HUS

Lohjan sairaala uusi Baby Friendly Hospital -sertifikaattinsa

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kansallisen imetyksen edistämisen seurantaryhmän nimeämä arviointiryhmä on Lohjan sairaalan pyynnöstä suorittanut 19.4.-26.5.2021 Naisten- ja lastentautien tulosyksikön vauvamyönteisyyden uudelleenauditoinnin. Arviointiryhmä on päätynyt suosittamaan sekä THL:lle että Maailman terveysjärjestölle (WHO) ja Unicefille, että Lohjan sairaalalle Naisten- ja lastentautien tulosyksikölle myönnetään Vauvamyönteinen sairaala -sertifikaatti.

Arviointi pohjautuu WHO:n ja Unicefin ohjeistuksen mukaisesti henkilökunnan ja äitien ja perheiden haastatteluihin sekä hoitotoiminnan ja tilojen observointiin. Lisätietoina käytettiin sairaalan kokoamia imetystilastoja, henkilökunnan koulutusta koskevia asiakirjoja sekä asiakkaille suunnattuja materiaaleja. Pandemian aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi auditointi suoritettiin etäauditointina, jossa haastattelut suoritettiin sähköisinä kyselyinä ja observoinnin korvasi sairaalan itsearviointi ja raportointi.

Arviointiryhmä totesi mm., että Lohjan sairaala on osoittanut, että se on ensimmäisen sertifikaattinsa myöntämisen jälkeen pitänyt yllä vauvamyönteisiä toimintatapoja ja kehittänyt niitä edelleen. Auditoitumisensa jälkeen sairaala on osallistunut kansalliseen imetyksen edistämiseen, vahvistanut yhteistyötä alueellisesti sekä systemaattisesti ylläpitänyt henkilöstön koulutustasoa. Sairaalan laatima Vauvamyönteisyysohjelman toimintasuunnitelma kattaa kaikki ohjelman 10 askelta sekä Äidinmaidonkorvikkeiden kansainvälisen markkinointikoodin.

Arviointiryhmä piti toimintasuunnitelmaa selkeänä ja kattavana. Kliinisen imetysohjauksen alueella sairaala on ylläpitänyt ja kehittänyt kiitettävästi imetystä edistäviä käytäntöjä. Erityisen kiitettävää on vankka näyttöön perustuvan toiminnan jalkauttaminen ja arviointi, mikä käy ilmi Hoitotyön suosituksen systemaattisesta hyödyntämisestä koosteessa imetysohjauksen kehittämisestä. Ihokontaktin hyödyt ja sen toteuttamisen tärkeys on henkilökunnalla erittäin hyvin tiedossa. Varhaisimetys toteutuu sairaalassa erinomaisesti ja yhteen hiileen puhaltaminen näkyy kaikessa toiminnassa.

Lohjan sairaalan synnytystoiminnassa jatketaan laadukasta imetyksen edistämistä ja ohjausta, vaikuttavien, tarkoituksenmukaisten, käyttökelpoisten ja merkityksellisten imetysohjausmenetelmien käyttöä sekä yhtenäistetään käytäntöjä näyttöön perustuen myös tulevaisuudessa Vauvamyönteisyyssertifikaatin pohjalta.

Sertifikaatti on koko sairaalan saama tunnustus. Vauvamyönteisyyssertifikaatin saaminen uudelleen on valtakunnallisesti erittäin merkityksellinen ja tärkeä hoitotyön laadun merkki. Suomessa auditoiduista ja synnytyksiä edelleen hoitavista vauvamyönteisistä sairaaloista Lohjan sairaala on tällä hetkellä toinen, joka on uusinut sertifikaattinsa, toinen on Vaasan keskussairaala (2013, 2018).

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme