Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Lumen ja jään määrä lähellä keskimääräistä tasoa, Perhonjoella lisätään juoksutuksia jäiden heikentämiseksi

Jaa
Lumen määrä pohjalaismaakunnissa on lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa ja tekojärvien ja säännösteltyjen järvien keväinen laskeminen on käynnissä. Perhonjoen alaosan jäiden heikentämiseksi Kaitforsin voimalaitoksen juoksutuksia lisätään ensi viikolla.

Pohjalaismaakunnissa lumen vesiarvot ovat nyt keskimäärin noin 50–90 mm. Eniten lunta on Lapväärtin-Isojoen yläosilla, jossa lumen vesiarvot ovat noin 80–120 mm. Perhonjoen ja Ähtävänjoen vesistöalueiden yläosilla sekä rannikolla Teuvan-, Närpiön-, Maalahden- ja Laihianjoen vesistöalueiden yläosilla lumen vesiarvot ovat suuruusluokka 80–100 mm. Kyrönjoen ja Lapuanjoen yläosilla lumen vesiarvot ovat noin 60–80 mm. Lumen vesiarvon mm:nä vastaa lumikuormaa kg/m2. 

Jokijäiden paksuudet olivat maaliskuun alkupuolella ohuempia kuin viime vuonna eli noin 30–50 cm. Jääsahauksia ei tällä tietoa voida tehdä, koska jäät eivät kestä jääsahan painoa. Viime keväänä jäiden ollessa paksumpia jääsahauksia tehtiin Kyrönjoen, Perhonjoen sekä Lapväärtinjoen alaosilla. ELY-keskus mittaa viikolla 13 jokijäiden paksuuksia uudestaan.

Pohjalaismaakuntien tekojärvien ja säännösteltyjen järvien vedenpintoja lasketaan pääosin tavanomaisille kevätalennustasoille, jotta saadaan tilaa lumien sulamisvesille ja voidaan vähentää kevättulvien haittoja. Esimerkiksi Patanan tekojärven pintaa ollaan laskemassa noin neljä metriä alemmaksi ja Kalajärven tekojärven pintaa 2,5 m alemmaksi. Kuortaneenjärven säännöstelypadon kaikki luukut on avattu viime viikolla ja järven pinta laskee ennen tulvaa vielä arviolta noin 20 cm. Kuortaneenjärven säännöstelypadon luukut pidetään täysin auki koko kevättulvan ajan ja järven pinta nousee sulamisvesien seurauksena säännöstelemättömän luonnonjärven tavoin.

Perhonjoella aletaan ensi viikon alussa laskea keskiosan järviryhmän vedenpintaa lisäämällä reilusti juoksutusta Kaitforsin voimalaitokselta. Tarkoituksena on saada vesi voimalaitoksen alapuolisella Perhonjoella nousemaan jään päälle. Tumma vesi jään päällä absorboi tehokkaasti auringon lämpöenergiaa ja avustaa siten jokijäiden sulattamisessa.

Lähiviikkojen lämpötilat, sulamisen nopeus ja sademäärät vaikuttavat tuleviin virtaamiin ja mahdollisiin tulviin oleellisesti. Jokien virtaamien ennustetaan pysyvän ainakin tällä ja ensi viikolla vielä melko pieninä yöpakkasten ja pääosin poutaisen sään vuoksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbottens ansvarsområde för trafik och infrastruktur har publicerat planen för väghållningen och trafiken för åren 2023–2027 på webben8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Planen har gjorts upp för NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde och den omfattar landskapen Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten. NTM-centralen i Södra Österbottens mål är att uppfylla väganvändarnas behov så väl som möjligt inom ramen för tillgängliga resurser.

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue on julkaissut "Tienpidon ja liikenteen suunnitelma vuosille 2023–2027" suunnitelman8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Suunnitelma on tehty Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueelle ja se käsittää Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan sekä Etelä-Pohjanmaan maakunnat. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tavoite on täyttää käytettävissä olevin resurssein mahdollisimman hyvin tienkäyttäjien tarpeet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme