Hämeen ELY-keskus

Loimijoen padotus ja juoksutusselvityksen ohjausryhmä kokoontui – seurantakaudella koettiin onnistumisia ja haasteita

Jaa

Loimijoen padotus- ja juoksutusselvityksen ohjausryhmä kokoontui huhtikuun lopussa keskustelemaan kuluneesta seurantakaudesta 2017–21 ja tulevista jatkotoimenpiteistä. Kokouksessa käytiin läpi kuluvan kevään vesitilannetta, padotus- ja juoksutusselvityksen taustaa, suositusten seurannan onnistumisia ja epäonnistumisia sekä pohdittiin jatkoaskelia työlle.

Runsasluminen talvi on näkynyt kuluvana keväänä myös Tammelan Pyhäjärvellä ja sen alapuolisella Loimijoella. Pyhäjärven vedenkorkeushuippu kävi tänä keväänä tasossa +97,10 (N60), joka vastaa kerran kymmenessä vuodessa toistuvaa tulvaa. Vedenkorkeus kävi vajaa 10 cm korkeammalla kuin viime vuonna. Vesi nousi muun muassa pelloille ja Ypäjällä tielle 213.

Padotus- ja juoksutusselvityksen taustaa

Loimijoen vesistöalueen padotus- ja juoksutusselvitys (doria.fi) valmistui vuonna 2017. Työssä selvitettiin mahdollisuuksia vähentää tulvasta tai kuivuudesta aiheutuvia haitallisia vaikutuksia Loimijoen vesistössä. Selvityksen tavoitteena on parantaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumista erityisesti sään ja vesiolojen ääri-ilmiöiden kuten tulvien, rankkasateiden, epätavanomaisten jääilmiöiden ja kuivuuden osalta. Selvityksen laati Suomen ympäristökeskus Hämeen ELY-keskuksen johdolla ja yhteistyössä lupien haltijoiden, kuntien ja muiden viranomaisten sekä sidosryhmien kanssa.

Suositukset

Selvityksessä päädyttiin kuuteen suositukseen

  • kolme ensimmäistä koskee Tammelan Pyhäjärven säännöstelyä
  • neljäs suositusten tarkistamista viiden vuoden välein
  • viides viestintää vesistöennusteiden avulla
  • kuudes tulvakartoituksen jatkamista Loimijoen alajuoksulla.

Pyhäjärven säännöstelysuosituksilla ei pyritä vuositasolla muuttamaan järven vedenkorkeuksia, vaan sopeutumaan nykyisen säännöstelyluvan puitteissa ilmastonmuutoksen aiheuttamaan hydrologisen kierron rytmin muuttumiseen.

Jatkossakin kevättulviin varautuminen tehdään säännöstelyluvan mukaisesti maaliskuun alun lumen vesiarvon perusteella ja varautuminen (kevätkuoppa) tehdään huhtikuun alkuun mennessä. Kevättulvan jälkeen Pyhäjärven vedenkorkeus nostetaan kesäkorkeuteen siten, että Kuhalankosken padotuskorkeutta ei ylitetä kuin tilapäisesti.

Kesä-elokuussa vedenkorkeus pyritään pitämään lähellä Kuhalankosken padotuskorkeutta säännöstelyluvan sallimaa juoksutuksen vaihteluväliä hyödyntäen. Suosituksen tavoitteena on parantaa varautumista kesän ja alkusyksyn kuivuuteen ja turvata riittävät virtaamat myös Loimijoessa. Syksyllä ja loppuvuonna Pyhäjärven säännöstelyssä varaudutaan säännöstelyluvan mahdollistamalla tavalla sekä tulviin että kuivuuksiin.

Huomioita seurantakaudesta 2017–2021

Seurantakaudella 2017–21 säännöstelyä koskevien suositusten osalta kohdattiin sekä onnistumisia että haasteita. Seurantakauteen mahtui muun muassa talvitulva, keväiset rankkasateet ja kesän kuivuus. Esimerkiksi 2019 kesällä vedenkorkeuden kanssa pysyteltiin onnistuneesti keskimääräisellä tasolla kuivasta kesästä huolimatta. Haasteita puolestaan kohdattiin esimerkiksi 2018 kuivan kesän aikana ja kevättulvan 2021 aikana. Näiden lisäksi suosituksia ei pystytty täysin noudattamaan Kuhalankosken patoremontin aikana vuosina 2019–20.

Seurantaa, tiedotusta ja tulvakartoituksen jatkamista koskevat suositukset ovat toteutuneet. Ohjausryhmä kokoontui keskustelemaan seuranatakaudesta 28.4.2022. Hämeen ELY-keskus on toteuttanut tiedottamista vesitilannetiedotteilla sekä ohjausryhmän toimintaa koskevilla tiedotteilla. Loimijoen tulvariskikartta on julkaistu Suomen ympäristökeskuksen tulvakarttapalvelussa 28.5.2019.

Jatkotoimenpiteitä

Jatkotoimenpiteenä sovittiin kyselyn toteuttamisesta vesistön käyttäjille ja tämän jälkeen ohjausryhmän uudelleen kokoontumisesta. Ohjausryhmä päättää mahdollisesta uudesta suositusten seurantakaudesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Milla Torkkel, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus

Tiedotus
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Työttömyys väheni sekä vuodentakaiseen että heinäkuuhun verrattuna20.9.2022 08:08:27 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli elokuun lopussa 17 271 työtöntä työnhakijaa, joista 764 oli kokoaikaisesti lomautettuna. Tämä on 2914 vähemmän (-14 %) kuin vuosi sitten. Sekä lomautettujen (-882) että muiden työttömien (-2032) määrä väheni. Heinäkuusta elokuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa väheni 2125:llä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme