Jyväskylän yliopisto

Lisää osaamista suomalaiseen työelämään

Jaa

”Suomessa tarvitaan aikuisväestön koulutusreformi”, ministeri Lauri Ihalainen sanoo. Jatkuva oppiminen ja työelämän osaamisen kehittäminen ovat puheenaiheena tiistaina 3.11.2020 klo 13–14 Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa, jonka järjestää Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto. Ministeri Ihalainen pitää tilaisuuden avauspuheenvuoron.

Jatkuvan oppimisen parlamentaarisen uudistuksen tavoitteena on luoda keinoja kehittää osaamista elämän ja työuran eri vaiheissa. Koulutusta ja rahoitusta on tarkoitus kehittää muun muassa siten, että opiskelu työn ohessa olisi aiempaa sujuvampaa. Näitä teemoja käsitellään myös tiistain keskustelutilaisuudessa.

Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuuden avaa työelämän asiantuntija, ministeri Lauri Ihalainen. Hän on tarkastellut työelämää pitkän uransa aikana muun muassa niin ammattiliittojen näkökulmasta SAK:n tehtävissä kuin valtionhallinnon kannalta työskennellessään työministerinä kahdessa hallituksessa sekä kansanedustajana vuosien 2011–2019 aikana.

Ihalaisen mukaan suomalaisen yhteiskunnan menestystarina perustuu tutkimukseen, tuotekehitykseen ja ihmisten osaamisen. Työelämän nopeassa muutoksessa työpaikkoja häviää, mutta samalla syntyy uusia tehtäviä toisenlaiseen osaamiseen. Tämän vuoksi tarvitaan oppimisen siltoja uusiin työtehtäviin ja ammatteihin sekä erilaisiin elämäntilanteisiin sopivia oppimisen mahdollisuuksia. Parhaimmillaan osaamisen vahvistaminen ja kehittäminen on mahdollista työsuhteen aikana.

”Ei riitä, että meillä on hyvä peruskoulu, toisen asteen koulutus sekä laadukas korkeakoulutus, vaan tarvitaan aikuisväestön koulutusreformi. Työelämän muutoksen ja murroksen nopeudessa on riskinä, etteivät kaikki pysy mukana. On pidettävä huolta, että muutoksissa ihmiset siirtyvät työstä ja ammatista toiseen eivätkä työstä työttömyyteen”, Ihalainen toteaa.

Kommenttipuheenvuoron tilaisuudessa esittää Jyväskylän yliopiston koulutuksesta vastaava vararehtori Marja-Leena Laakso. Hän kertoo jatkuvasta oppimisesta Jyväskylän yliopiston näkökulmasta. Lisäksi keskustelussa ovat mukana avoimen yliopiston pedagoginen johtaja Anna Kaikkonen Orientaatio jatkuvaan oppimiseen -opintojaksosta, koulutuspäällikkö Muru Linjala HUBITTAAKO?-hankkeesta (2020–2022) sekä projektipäällikkö Maarit Viljakainen Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hankkeesta (2020–2023). Tilaisuuden juontaa avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen.

Tilaisuus järjestetään 3.11.2020 klo 13–14 verkossa, ja sen voi katsoa joko suorana tai tallenteena. Tervetuloa linjoille!

Ruusupuisto tutkii ja keskustelee: Jatkuva oppiminen ja kansalaisten osaamisen kehittäminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jukka Lerkkanen
Johtaja, avoin yliopisto
p. 0400 249 643
jukka.lerkkanen@jyu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tie auki tehtaisiin - piirilevyjätteestä huuhdotaan arvometallit talteen uudella laitteistolla23.11.2020 09:49:52 EETTutkimus

Kulta ja muut arvometallit eivät jää jatkossa enää elektroniikan jätekasoihin. Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella hyrähtää käyntiin lähipäivinä ainutlaatuinen laitteisto, joka viitoittaa tietä suuremmille teollisille ratkaisuille. Kemian laitoksen hydrometallurginen laitteisto soveltuu jalometallien ja harvinaisten metallien talteenottoon. Se toimii kuuden litran mittakaavassa, mutta tulevaisuudessa siintää jo teollinen konsepti. Jätteestä talteen otettujen metallien hiilidioksidipäästöjen arvioidaan olevan kymmenesosa maankuoresta louhimiseen verrattuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme