Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lounais-Suomessa varautuminen vahvistuu ja kiinnostaa myös kansalaisia

Jaa

Lounais-Suomen valmiustoimikunta kokoontuu säännöllisesti tarkastelemaan alueen kokonaisturvallisuuden kuvaa, joka muodostuu jäsenorganisaatioiden toimintaympäristöstään tekemistä huomioista. Marraskuun kokouksessa havaintoja tehtiin muun muassa työvoiman, energian ja komponenttien saatavuuden vaikeutumisesta, ukrainalaisten pakolaisten tilanteesta alueellamme ja koronatartuntojen määrän kääntymisestä jälleen nousuun.

Lounais-Suomen alueella työvoiman saatavuus ja riittävyys on entisestään vaikeutunut. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa on sekä kausittaista että pidempiaikaista työntekijävajetta. Koronatartunnat ovat jälleen lisääntyneet ja ne painottuvat nyt erityisesti ikääntyneisiin ja riskiryhmiin, mikä on lisännyt sairaalahoidon tarvetta Varsinais-Suomessa. Vaikka eristyshoidon tarve kuormittaa sairaaloita, tehohoidon tarve ei kuitenkaan ole kasvanut.

Ukrainan pakolaisten kotouttaminen etenee

Ukrainalaisten maahantulo Suomeen on hiipunut. Viikolla 44 vastaanottojärjestelmään rekisteröitiin enää 12 henkilöä. Lähestyvä talvi saattaa kuitenkin saada pakolaiset uudelleen liikkeelle myös Suomea kohti. Maahanmuuttovirasto ja Suomen Punainen Risti ovat varautuneet lisäämään vastaanotto- ja hätämajoituskapasiteettiaan sekä Varsinais-Suomessa että Satakunnassa.

Pakolaisten kotouttamiseksi on Lounais-Suomen kunnissa panostettu erityisesti opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksien lisäämiseen. Kieliopetusta on järjestetty sekä suomen kielessä että perusopetuksessa lasten omalla äidinkielellä.

Kansalaisten valveutuneisuus varautumisasioissa on kasvussa

Huoltovarmuuden osalta energian hinnannousu vaikuttaa negatiivisesti moneen yhteiskunnan alaan, muun muassa alkutuotannon kannattavuuteen. Lisäksi komponenttien ja raaka-aineiden saatavuusongelmat vaikeuttavat tuotantoprosesseja ja näkyvät lopputuotteiden saatavuusongelmina.

Tilannekuvan valopilkkuihin kuuluu kansalaisten kohonnut kiinnostus omaa varautumistaan kohtaan, mm. aktiivinen varautuminen sähkökatkojen varalle. Suomen Punaisen Ristin järjestämiin 72h-koulutuksiin ja sen muihin varautumiskoulutuksiin on tulijoita jopa jonoksi asti.

Henkistä kriisinkestävyyttä pyritään vahvistamaan myös muiden toimijoiden taholta ja muun muassa seurakuntien avustustoimintaa vähävaraisille pyritään lisäämään.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ylläpitää alueellaan erilaisia yhteistyöverkostoja, kuten alueellista valmiustoimikuntaa. Alueellisessa valmiustoimikunnassa ovat mukana Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat. Puheenjohtajana toimii aluehallintoviraston ylijohtaja. Valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää turvallisuustilannekuvaa, toimia varautumisen yhteensovittamisen ja siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme