Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ljus tar många former i Vasa konsthall

Dela

Under den mörkaste årstiden öppnas det i Vasa konsthall en utställning där ljuset spelar huvudrollen. Pionjärgruppen inom finländskt ljusmåleri Böjande ljus ställer 4.12.2021–13.3.2022 ut ett brett spektrum av verk som gjorts med olika tekniker.

Hannu Huhtamo, Echoing.
Hannu Huhtamo, Echoing.

Böjande ljus är ett kollektiv för ljuskonst som koncentrerar sig på ljusmålerifotografering och kontinuerlig utveckling av den. Konstnärsgruppen har 12 medlemmar, varav de flesta bor och arbetar i Helsingfors.

Böjande ljus, som i Finland blivit något av en pionjärgrupp inom ljusmåleri, har tagit fram ljusmåleritekniker och stilriktningar som spridit sig över hela världen. Förutom sin kärnkompetens, ljusmåleri, gör gruppen även ljusinstallationer, såsom ljusskulpturer och interaktiva ljusverk.

Gruppen vill även främja att konsten är tillgänglig för alla och sänka tröskeln till att göra och uppleva konst.I workshopparna får deltagarna lära sig hur de enkelt och förmånligt kan komma i gång med att undersöka ljus och göra konst även hemma hos sig.

Varierande tekniker

De ljusmåleritekniker som Böjande ljus representerar varierar från ljustopografi, som skapar tredimensionella rum, till ljusmåleriskanning och till och med landskapsskanning som förverkligas inifrån en plastpåse.

I Vasa Konsthall ställs ut ett brett spektrum av ljuskonstfotografier, allt från traditionell ljusmålning till landskapsskanning och ljusmålningsporträtt som gjorts med hjälp av skanner. På utställningen kompletteras skalan av ljuskonst med ljusskulpturer av El Wire-ljuskabel och plexiglas, interaktiva video- och ljuskonstverk samt med projection mapping-projiceringsverk.

Kollektivmedlemmarna kända inom sin bransch

Kollektivmedlemmarna är mycket kända inom sin bransch och har haft ett flertal utställningar både i Finland och utomlands.Kollektivet Böjande ljus har tidigare haft ljuskonstutställningar i Pesula galleria i Sibbo samt i galleriet på kulturcentret Stoa i Helsingfors.

Medlemmarna i konstnärsgruppen Böjande ljus är Jukka Laine, Janne Parviainen, Jani Parviainen, Hannu Huhtamo, Juha Forsander, Jenni Granqvist, Jannis Sid, Katerina Dotneboya, Lauri Laurén, Markus Lohikoski, Ville Olaskari och Olli Lehtinen.

Utöver utställningar har kollektivmedlemmarna flera års erfarenhet av att ordna workshoppar och evenemang med ljuskonst, bland annati Kiasma, Finlandshuset i S:t Petersburg och Mejlans konstmuseum samt under LUX-Helsinki och Ljuskarnevalen på Borgbacken.

Informationsbilder: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/9Jb4npkDoVviQj0c/fo

Nyckelord

Kontakter

Amanuens Silvia Rinne, Vasa stads museer, tfn. 040 621 3046, silvia.rinne@vaasa.fi

Bilder

Hannu Huhtamo, Echoing.
Hannu Huhtamo, Echoing.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Hur stort koldioxidavtryck konsumtionen i kommunerna står för reddes ut för första gången – ”En mera omfattande datagrund stöder kommunernas klimatarbete”26.1.2022 11:10:48 EET | Tiedote

Vasa har rett ut de växthusgasutsläpp som orsakas av konsumtion, dvs. koldioxidavtrycket. Beräkningen gjordes som en del av projektet Kulma, där de utsläpp av växthusgaser som härrör från konsumtionen för första gången beräknades för ett stort antal finska kommuner och städer på ett sådant sätt att de är jämförbara. Utöver Vasa deltog 14 andra kommuner i projektet.

Kuntien kulutuksen hiilijalanjälki selvitettiin ensimmäistä kertaa – "Laajempi tietopohja tukee kuntien ilmastotyötä"26.1.2022 11:07:55 EET | Tiedote

Vaasa on selvittänyt kuntien ja sen asukkaiden kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjäljen. Laskenta toteutettiin osana Kulma-hanketta, jossa kulutusperusteiset kasvihuonekaasupäästöt laskettiin ensimmäistä kertaa vertailukelpoisesti suurelle joukolle suomalaisia kuntia ja kaupunkeja. Vaasan lisäksi hankkeeseen osallistui 14 muuta kuntaa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum