Keskuskauppakamari

Lisää vauhtia työ- ja koulutusperäiseen maahanmuuttoon

Jaa

Hallituksen päättämälle työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton kokonaisuudistukselle on huutava tarve. Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen muistuttaa, että osaajapula vaivaa monia yrityksiä ja estää yritysten kehittymisen sekä kasvun. Samalla Suomen väestöennuste puhuu karua kieltä ja asettaa merkittäviä haasteita hyvinvointiyhteiskunnalle.

Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.

”Sekä osaajapula että Suomen väestönkehitykseen liittyvät haasteet voidaan pitkälti ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa. Sille on aito tarve eikä asian kanssa ole aikaa kuhnailla”, Valtonen sanoo.

Hallituksen tavoite sujuvoittaa työperäisten oleskelulupien käsittelyä ja asettaa käsittelylle kuukauden määräaika on kannatettava. Tällä hetkellä työperäisen oleskeluluvan käsittely kestää maahanmuuttoviraston omien tietojen mukaan neljä kuukautta. Keskuskauppakamarin esityksen mukaan työperäisten oleskelulupien käsittelylle pitäisi asettaa kuukauden maksimiaika. Jos tähän ei päästä, katsotaan oleskelulupahakemus hyväksytyksi.

”Ainakin puheiden tasolla hallituksen kunnianhimo on kova. Meidän näkemyksemme mukaan rimaa voisi nostaa entisestään. Työperäiset oleskeluluvat pitäisi käsitellä keskimäärin muutamassa viikossa, maksimissaan kuukaudessa”, toteaa Valtonen.

Poistamalla EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinnan hallitus purkaisi nopeasti ja helposti oleskelulupien käsittelyyn liittyvän ruuhkan. Tarveharkinta kasvattaa työmarkkinoihin liittyvää byrokratiaa ja vaikeuttaa kohtuuttomasti yritysten rekrytointeja. Jälkivalvonta on toimiva keino estää mahdolliset ongelmat aiheuttamatta pullonkaulaa yritysten rekrytoinneille.

Avainhenkilölain vakinaistaminen ja siihen liittyvän lähdeveron keventäminen oli hallitukselta viisas ja odotettu päätös, Valtonen sanoo. Avainhenkilölaki antaa mahdollisuuden periä progressiivisen veron sijaan 32 prosentin lähdeveroa määräaikaisesti. Avainhenkilölain avulla Suomeen houkutellaan vuosittain noin 550 erityisosaajaa. Avainhenkilölaki on hyvä työkalu ulkomaalaisten osaajien houkutteluun, mutta sen käyttöä pitää laajentaa.

Keskuskauppakamarin mielestä avainhenkilön määritelmää pitää muuttaa siten, että vaadetta erityisosaamisesta lievennetään. Samalla vaatimus 5800 euron kuukausittaisesta rahapalkasta pitäisi laskea esimerkiksi 4000 euroon. Näiden muutosten turvin avainhenkilölaki olisi toimivampi työkalu osaajapulan ratkaisemiseen yhä useammalle yritykselle.

”Avainhenkilölain laajentaminen on taloudellisestikin järkevä ratkaisu. On totta, että verotuloja menetetään määräaikaisesti, kun ulkomaalaisia osaajia tulee Suomeen avainhenkilölain turvin. Mutta kuinka paljon menetämme jo nyt verotuloja, kun ulkomaalaisia osaajia tulee Suomeen aivan liian vähän”, pohtii Valtonen.

Suomessa korkeakoulututkinnon suorittaneiden ulkomaalaisten kannalta tilanne on hankala. Valmistumisen jälkeisen oleskeluluvan saaminen kestää maahanmuuttoviraston omien tietojen mukaan tällä hetkellä 2-3 kuukautta. On yhteiskunnan resurssien haaskausta menettää nämä osaajat muille maille.

”Tutkinnon suorittaneille ulkomaalaisille pitäisi myöntää suoraan pysyvä oleskelulupa. Samalla voitaisiin kannustaa EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevia jäämään Suomeen töihin esimerkiksi tarjoamalla korkeakouluopintojen lukukausimaksuille verovähennysoikeus valmistumisen jälkeen”, ehdottaa Valtonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Työllisyys asteen trendi nousuun - rauhallista kuin myrskyn silmässä22.10.2019 08:22:24 EESTTiedote

Työllisyys on 64 tuhannen työllisen päässä Antti Rinteen hallituksen asettamasta tavoitteesta. Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurista, jossa seurataan hallituksen työllisyystavoitteen etenemistä. Työllisyysasteen kehitystä voi seurata osoitteessa www.tyollisyystavoite.fi. Sivustolla pidetään myös kirjaa työllisyystoimista ja niiden työllisyysvaikutuksista.

Kauppakamari: Neljäsosa yrityksistä uskoo Brexitin vaikuttavan liiketoimintaan16.10.2019 07:00:00 EESTTiedote

Kauppakamareiden tuoreen kyselyn mukaan jopa 26,5 prosenttia suomalaisyrityksistä ilmoittaa Britannian mahdollisen EU-eron vaikuttavan suoraan niiden liiketoimintaan. Vastaavasti 48,4 prosenttia yrityksistä on sitä mieltä, ettei Brexitillä ole vaikutusta niiden toimintaan. Peräti 25,1 prosenttia yrityksistä ei kuitenkaan vielä osaa sanoa, vaikuttaako Brexit niiden liiketoimintaan. Keskuskauppakamari onkin huolestunut epävarmojen yritysten näin suuresta määrästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme