Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry

Lukukausimaksut tuhoaisivat suomalaisen hyvinvointivaltion!

Jaa
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto tyrmää täysin Työ- ja elinkeinoministeriön kestävän talouskasvun työryhmän esityksen lukukausimaksuista korkeakouluihin.

“Lukukausimaksut esitellään työryhmän loppuraportissa toimena, joka takaisi osaamisen ja osaajien riittävyyden Suomessa. Väite on täysin käsittämätön, sillä Suomi on noussut maailmaan varakkaimpien maiden joukkoon nimenomaan laadukkaan, maksuttoman koulutusjärjestelmämme ansiosta. Pekka Ala-Pietilän puheenjohtaman työryhmän esitys romuttaisi koulutusjärjestelmämme täysin. Ainoastaan maksuttoman koulutuksen avulla voimme taata riittävän määrän huippuosaajia vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin”, julistaa puheenjohtaja Jami Haavisto.

“Opiskelijat velkaantuvat jo nyt hurjaa vauhtia opintotuen lainapainotteisuuden vuoksi. Lukukausimaksut hidastaisivat paitsi opiskelijoiden siirtymistä työelämään, myös kasvavien opintolainojen takaisinmaksua. Opiskelijoiden velkaantuminen ja huoli toimeentulosta ovat jo nyt vakavia ongelmia, jotka näkyvät opiskelijoiden lisääntyneinä mielenterveysongelmina. Sen sijaan, että opiskelijoita kuritettaisiin lukukausimaksuilla, tulisi opintorahaa korottaa sadalla eurolla, muuttaa asumistuki yksilökohtaiseksi ja pitkässä juoksussa siirtyä kohti perustuloa”, jyrähtää puheenjohtaja Peppi Seppälä.

“Maksuton koulutus on itseisarvo ja hyvinvointivaltion tukipilari. Kaikkien saatavilla oleva koulutus on nostanut meidät köyhyydestä kansainvälisen kehityksen huipulle. Koulutuksen maksuttomuudesta huolimatta koulutus on edelleen Suomessa vahvasti periytyvää, sillä korkeakoulutettujen vanhempien lapset tähtäävät duunariperheiden lapsia useammin korkeakoulututkintoon. Lukukausimaksut syventäisivät tätä trendiä entisestään. Maksullinen koulutus vähentäisi sosiaalista siirtyvyyttä ja sen myötä osaajia, mikä olisi Suomen talouden ja tulevaisuuden tuho”, muistuttavat puheenjohtajat Haavisto ja Seppälä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry
Mannerheimintie 15b A
00260 HELSINKI

https://www.vihreatnuoret.fi

Vihreät nuoret on valtakunnallinen vihreä nuoriso- ja opiskelijajärjestö, joka toimii kestävän, yhdenvertaisen ja oikeudenmukaisen maailman puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme