Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Loma se on kivempikin syysloma – Helsinki on täynnä ohjelmaa ja tekemistä koulujen syyslomalla

Jaa

Helsingissä on syyslomalaisille tarjolla monenlaista nähtävää, koettavaa ja tekemistä sillä kaupunki järjestää ohjelmaa koululaiselle ja vähän vanhemmillekin 12.–16.10.2020. Toimintaa löytyy ympäri kaupunkia – pihasuunnistuksesta Vuotalon ympäristössä muumit-aiheiseen sanataidetyöpajaan ja mykkäelokuviin Oodissa! Tapahtumapaikkoja ovat museot, kulttuurikeskukset, kirjastot, nuorisotalot ja liikuntapaikat. Koko syyslomatarjonta on koottu nuorten munstadi.fi-sivustolle.

Stoassa tanssitaan afrotansseja syyslomaviikolla 14.–15.10.2020 Africa in East Helsinki-tapahtumassa. Kuva: Helsingin kaupunki
Stoassa tanssitaan afrotansseja syyslomaviikolla 14.–15.10.2020 Africa in East Helsinki-tapahtumassa. Kuva: Helsingin kaupunki

Vietä syyslomasi luovuuden pyörteissä
Museoiden lukuisat näyttelyt tarjoavat keskustelun aiheita ja elämyksiä. HAM Kaupungin taidemuseossa voi tutustua mm. sukupuolirooleja ja yhteiskuntaa ei-ihmiskeskeisyyden näkökulmasta käsitteleviin Sukupuolen sotkijat ja Gustafsson&Haapoja: Museum of Becoming –näyttelyihin. Aina ajankohtaisen Tove Janssonin freskoja voi ihailla HAM Gallerian uudistetussa ripustuksessa. Vilho Lammen näyttelyn aiheet ovat Limingasta.

Ratikkamuseossa ja Helsingin kaupunginmuseossa pääsee aikamatkalle menneeseen esimerkiksi istahtamalla vanhan ratikan kyytiin tai vierailemalla Valitut palat näyttelyn 50-luvun kodissa. Pysyväisnäyttely Aikakone herättää eloon Signe Branderin sadan vuoden takaiset valokuvat Helsingistä. Syyslomaviikolla Hakasalmen huvilaan avautuu uusi näyttely: Ismo Hölttö: Kohtaamisia 60-luvun Helsingissä kertoo valokuvin nuoren taiteilijan näkemyksiä kotikaupungistaan. Kruunuhaan katukuvassa näkyvä näyttely Kruunuhaan kortteleissa tuo nostalgisia välähdyksiä kaupunginosan historiasta valokuvin päällystettyjen sähkökaappien avulla.

Helsingin nuorisotiloissa löydät elämyksiä kaikissa väreissä!
Myös nuorisotaloissa tapahtuu syysloman aikana, niissä voi kokata, pelata, tanssia ja tehdä oman koreografien tai esimerkiksi katsoa elokuvia. Tarjolla on myös erilaisia turnauksia, maskityöpajoja, skeittikerhoja, retkiä ja paljon muuta avointa toimintaa.

Tiivistämön interaktiivinen Syyslomachillaus striimataan verkkoon ja mukana ovat mm. Seksikäs Suklaa, Sakkeking, Madboiali ja MolyBros. Kannelmäen nuorisotalon valopajassa pääsee mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan Sitratorille valoteoksen, joka paljastetaan lokakuun lopussa yleisölle.

Lähde elämysmatkalle Oodiin, lähikirjastoon tai kulttuurikeskukseen!
Malmin Megahässäkkä Malmitalolla on syyslomaviikon hauskin nuorten tapahtuma. Kanneltalon syysloma lupaa nuorille toiveleffoja sekä Harry Potter-aiheiset etkot sekä jatkot sushia tehden. Kino Reginassa nähdään mm. Chaplinin mykkäelokuvia elävän pianomusiikin säestyksellä ja Malmitalon Kino Helios tarjoaa juuri ensi-iltansa saaneen Tove Janssonista kertovan TOVE - elokuvan erikoisnäytöksen, paikalla on elokuvan käsikirjoittaja Eeva Putro.

Muumit ovat aiheena Malmitalolla, Kanneltalolla, Annantalolla, Vuotalossa ja Keskustakirjasto Oodissa koko perheelle tarkoitetussa lukuesityksessä ja sanataidetyöpajassa. Omatoimista tai ohjattua pihasuunnistusta harrastetaan Annantalon, Kanneltalon ja Vuotalon pihoilla rasteja etsien. Keskustakirjasto Oodin Leikkipuisto Lorussa suunnistuksen teemana ovat eläimet. Annantalon syysloma huipentuu Valtakunnalliseen Satupäivään jota juhlitaan syyslomaviikon päätteeksi. Stoa täyttyy Afrikka-teemaisesta ohjelmasta keskiviikosta lauantaihin Africa in East Helsinki – tapahtuman merkeissä.

Tapanilan kirjastoissa kuvataan Tik Tok-videoita, tehdään animaatioita ja tutustutaan optisiin leluihin ja pelataan yhdessä mm. kirjaston Nintendo Switchillä valkokankaalla. Pelit ovat aiheena myös syyslomaviikon Rocket League – turnauksessa Malmin kirjastossa. Kannelmäen kirjastossa voi tehdä eläinorigameja. Töölön kirjastossa piirretään sarjakuvia ja opastusta piirtämisen saloihin antaa paikalla oleva sarjakuvaopettaja.

Syysloma hikiliikkujan temppelissä?
Liikuta itseäsi Liikuntamyllyssä tai muissa kaupungin lähiliikuntapaikoissa. Varaslähdön syyslomaan voi ottaa Itäkeskuksen vesiliikuntapäivillä. Tarjolla on mm. Wibit Aguatrack vesiliikuntarata, vesijumppaa, sup-lautailua ja melontaa sekä merenneitouintia. Liikuntamyllyn yläasteikäisten FunAction-tapahtumassa harrastetaan mm. kiipeilyä, strength-jumppailua, venyttelyä. Odotettavissa myös yllätysohjelmaa!

Kaupunki täynnä tekemistä: munstadi.fi
Syyslomatarjonta on kokonaisuudessaan osoitteessa munstadi.fi josta löytyy myös tarkemmat tiedot ohjelmasta. Suureen osaan tapahtumista on vapaa pääsy, joihinkin tulee ilmoittautua ennakkoon. Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.

Olemme huomioineen asiakkaidemme turvallisuuden korona-aikana
Kaikissa kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa, sisäliikuntapaikoissa, museoissa ja nuorisotaloissa toimintaa on mukautettu niin, että lähikontakteja vähennetään esimerkiksi tilajärjestelyillä, suojaplekseillä, ryhmiä pienentämällä tai itsepalvelua lisäämällä. Tapahtumissa ja toimipaikoissa noudatetaan turvavälejä ja toimitaan viranomaisten koronaan liittyvien ohjeiden mukaisesti. Suosittelemme asiakkaillemme maskien käyttöä THL:n ohjeisiin perustuen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Kauppinen
projektipäällikkö
puh. 040 5937962, mari.j.kauppinen@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Johanna Kumpulainen
viestintäsuunnittelija
puh. 050 461 8209, johanna.kumpulainen@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kuvat

Stoassa tanssitaan afrotansseja syyslomaviikolla 14.–15.10.2020 Africa in East Helsinki-tapahtumassa. Kuva: Helsingin kaupunki
Stoassa tanssitaan afrotansseja syyslomaviikolla 14.–15.10.2020 Africa in East Helsinki-tapahtumassa. Kuva: Helsingin kaupunki
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Rhizome Project by Other Spaces introduces schoolchildren to bodily learning at Tehtaankatu Comprehensive School26.10.2020 13:26:32 EETPress release

A new work of art to be implemented with the Percent for Art principle has been started in Helsinki involving the pupils and staff of Tehtaankatu Comprehensive School for the next two school years. Rhizome Project by the Other Spaces collective is a series of experiential and bodily workshops at the school. The workshops look at the idea of the rhizome through various rhizomatic structures and phenomena occurring in the environment, such as mycelium, the internet, vaporisation or even the formation of language. Through these concrete rhizomatic phenomena, the series of workshops familiarises the pupils with non-hierarchical models of thinking, learning and organisation, where diversity, movement and free association are emphasised.

Projektet Rhizom, som leds av kollektivet Toisissa tiloissa, introducerar eleverna i lågstadieskolan Tehtaankadun ala-asteen koulu till kroppsligt lärande26.10.2020 13:23:34 EETTiedote

I Helsingfors har ett nytt verk som genomförs enligt procentprincipen påbörjats och i vilket eleverna och personalen på lågstadieskolan Tehtaankadun ala-asteen koulu deltar under de två följande läsåren. Toisissa tiloissa-kollektivets projekt Rhizom är en serie experimentella och kroppsliga verkstäder i skolan. I verkstäderna undersöker man rhizomens, det vill säga mycelens, idé genom olika strukturer och fenomen i omgivningen med mycelstruktur, till exempel svampmycel, internet, förångning eller uppkomsten av språk. Med hjälp av olika konkreta fenomen med mycelstruktur introducerar verkstäderna eleverna till icke-hierarkiskt tänkande, lärande och inordnande i modeller med fokus på mångfald, rörelse och fri association.

Toisissa tiloissa -kollektiivin Rihmasto-hanke tutustuttaa koululaiset ruumiilliseen oppimiseen Tehtaankadun peruskoulussa26.10.2020 13:20:14 EETTiedote

Helsingissä on aloitettu uusi prosenttiperiaatteella toteutettava teos, johon osallistuvat Tehtaankadun peruskoulun oppilaat ja henkilökunta seuraavan kahden lukuvuoden ajan. Toisissa tiloissa -kollektiivin Rihmasto-hanke on kokemuksellisten ja kehollisten työpajojen sarja koulussa. Työpajoissa tarkastellaan rihmaston ideaa erilaisten ympäristössä esiintyvien rihmastollisten rakenteiden ja ilmiöiden, kuten sienirihmaston, internetin, kaasuuntumisen tai vaikkapa kielen muodostumisen kautta. Konkreettisten rihmastollisten ilmiöiden avulla työpajasarja tutustuttaa koululaisia epähierarkkisiin ajattelun, oppimisen ja järjestäytymisen malleihin, joissa korostuvat moninaisuus, liike ja vapaa yhdistely.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme