ehkäisykeskusten asiakasohjausta.
Linity-tukeen kuuluu 3-4 kriisityöntekijän tapaamista. Viimeiselle tapaamiselle voi ottaa myös läheisen tai läheiset mukaan.
Linity-tukeen kuuluu 3-4 kriisityöntekijän tapaamista. Viimeiselle tapaamiselle voi ottaa myös läheisen tai läheiset mukaan.

Tutkimuksessa selvitettiin, onko itsemurhayrityksen uusimisen riski pienempi Linity-tukea saaneilla kuin tavanomaista kriisitukea saaneilla. Keskeinen tulos oli, että hoitomuotojen välillä ei ollut merkittävää eroa, vaikka pieni ero Linityn hyväksi havaittiinkin. Tulos poikkeaa aiemmasta sveitsiläistutkimuksesta, jossa Linity-interventio oli osoittautunut selvästi tavanomaista hoitoa vaikuttavammaksi uusien itsemurhayrityksien ehkäisyssä.

”Vaikka erityisestä lisähyödystä ei tässä tutkimuksessa saatu selvää näyttöä, nyt päättynyt tutkimusprojekti on tuottanut tutkijoille paljon käytännöllistä lisätietoa itsemurhaa yrittäneiden henkilöiden hoidon toteutumisesta”, kertoo professori, ylilääkäri Erkki Isometsä Helsingin yliopistosta ja HUSista.

”On tärkeää, että aiheesta on saatu uutta tutkimustietoa ja ylipäätään hyvä, että itsemurhaa yrittäneiden on mahdollista saada juuri siihen tilanteeseen kehitettyä uudenlaista tukea,” sanoo MIELI ry:n kriisitoimintojen johtaja Outi Ruishalme.

Sveitsissä kehitetty Linity-tukimalli koostuu 3-4 keskustelusta kriisityöntekijän kanssa, jonka jälkeen yhteydenpito jatkuu kahden vuoden ajan. MIELI ry on tuonut mallin Suomeen vuonna 2013. Linity-tukimuoto on myös osa Käypä hoito -suositusta.

Linity-mallista parhaiten apua lyhytaikaisissa mielenterveysongelmissa

Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 161 itsemurhaa yrittänyttä potilasta, joita oli hoidettu Helsingin kaupungin Haartmanin ja Malmin sairaaloiden päivystyksissä vuosina 2016–17. Osa sai MIELI ry:n kriisityöntekijöiden Linity-mallin mukaista tukea (Linity, Lyhytinterventio itsemurhaa yrittäneille, engl.   Attempted Suicide Short Intervention Program, ASSIP) ja osa tavanomaista kriisitukea. Heitä seurattiin hoidon jälkeen puhelinhaastattelujen ja sairauskertomustietojen avulla kahden vuoden ajan. Seurannan aikana potilaat saivat myös tavanomaista hoitoa mielenterveysongelmiinsa, mikäli olivat sitä aikaisemminkin saaneet.

Tutkimuksessa selvisi, että Linity-malli sopii todennäköisesti parhaiten henkilöille, joilla on 1-2 itsemurhayritystä taustalla ja joiden itsemurhayritys on liittynyt yksittäiseen elämänvaiheeseen. Aiemminkin itsemurhaa yrittäneet, pitkäaikaisesta tunne-elämän epävakaudesta kärsivät tai monet nuoret itsemurhaa yrittäneet tarvitsevat pidempää ja intensiivisempää hoitoa. Kokemukset myös nostavat esiin suuren tarpeen eri sektoreiden välisen yhteistoiminnan kehittämiseen ja koordinointiin.

Mieli ry:ssä Linity-tuki täsmentyy ja toiminta laajenee

Kuva Linityn asemasta hoitomuotona tulee jatkossa tarkentumaan useiden muualla maailmassa meneillään olevien tutkimusten avulla. MIELI ry:ssä asiakasohjausta tullaan kehittämään tulosten mukaisesti.

”Täsmennämme sitä, kenelle Linity-interventio erityisesti soveltuu. Se ei ole välttämättä riittävä, jos taustalla on pitkäaikaisia, vakavia psyykkisiä ongelmia”, Ruishalme sanoo.

Tällä hetkellä Linity-interventiota tarjotaan MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksissa Helsingissä ja Kuopiossa. Linity-mallin koulutus ja käyttö ovat laajentumassa Turkuun, Tampereelle ja Meri-Lapin alueelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Outi Ruishalme
Kriisitoimintojen johtaja
MIELI Suomen Mielenterveys ry
outi.ruishalme@mieli.fi, 0405426164


Erkki Isometsä, psykiatrian professori, ylilääkäri
Helsingin yliopisto ja HUS Helsingin yliopistollinen sairaala
erkki.isometsa@hus.fi
Yhteydenotot puhelimitse ystävällisesti sihteerin kautta, p. (09) 471 63728

Kuvat

Linity-tukeen kuuluu 3-4 kriisityöntekijän tapaamista. Viimeiselle tapaamiselle voi ottaa myös läheisen tai läheiset mukaan.
Linity-tukeen kuuluu 3-4 kriisityöntekijän tapaamista. Viimeiselle tapaamiselle voi ottaa myös läheisen tai läheiset mukaan.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye