Lounasravintolat ympäri Suomen ovat innostuneet ilmastokestävästä kasvisruoasta
Julkiset ja yksityiset ruokapalvelut tarjoavat päivittäin satoja tuhansia annoksia. Ruokapalveluiden työtä helpottamaan on julkaistu ilmastokestäviä reseptejä, joiden kehitystyössä oli tiiviisti mukana useiden ruokapalveluiden henkilöstöä ja asiakkaita.
– Ruokapalveluista saadun palautteen perusteella kehittämämme reseptit onnistuivat juuri siinä, mitä tavoittelimmekin. Ne sopivat työmäärältään ja annoshinnoiltaan ruokapalveluihin, ravintoarvot ovat kohdillaan, ja myös niiden täyttävyys ja makumaailmat ovat asiakkaiden mieleen, kertoo reseptiikan kehitystä ja Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjaa koordinoinut Pirjo Apell Helsingin yliopistosta.
Kaikille avoimia, ilmaisia reseptejä
Humanistisessa tiedekunnassa toteutettavassa ”Ilmastokestävyys keittiössä – ruokakulttuurin murroksen arkiset mahdollisuudet” -tutkimushankkeessa on kehitetty 30 ilmastokestävää ja vegaanista kasvisruokareseptiä, jotka ovat ilmaiseksi saatavilla kaikille avoimessa reseptipankissa. Reseptien kehitystyön jälkeen hankkeessa on toteutettu Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjaa, joka haastaa ja rohkaisee ruokapalveluita muuttamaan lounastarjontaansa ilmastokestävämmäksi.
Erilaiset ruokapalvelut ovat ottaneet reseptejä käyttöön niin Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä kuin Rovaniemelläkin. Ruokakulttuurinen muutos on nähtävissä myös asiakkaiden käyttäytymistavoissa, ja reseptit ovatkin vakiinnuttaneet paikkansa ruokalistoilla.
– Tutkimuksemme mukaan monet asiakkaat suhtautuivat myönteisesti kasvisruokaan, mukaan lukien monet sekasyöjät. Ruoka on tunnepitoinen kysymys, mikä on otettava ilmastotyössä huomioon, sanoo Koneen Säätiön rahoittaman hankkeen johtaja Kuura Irni.
– Toistuvasti tarjottavat lounasruoat tekevät ilmastokestävän kasvisruoan tutuksi ja tavalliseksi, kunhan ruoan maku ja täyttävyys ovat kohdallaan. Myönteiset kokemukset kasvisruoasta tukevat sen käytön lisääntymistä arjessa. Samalla päästään eroon kasvisruoan erityisruokavalio- ja kevytlounasmaineesta.
Ilmastonmuutos motivoi toimimaan
Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeen tutkijat toteavat Alue ja ympäristö -lehdessä julkaistussa artikkelissaan, että lounasravintoloilla on hyvä mahdollisuus rakentaa ilmastokestävämpää ruokakulttuuria totuttamalla asiakkaitaan maukkaisiin kasvisruokiin. Hankkeen juuri julkaistussa raportissa “Ilmastokestävää reseptiikkaa joukkoruokailuun” kerrotaan reseptiikan kehittämisestä ja annetaan vinkkejä ilmastokestävämmän ruokakulttuurin edistämiseen joukkoruokailun avulla.
– Reseptiikan kehittämisprosessi osoitti, että ruokapalveluissa halutaan toimia ilmastonmuutoksen suhteen. Kunnissa, kaupungeissa, julkishallinnollisissa organisaatioissa sekä yrityksissä tehdään strategioita hiilineutraaliuden tai jopa -negatiivisuuden saavuttamiseksi, ja ruokapalveluiden työtä tulisi arvostaa yhtenä hyvänä mahdollisuutena ilmastotyöhön, Pirjo Apell ja Kuura Irni toteavat raportissa.
– Ilmastotyöhön tarvitaan kuitenkin resursseja, joilla muutoksen voi menestyksekkäästi toteuttaa. Ruokapalveluiden osalta ilmastotoimenpiteitä laadittaessa on turvattava riittävä määrä työaikaa ja osaamista nimenomaan täyttävän eli riittävän proteiinipitoisen, ravitsemuksellisesti täysipainoisen ja maukkaan ilmastokestävän kasvisruoan tarjoamiseen. Hankkeessa toivomme, että kehittämämme reseptiikka helpottaa ruokapalveluiden siirtymistä ilmastokestävämpään suuntaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kuura Irni, 050 3768183,suomeksi ja englanniksi
Pirjo Apell, 040 2566520, suomeksi
Yhteydenotot puhelimitse 20.10. klo 14–16 tai 22.10. klo 14–15
Yhteydenotot sähköpostitse: climatekitchen@helsinki.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Politiikkasuositus: Palkokasvien käyttöä lisättävä väestön terveyden ja ruokavalion kestävyyden edistämiseksi20.8.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Uusi politiikkasuositus esittää toimia palkokasvien saamiseksi nykyistä vahvemmin osaksi suomalaista ruokakulttuuria ja kuluttajien arkea. Tavoitteena on vauhdittaa elintarviketuotannon innovaatioita, edistää hyvää ravitsemusta ja terveyttä sekä vahvistaa kotimaisen ruoantuotannon kestävyyttä ja valkuaisomavaraisuutta.
Hyönteislajien uhanalaisuusarvioiden puute vaikeuttaa luonnonsuojelua20.8.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Vain 1,2 prosenttia maailman miljoonasta tunnetusta hyönteislajista on saanut uhanalaisuusarvion. Tämä vaikeuttaa monimuotoisuuden arviointia ja luonnonsuojelutoimenpiteitä. Uhanalaisuusluokittelun kattavuutta voitaisiin parantaa riittävän suurten havaintoaineistojen ja uusien tilastollisten menetelmien avulla.
Kuurojen itsemääräämisoikeutta on rajoitettu eugeniikan varjolla yli sadan vuoden ajan18.8.2025 10:02:15 EEST | Tiedote
Maija Koiviston tutkimus valottaa erityisesti kuurojen naisten asemaa ja kehollisia oikeuksia. Väitöstilaisuuden kieli on kansainvälinen viittominen.
Helsingin yliopisto nousi sijalle 94 arvostetussa Shanghain yliopistovertailussa15.8.2025 10:07:24 EEST | Tiedote
Yliopiston sijoitus on nousussa 2010-luvun suuria yliopistoleikkauksia seuranneiden laskuvuosien jälkeen. ”Nyt kun kehitys on jälleen saatu nousuun, sitä ei tulisi vaarantaa uusilla leikkauksilla”, sanoo vararehtori Anne Portaankorva.
Menetyksiä pohjoisessa, tulokkaita etelässä – ilmastonmuutos muokkaa yöperhosten yhteisöjä eri puolilla Suomea13.8.2025 12:38:50 EEST | Tiedote
Ilmastonmuutos muokkaa yöperhosten yhteisöjä eri puolilla Suomea. Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan kylmiin olosuhteisiin sopeutuneet lajit harvinaistuvat pohjoisessa samalla kun Etelä-Suomeen saapuu lämpimään sopeutuneita lajeja manner-Euroopasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme