Kainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskus

Lisää soiden suojelua Puolangan Lakisuo-Raatosuon alueelle

Jaa

Suoluontotyyppien ja niiden lajiston uhanalaistumisen pysäyttämiseksi tarvitaan soiden lisäsuojelua. Suojelu yksin ei kuitenkaan riitä, vaan muun muassa kuivattamisen seurauksena heikentyneiden soiden tilaa on parannettava ennallistamisen keinoin. Suojeltavien kohteiden täydennystä ehdotetaan tehtäväksi Kainuussa muun muassa Puolangan Lakisuo-Raatosuon alueella Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa.

Karttaan merkityllä alueella on havaittu olevan Helmi-ohjelman suojelun piiriin sopivia alueita. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Karttaan merkityllä alueella on havaittu olevan Helmi-ohjelman suojelun piiriin sopivia alueita. Kuva: Kainuun ELY-keskus.

Toimenpiteet

Puolangan kunnassa sijaitseva soidensuojelun täydennysehdotuskohde Lakisuo-Raatosuo 14043 on osa HELMI-elinympäristöohjelmaa 2021–2030. Lakisuo-Raatosuon pinta-ala on noin 160 hehtaaria, joista yksityismaita on noin puolet. Kainuun maakunnassa sijaitsee soidensuojelun täydennysehdotuskohteita myös muiden kuntien alueilla, ja niitä on saatu osittain suojelun piiriin myös yksityismaiden osalta.

Helmi-ohjelma pitää sisällään useita toimenpiteitä, joihin kuuluu kunnostuksen ja hoitotoimien lisäksi myös tutkimusta, viestintää ja sidosryhmäyhteistyötä. Ohjelman tavoitteena on suojella soita maanomistajien kanssa vapaaehtoisesti neuvotellen. Helmi-ohjelman tavoitteet on asetettu vuoteen 2030, ja ohjelmaa toteutetaan sekä suojelualueilla että niiden ulkopuolella.

Soiden lisäsuojelu sekä niihin sisältyvät ojitetut alueet ennallistamistoimineen tukevat ekosysteemipalveluiden toimintaa ja vesiensuojelua sekä auttavat ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja siihen sopeutumisessa. Ohjelman toimenpiteillä parannetaan kymmenien uhanalaisten luontotyyppien ja lukuisten lajien suojelutasoa.

Vapaaehtoisuus

Helmi-ennallistamistoimenpiteitä suunnitellaan ja toteutetaan valtion myöntämien määrärahojen puitteissa ja maanomistajien omistamia maita suojellaan vapaaehtoisuuteen perustuen. Lakisuo-Raatosuolla maanomistajien kanssa käytyjä neuvotteluja ei ole vielä aloitettu. Alueen maanomistajat voivat halutessaan perustaa omistamilleen maille yksityisen suojelualueen tai myydä alueen suojelukaupalla Suomen valtiolle. Suojelusta maksetaan maanomistajalle korvauksia, jotka ovat verotonta tuloa, ja lisäksi maanomistaja säilyttää metsästysoikeuden yksityisellä suojelualueellaan.

Suojeltavat Helmi-täydennysehdotuskohteet ovat pääsääntöisesti metsätaloudellisesti kannattamattomia jouto- ja kitumaan suoalueita sekä osittain ojitettuja soita. Suojeltaviin Helmi-suokohteisiin voidaan tarvittaessa sisällyttää myös varsinaisen suojelukohteen ulkopuolelle rajattuja pienmetsäsaarekkeita sekä soiden ulkopuolisia reunametsiä lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi ennallistamiskelpoisia, Helmi-kohteiden ulkopuolisia, ojitettuja soita voidaan hankkia suojeluun tapauskohtaisesti.

Ota yhteyttä

Kainuun ELY-keskus on kartoittanut Helmi-ohjelmaan sopivia suojelukohteita Lakisuo-Raatosuon alueella Puolangalla (sininen alue kartalla). Jos omistat maata tällä alueella ja olet kiinnostunut muuttamaan sitä suojelukohteeksi, voit ottaa yhteyttä luonnon-suojeluasiantuntija Kari Kemppaiseen (p. 0295 023 565, kari.kemppainen@ely-keskus.fi) sopiaksesi neuvotteluista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

luonnonsuojeluasiantuntija Kari Kemppainen
p. 0295 023 565, kari.kemppainen@ely-keskus.fi

Kuvat

Karttaan merkityllä alueella on havaittu olevan Helmi-ohjelman suojelun piiriin sopivia alueita. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Karttaan merkityllä alueella on havaittu olevan Helmi-ohjelman suojelun piiriin sopivia alueita. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme