Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Lukiolaiset vahvasti mukana Helsingin kaupungin opetussuunnitelmatyössä

Jaa

Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelman (LOPS) uudistustyö on aloitettu. Taustalla on elokuussa 2019 voimaan tullut lukiolaki. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on edistää lukiolaisten hyvinvointia, ja tähän pyritään muun muassa nuorten osallisuutta vahvistamalla. Opetussuunnitelmaa työstetään entistä enemmän nuorten omista lähtökohdista, ja opiskelijat ovat ensimmäistä kertaa uudistustyössä mukana.

Lukioiden toimintakulttuuria halutaan edistää entistä yhteisöllisempään suuntaan, jotta opiskelijat kokevat kuuluvansa kouluyhteisöönsä vahvemmin ja jotta he saavat tukea omasta lähiympäristöstään. Tulevaisuudessa nuoret ovat mukana vaikuttamassa omiin opintoihinsa, niiden järjestämiseen ja oppimisen arvioimiseen.

”Osallisuudella ja aktiivisella toimijuudella kouluyhteisössä vahvistetaan nuorten hyvinvointia”, suomenkielisen lukiokoulutuksen päällikkö Mervi Willman korostaa.

”Helsingissä ajattelemme myös, että yhteisö on suuri voimavara oppimiselle. Tuemme opiskelijoiden yhteisöllisyyden rakentumista”, pedagoginen asiantuntija Riina Ståhlberg sanoo.

Opetussuunnitelmatyössä on mukana helsinkiläisiä rehtoreita, opettajia ja opiskelijoita. Opiskelijat ovat ensimmäistä kertaa mukana työryhmien täysvaltaisina jäseninä. Myös huoltajien näkemykset otetaan huomioon.

”Osallisuus on meillä yhtä lailla osa työprosessia kuin lopputulostakin”, ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö Moa Thors kertoo. 

Opetussuunnitelmatyötä tehdään yhteistyössä suomen- ja ruotsinkielisten lukioiden kanssa. Opiskelu uuden opetussuunnitelman mukaisesti alkaa elokuussa 2021.

Opiskelijat saavat entistä enemmän ohjausta

Uusi opetussuunnitelma vahvistaa ohjausta lukiossa. Opiskelijat saavat jatkossa ohjausta paitsi lukio-opintojensa aikana, myös opintojen päättymisen jälkeen. Opiskelijoiden yksilöllisiä opintopolkuja tuetaan, jotta jokainen lukiolainen tunnistaisi omat vahvuutensa ja kiinnostuksensa kohteet. Samalla myös autetaan opiskelijoita löytämään merkityksellisyyttä lukio-opinnoista ja näkemään niiden vaikutus omaan tulevaisuuteen. Ohjaukseen panostaminen vähentää opintojen keskeyttämistä ja parantaa jatko-opintoihin hakeutumista.

Kaupunki on jo lisännyt opinto-ohjaajien määrää, mikä näkyy opiskelijoille siten, että ohjauspalveluita on mahdollista saada yksilöllisten tarpeiden mukaisesti aiempaa enemmän. Yhdellä opinto-ohjaajalla on aikaisempaa vähemmän opiskelijoita ohjattavanaan.

Helsingissä halutaan rakentaa nyt myös vertaisohjauksen malleja, joissa opiskelijat antavat toisilleen tukea opinnoissa ja tulevaisuuden suunnittelussa.

Kurkistuksia jatko-opintoihin ja työelämään

Kansallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti opiskelijat saavat jatkossa työelämä- ja korkeakouluyhteistyössä mahdollisuuksia kurkistaa työpaikoille ja jatko-opintoihin. Kaupunki luotsaa parhaillaan Tunne työ -kumppanuushanketta, jossa opiskelijoiden oppimisesta tehdään entistä työelämälähtöisempää. Tavoitteena on vahvistaa nuorten urasuunnitelmia.

Kaupunki laatii myös lukioihin korkeakouluyhteistyömallia, jossa opiskelijat voivat tutustua jatko-opintomahdollisuuksiin ja korkeakoulujen kurssitarjontaan, vierailla eri korkeakoulukampuksilla ja jo lukioaikana opiskella korkeakoulujen sisältöjä. Näin kaupunki pyrkii helpottamaan opiskelijoiden siirtymistä korkeakouluopintoihin sekä opiskelijalle itselleen sopivan opintosuunnan löytymistä.

Lisätietoja

Mervi Willman, lukiokoulutuksen päällikkö, puh. 09 310 86342, mervi.willman@hel.fi

Moa Thors, ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puh. 09 310 70077, moa.thors@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingforsborna får syssla med egna projekt i fem klassrum för teknisk slöjd nästa läsår18.6.2020 10:55:00 EESTTiedote

Bland de vinnande förslagen i OmaStadi-omröstningen i höstas fanns ett förslag om att öppna skolornas klassrum för teknisk slöjd för hobbyverksamhet. Detta förslag blir nu verklighet. Stadsborna får möjlighet att avgiftsfritt arbeta med sina egna projekt i fem klassrum för teknisk slöjd, det vill säga OmaStadi-verkstäder, från september till maj under läsåret 2020–2021.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 16.6.202012.6.2020 11:15:46 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kevään viimeinen kokous pidetään tiistaina 16. kesäkuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslista Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa useita päiväkotien ja koulujen tilahankkeita. Esityslistalla olevat päiväkotien tilahankkeet: lausunto Malmilla sijaitsevan päiväkoti Marmorin sisäilmakorjausten hankesuunnitelmasta lausunto Kalliossa sijaitsevan päiväkoti Kalevan korvaavien tilojen hankesuunnitelmasta tarveselvitys Pasilassa osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavasta päiväkodista tarveselvitys Malmilla osoitteeseen Jäkälätie 11 toteutettavasta päiväkodista tarveselvitys Kannelmäessä osoitteeseen Soittajantie 10 toteutettavasta päiväkodista Muut lautakunnan esityslistalla olevat tilat: tarveselvitys Kruunuvuorenrannan palvelurakennukseen sijoittuvasta peruskoulusta, päiväkodista ja leikkipuistosta lausunto Roihuvuoren ala-asteen ja esiopetuksen lisätilan hankesuunnitelmasta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme