Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Lukiolaiset vahvasti mukana Helsingin kaupungin opetussuunnitelmatyössä

Jaa

Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelman (LOPS) uudistustyö on aloitettu. Taustalla on elokuussa 2019 voimaan tullut lukiolaki. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on edistää lukiolaisten hyvinvointia, ja tähän pyritään muun muassa nuorten osallisuutta vahvistamalla. Opetussuunnitelmaa työstetään entistä enemmän nuorten omista lähtökohdista, ja opiskelijat ovat ensimmäistä kertaa uudistustyössä mukana.

Lukioiden toimintakulttuuria halutaan edistää entistä yhteisöllisempään suuntaan, jotta opiskelijat kokevat kuuluvansa kouluyhteisöönsä vahvemmin ja jotta he saavat tukea omasta lähiympäristöstään. Tulevaisuudessa nuoret ovat mukana vaikuttamassa omiin opintoihinsa, niiden järjestämiseen ja oppimisen arvioimiseen.

”Osallisuudella ja aktiivisella toimijuudella kouluyhteisössä vahvistetaan nuorten hyvinvointia”, suomenkielisen lukiokoulutuksen päällikkö Mervi Willman korostaa.

”Helsingissä ajattelemme myös, että yhteisö on suuri voimavara oppimiselle. Tuemme opiskelijoiden yhteisöllisyyden rakentumista”, pedagoginen asiantuntija Riina Ståhlberg sanoo.

Opetussuunnitelmatyössä on mukana helsinkiläisiä rehtoreita, opettajia ja opiskelijoita. Opiskelijat ovat ensimmäistä kertaa mukana työryhmien täysvaltaisina jäseninä. Myös huoltajien näkemykset otetaan huomioon.

”Osallisuus on meillä yhtä lailla osa työprosessia kuin lopputulostakin”, ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö Moa Thors kertoo. 

Opetussuunnitelmatyötä tehdään yhteistyössä suomen- ja ruotsinkielisten lukioiden kanssa. Opiskelu uuden opetussuunnitelman mukaisesti alkaa elokuussa 2021.

Opiskelijat saavat entistä enemmän ohjausta

Uusi opetussuunnitelma vahvistaa ohjausta lukiossa. Opiskelijat saavat jatkossa ohjausta paitsi lukio-opintojensa aikana, myös opintojen päättymisen jälkeen. Opiskelijoiden yksilöllisiä opintopolkuja tuetaan, jotta jokainen lukiolainen tunnistaisi omat vahvuutensa ja kiinnostuksensa kohteet. Samalla myös autetaan opiskelijoita löytämään merkityksellisyyttä lukio-opinnoista ja näkemään niiden vaikutus omaan tulevaisuuteen. Ohjaukseen panostaminen vähentää opintojen keskeyttämistä ja parantaa jatko-opintoihin hakeutumista.

Kaupunki on jo lisännyt opinto-ohjaajien määrää, mikä näkyy opiskelijoille siten, että ohjauspalveluita on mahdollista saada yksilöllisten tarpeiden mukaisesti aiempaa enemmän. Yhdellä opinto-ohjaajalla on aikaisempaa vähemmän opiskelijoita ohjattavanaan.

Helsingissä halutaan rakentaa nyt myös vertaisohjauksen malleja, joissa opiskelijat antavat toisilleen tukea opinnoissa ja tulevaisuuden suunnittelussa.

Kurkistuksia jatko-opintoihin ja työelämään

Kansallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti opiskelijat saavat jatkossa työelämä- ja korkeakouluyhteistyössä mahdollisuuksia kurkistaa työpaikoille ja jatko-opintoihin. Kaupunki luotsaa parhaillaan Tunne työ -kumppanuushanketta, jossa opiskelijoiden oppimisesta tehdään entistä työelämälähtöisempää. Tavoitteena on vahvistaa nuorten urasuunnitelmia.

Kaupunki laatii myös lukioihin korkeakouluyhteistyömallia, jossa opiskelijat voivat tutustua jatko-opintomahdollisuuksiin ja korkeakoulujen kurssitarjontaan, vierailla eri korkeakoulukampuksilla ja jo lukioaikana opiskella korkeakoulujen sisältöjä. Näin kaupunki pyrkii helpottamaan opiskelijoiden siirtymistä korkeakouluopintoihin sekä opiskelijalle itselleen sopivan opintosuunnan löytymistä.

Lisätietoja

Mervi Willman, lukiokoulutuksen päällikkö, puh. 09 310 86342, mervi.willman@hel.fi

Moa Thors, ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puh. 09 310 70077, moa.thors@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 10.12.20195.12.2019 16:34:54 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 10. joulukuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa uudet kaksikieliset esiopetusryhmät sekä suomenkielisen perusopetuksen A2-kielen tuntijako. Laajamittaista kaksikielistä suomi-englanti-esiopetusta ehdotetaan alkavaksi 1.8.2020 päiväkoti Nalliin, päiväkoti Aapiskukkoon ja päiväkoti Poutapilveen. Kielirikasteista suomi-englanti-esiopetusta ehdotetaan päiväkoti Neulaseen ja päiväkoti Ruutiin. Ensimmäiset laajamittaiset kaksikieliset suomi-englanti-esiopetusryhmät aloittivat 1.8.2018. Jokaisella varhaiskasvatusalueella alkoi 1.8.2019 vähintään yksi uusi kielirikasteinen esiopetusryhmä Jaostolle esitetään myös, että A2-kieli alkaisi 1.8.2020 kolmannelta luokalta alkaen. Valinnaisen A2-kielen opetuksen tuntimäärän kasvattaminen ja opiskelun aloittaminen kolmannelta luokalta tukee Helsingin kaupunkistrategian tavoitetta helsi

Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 3.12.20193.12.2019 19:00:38 EETTiedote

Lautakunnan kokous pidettiin tiistaina 3. joulukuuta. Kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla samoin kuin esityslista. Lautakunta päätti muun muassa, että sen seuraava kokous on julkinen. Kokous järjestetään kaupungintalon tapahtumatorilla 17. joulukuuta klo 16. Lautakunta toivottaa kaupunkilaiset tervetulleiksi seuraamaan kokousta kaupungintalolle. Kokousta voi myös seurata suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla. Kokouksen esityslista julkaistaan torstaina 12. joulukuuta.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 3.12.201929.11.2019 08:19:03 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 3. joulukuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa filosofian maisteri Harri Korhosen lukiokoulutuksen päällikön virkaan nimittäminen. Listalla on lisäksi useita tilahankkeita: Ressun peruskoulun ja Ressun lukion lisätilan hankesuunnitelman puoltaminen osoitteeseen Ruoholahdenkatu 23 Roihuvuoren ala-asteen ja esiopetuksen lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen osoitteeseen Vuorenpeikontie 7 Koskelan ala-asteen lisätilojen hankesuunnitelman puoltaminen osoitteeseen Käpyläntie 8 Vuoniityn peruskoulun lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen osoitteeseen Heteniityntie 4 Laajasalon peruskoulun lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen osoitteeseen Koulutanhua 1 Maunulan ala-asteen lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen osoitteeseen Maunulanmäki 5 Kannelmäen peruskoulun lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen osoitteeseen Ru

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme