Linnut siirtyvät Skandeilla kohti tuntureiden viileämpiä ylärinteitä ilmaston lämmetessä

Eläin- ja kasvilajien on osoitettu aikaisemmissa tutkimuksissa siirtyvän kohti viileämpiä napa-alueita ilmastonmuutoksen takia. Ilmasto-olosuhteet viilenevät myös korkeuden mukaan, ja vuoristoilla elääkin enemmän kylmään sopeutuneita lajeja kuin alangoilla. Vuoristojen lajistomuutoksia on tutkittu varsin vähän. Nyt julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 76 pesivän lintulajin mahdollisia korkeussiirtymiä Norjan ja Ruotsin tuntureilla. Keskimäärin nämä lajit siirtyivät noin metrin vuodessa kohti tuntureiden lakialueita. Tulokset vastaavat hyvin aikaisempia kansainvälisiä tutkimuksia, joiden mukaan ilmastonmuutos siirtää lajien levinneisyysalueita metrin vuodessa kohti vuoren huippuja. Tasamaalla muutosnopeus on ollut noin kilometrin vuodessa kohti pohjoista.
– Metri vuodessa ei kuulosta kovin nopealta vauhdilta, mutta topografian takia sopivien elinalueiden määrä kuitenkin vähenee etenkin tuntureiden yläosissa elävillä lajeilla, kuten pulmusella ja lapinsirkulla. Nämä lajit ovatkin vähentyneet Pohjoismaissa, kertoo tutkimusta vetänyt väitöskirjatutkija Joséphine Couet Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, Luomuksesta.
Lajit siirtyivät nopeammin myös alueilla, joilla vuoret olivat korkeampia. Tämä viittaa siihen, että sopivaa elintilaa etsitään yhä korkeammalta. Lajit eivät voi kivuta loputtomasti vuoren rinnettä ylöspäin, vaan voimakas ilmaston lämpeneminen voi johtaa paikallisiin sukupuuttoihin. Siirtymisnopeudessa oli myös eroja lajien välillä. Nopeimmin siirtyivät lyhytikäiset lajit, kuten kivitasku ja urpiainen.
– Monet lintulajit ovat paikkauskollisia edellisvuoden pesimäpaikalleen. Lyhytikäisillä lajeilla nopea sukupolven pituus voi lisätä niiden kykyä reagoida ketterästi ympäristönmuutoksiin pitkäikäisiin lajeihin verrattuna, selittää tutkija Emma-Liina Marjakangas Luomuksesta.
Tulokset tukevatkin käsitystä, että lajien levinneisyysaluemuutokset tapahtuvat etenkin nuorten lintujen siirtymien kautta, koska nuoret linnut ovat vähemmän paikkauskollisia pesimäalueilleen kuin vanhat. Tutkimus on myös hyvä esimerkki, että pitkäjänteistä lintujen seurantatyötä tarvitaan, jotta ilmastonmuutoksen vaikutuksia voidaan tutkia. Vaikka Pohjoismaiden linnustoa on seurattu jo vuosikymmeniä, ovat aineistot tuntureilta muita elinympäristöjä niukemmat.
– Vuoristoalueet ovat hankalammin saavutettavissa, alueella asuu vähän lintuharrastajia ja lintutiheydet ovat alhaisia verrattuna alavien alueiden tilanteeseen. Tämän takia vuoristolinnuston tutkiminen on haastavaa niin Pohjoismaissa kuin muuallakin maailmassa, selittää yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Luomuksesta.
Tutkimus perustuu lähes 5000 vuoristoalueella tehtyyn pistelaskentaan vuodesta 1999 alkaen, ja se julkaistiin kansainvälisessä Oecologia –tiedesarjassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Emma-Liina Marjakangas, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Luomus, Helsingin yliopisto, emma-liina.marjakangas@helsinki.fi, puh
Yli-intendentti Aleksi Lehikoinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Luomus, Helsingin yliopisto, aleksi.lehikoinen@helsinki.fi, puh 045-1375732
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedottaja Eeva Karmitsa, puh. 0294158461, Helsingin yliopiston viestintä
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.
Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella.
Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme