Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lounais-Suomen aluehallintovirasto järjestää alueellisen valmiusharjoituksen Varsinais-Suomessa syyskuussa 2022

Jaa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto järjestää alueellisen valmiusharjoituksen Varsinais-Suomessa 21.-22.9.2022. Valmiusharjoitusten järjestäminen kuuluu aluehallintoviraston lakisääteisiin tehtäviin. Kaksipäiväisen AURORA22-harjoituksen teemana on alueen kuntien varautuminen kuvitteelliseen väestönsuojelutilanteeseen.

Lakisääteisiä valmiusharjoituksia toteutetaan säännöllisesti kuntien, pelastuslaitosten sekä alueen muiden viranomaisten edustajille. Varsinais-Suomen syyskuisessa AURORA22-harjoituksessa ja Satakunnan toukokuisessa EMMA22-harjoituksessa harjoitellaan molemmissa samaa teemaa, väestönsuojelua. Tehtävissä perehdytään eri toimijoiden rooleihin ja tarvittaviin yhteistoimintajärjestelyihin annetun lähtökohtatilanteen pohjalta. Harjoitusten päätavoitteena on kuntien harjoittaminen toimimaan vakavassa häiriötilanteessa ja poikkeusoloissa.

Säännöllinen harjoittelu tukee suunnitelmallista varautumista

Aluehallintovirastolle on säädetty useita varautumisen ja valmiussuunnittelun tehtäviä, joiden tavoitteena on yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden parantaminen. Yksi tehtävistä on alueellisen varautumisen yhteensovittaminen, eli laajimmillaan kunta- ja organisaatiorajat ylittävän toiminnan koordinoiminen.

-Harjoituksen kuvitteellisena lähtökohtatilanteena on tarve siviiliväestön evakuoinnille eräiden kuntien alueilta toisten kuntien alueille. Harjoittelemme siis tilannetiedon kokoamista, toimintasuunnitelmien tekemistä ja erityisesti yhteistoimintaa. Kuntien omien valmiussuunnitelmien lisäksi tarvitaan yhteistoimintamalleja tilanteeseen, jossa väestö pitää saada fyysisesti siirrettyä toisaalle, kertoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Unto Usvasalo.

Aluehallintovirastojen johtamia alueellisia valmiusharjoituksia on järjestetty vuodesta 2010 alkaen. Kaikkien Varsinais-Suomen kuntien odotetaan osallistuvan AURORA22-valmiusharjoitukseen. Harjoitus on koettu ennakkopalautteen mukaan hyvin ajankohtaiseksi ja tarpeelliseksi.

Media on tervetullut harjoituksen tiedotustilaisuuteen, jossa on mahdollisuus kuvata ja haastatella osallistujia. Tiedotustilaisuudesta tulee erillinen kutsu.

Lisätietoja

Medialle

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme